MENIU CAUTĂ

Schimbarea anunțată de Google. În Uniunea Europeană întră în vigoare de săptămâna asta

Distribuie

Google a confirmat că va elimina unele rezultate ale căutărilor efectuate pe site-urile sale de internet de utilizatorii aflate pe teritoriul Uniunii Europene, începând din această săptămână, conform ''dreptului de a fi uitat'' stabilit în 2014 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și aplicabil oricărui motor de căutare.

În comunicatul publicat la 4 martie, Google confirmă că în urma discuțiilor cu autoritățile de reglementare va începe din această săptămână să șteargă rezultatul căutărilor de pe toate site-urile sale de internet dacă acestea au fost efectuate de pe teritoriul UE.

În 2014, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât ca Google să respecte cererile de ștergere a anumitor rezultate ale căutărilor online, decizie ce a devenit cunoscută ca ”dreptul de a fi uitat”. În baza acestei decizii, utilizatorii europeni de internet pot trimite o cerere către Google în care să ceară companiei americane să șteargă rezultatele care nu mai sunt relevante sau care sunt depășite.

Până acum, Google ștergea doar rezultatele căutărilor efectuate pe unele site-uri ale sale europene, precum google.co.uk, google.de sau google.fr, iar utilizatorii de internet din alte țări UE găseau rezultatele căutărilor pe domeniul de internet google.com.

Numai în prima zi după luarea acestei decizii (30 mai 2014) Google a primit peste 12.000 de cereri pentru ștergerea unor rezultate de pe motoarele sale de căutare.

”Dreptul de a fi uitat” s-a dovedit până în prezent controversat, deoarece susținătorii dreptului la liberă exprimare sunt de două ori mai mulți decât cei care susțin că acest drept este important pentru protecția datelor cu caracter personal. Din mai 2014, am muncit intens ca să găsim echilibrul corect în implementarea hotărârii Curții de Justiție,  precizează Google în  comunicat.

Comentarii