27 de unități de învățământ din județul Gorj au fost afectate de cele două cutremure de 5,2 și 5,7 grade Richter înregistrate pe 13 și 14 februarie în Gorj, urmate fiecare de sute de replici. Reporterii Școala 9 au vizitat câteva dintre școlile cel mai grav afectate de seisme. Cele mai multe sunt clădiri vechi, unele și de peste 100 de ani. 

„Accesul interzis tuturor persoanelor” scrie acum pe poarta Școlii nr. 7 din Târgu Jiu. Fondată în 1904 în suburbia Vădeni, aici a făcut primele clase chiar Ecaterina Teodoroiu. Se observă de la distanță că peretele exterior din stradă e fisurat, iar tencuiala tavanului a căzut. 

În total, în Târgu Jiu, 11 clădiri ale unităților de învățământ au fost afectate.

Ce spune directorul Școlii nr. 7 

Clădirea a suferit, de-a lungul timpului, renovări interioare și exterioare, dar e cea de pe vremea Ecaterinei Teodoroiu, n-a fost modificată până acum structura de rezistență”, spune directorul Liceului Auto din oraș, de care aparține și Școala nr. 7, Aristide Udrescu. 

Școlile din Gorj afectate de cutremure: o clădire renovată acum zece ani urmează să fie demolată, o alta a avut-o elevă pe Ecaterina Teodoroiu
La Școala nr. 7 a fost elevă și Ecaterina Teodoroiu
Războiul din Ucraina povestit de un etnic român din Cernăuți, un profesor întors de pe front după 14 luni: „E șocant când vezi cum, într-o secundă, un om sănătos a rămas fără picior”
Recomandări
Războiul din Ucraina povestit de un etnic român din Cernăuți, un profesor întors de pe front după 14 luni: „E șocant când vezi cum, într-o secundă, un om sănătos a rămas fără picior”

În mare parte, aproape în toate sălile de clasă, la partea de sus există probleme, la tavane. S-au fisurat și există riscul să cadă”, mai explică directorul. 

Din fericire, am văzut că s-a publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru prin care ni se alocă fonduri pentru a fi executate lucrări de îmbunătățire.

Aristide Udrescu, directorul Școlii nr. 7: 

La grădiniță: afectată partea veche

Și Grădinița cu program prelungit nr. 13 din strada Siretului, Târgu Jiu, a fost afectată de cutremur. Cele mai mari probleme sunt la corpul vechi al grădiniței, cel vizibil din stradă.

Ce spuneau specialiștii citați de Prefectura Gorj:

  • a fost afectată structura de rezistență, 
  • sunt fisuri vizibile,
  • s-a produs desprinderea tencuielii.

Administratorul clădirii a menționat, pentru Școala 9, că nu se mai intră în clădire. De asemenea, se așteaptă o comisie de specialitate, care marți nu ajunsese încă la fața locului și nici nu existau informații despre data în care va ajunge. 

Stănești: clădire veche, multe echipe de control

Și Școala Gimnazială Stănești a suferit daune. Ambele corpuri de clădire au fisuri, vizibile de la distanță. 

„Eu am 54 de ani, iar școala asta e mai mare decât mine, să tot aibă vreo 80 de ani. Toate școlile de aici au fost afectate de cutremur”, ne povestește o localnică. Femeia e vânzătoare la magazinul de vizavi, iar primul mare cutremur a prins-o chiar aici. 

Din 47.000 de profesori de la clasele I-IV, 60% au peste 50 de ani. De ce mă solidarizez
Recomandări
Din 47.000 de profesori de la clasele I-IV, 60% au peste 50 de ani. De ce mă solidarizez

„M-am speriat rău. Prima dată, am auzit vuietul acela teribil, apoi au început să se clatine rafturile. Am ieșit afară, dar ia uitați, acolo, cablurile acelea de electricitate. Până jos erau, mai mare frica! Eu am 54 de ani și așa ceva n-am mai prins!”, povestește femeia.

„Au mai schimbat geamurile școlii, au pus termopane la școală”, adaugă ea. „A venit și azi comisia, au fost vreo 6-7 băieți și imediat după cutremur. Dar orice am face, școlile sunt vechi. Dacă ar veni un cutremur ca cel din Turcia, s-ar prăbuși toate”.

Școlile din Gorj afectate de cutremure: o clădire renovată acum zece ani urmează să fie demolată, o alta a avut-o elevă pe Ecaterina Teodoroiu
11 cădiri de școli din Gorj au fost afectate după cutremure

Școala din Arcani va fi demolată

În pericol real de prăbușire se află acum școala gimnazială din Arcani, comună aflată la circa 7-8 kilometri de epicentrul cutremurelor, aflat în apropierea localității Runcu.

Conform unui comunicat publicat și pe pagina Prefecturii Gorj, școala a suferit:

  • fisuri orizontale, verticale și la 45 de grade;
  • a fost afectat peretele între casa scării și sala de clasă P+1; 
  • pereți săli de clasă interiori și exteriori grav afectați;
  • structură de rezistență grav afectată.
Suspendarea grevei pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională „nu s-a luat în calcul”. Mai este o săptămână până la primul examen național
Recomandări
Suspendarea grevei pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională „nu s-a luat în calcul”. Mai este o săptămână până la primul examen național

Primarul localității, PNL-istul Aristică-Daniel Coiculescu, a confirmat că situația școlii, alături de cea a bisericii ortodoxe, este foarte gravă, după cum scrie și Libertatea. 

Astfel, autoritățile au decis demolarea celor două clădiri. 

Edilul a menționat că, deși școala a fost renovată acum 12 ani, structura de rezistență este grav afectată. Asta pentru că „n-ar fi fost bine gândit proiectul pe partea de rezistență”.  

De asemenea, începând cu 24 februarie, Ministerul Educației va afișa, săptămânal, pe site-ul instituției, situația școlilor cu risc seismic, potrivit unui comunicat de presă.

Ce se întâmplă cu elevii?

Forțate de împrejurări, școlile au fost nevoite să intre mai devreme în programul Școala altfel, urmat de Săptămâna Verde, confirmă edilul. În mod normal, cele două programe naționale ar urma să se desfășoare, la alegerea fiecărei instituții de învățământ, în perioada 27 februarie – 16 iunie. 

Chiar Inspectoratul Școlar Județean a sfătuit școlile să organizeze mai devreme Școala Altfel și Săptămâna Verde pentru a-i ține pe elevi departe de băncile școlii. 

„Dar noi mai avem două clădiri de școală în alte sate, Stroiești și Câmpofeni, acolo sunt clădiri noi, făcute prin PNDL (Planul Național de Dezvoltare Locală, n.r.), cu apă caldă, căldură, toate utilitățile. Elevii or să stea un picuț mai înghesuiți, dar nu foarte mult”, adaugă Aristică-Daniel Coiculescu. 

„Școala online va fi decisă pe tot județul, dacă va fi cazul”, a declarat și inspectorul școlar general din județul Gorj, Marcela Mrejeru, potrivit edupedu.ro.

Școlile din Gorj afectate de cutremure: o clădire renovată acum zece ani urmează să fie demolată, o alta a avut-o elevă pe Ecaterina Teodoroiu
Unele școli au peste 100 de ani

Școală de dinainte de război

Alături de Școala din Stănești, o altă școală din comună a fost afectată parțial de cutremur și are nevoie de consolidare. Este vorba de Școala primară Smaranda Gh. Zagorianu din satul Călești, construită în 1912, înainte de izbucnirea Primului Război Mondial. 

Doar 10 elevi mai învață aici, spune îngrijitoarea școlii, care ne-a făcut turul unității de învățământ, și 18 preșcolari. Nici zecile de planșe și desene colorate care împodobesc pereții celor două clase nu ascund fisurile recente sau cele lăsate de trecerea timpului. 

Vecinul școlii: „Huruit în pământ”

„Și ușile au început să se lase, scârțâie, atât sunt de vechi”. Clădirea e impunătoare, are săli de clasă foarte înalte și încălzire pe lemne. La mijloc este un amfiteatru în care se țin spectacole. El a fost cel mai afectat. 

„Copiii erau în vacanță în ziua cutremurului, norocul lor. Pe mine m-a prins acasă, am apucat să iau fetița de mână și să ies afară. Vizavi, în fosta cooperativă, coșul de pe ea a picat fix în fața mea, m-am speriat groaznic”, povestește femeia. 

Ghid ne este și Valerică Năgăra, în vârstă de 66 de ani, fost elev al școlii primare. „Pe mine m-a prins cutremurul afară, stând în picioare. Eram colea în vale, la un vecin. Prima dată am auzit un huruit din pământ. Și cineva a venit în fugă strigând: aoleu, e cutremur! Io cu mâinile în buzunar. Ce să mai faci!?”, povestește bărbatul. 

Un singur of are legat de școala veche de peste 100 de ani: aici a rămas repetent chiar în clasa a IV-a, eveniment care l-a marcat și pe care a ținut să ni-l povestească. „Dacă mai vine unul, se prăbușește podul. Ia uitați, e și plin de ciori, acolo și-au făcut cuiburi”. 

Doar cutremurul din ‘77 l-a mai speriat pe Valerică Năgăra. „Oh, eram militar la Timișoara. Vai de capul meu! Nici bine n-apucasem să ne culcăm, la 9, că la 10 s-a și dat alarma!”, își amintește. 

Primarul din Stănești: Suntem supărați și disperați!” 

„Suntem supărați și disperați totodată. Ne-au fost afectate două școli din comună de cutremur. Nu sunt afectate la fel de grav ca școala din comuna Arcani, dar pentru cele două școli primisem o finanțare de 4.100.000 de lei prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență, n.r.) pentru reabilitare și modernizare”, spune Constantin Becheru, primarul din comuna Stănești, potrivit pandurul.ro. 

„Nu putem să dăm drumul la acest proiect până nu le consolidăm. Dacă nu primim urgent bani pe situații de urgență prin Compania Națională de Investiții, riscăm să pierdem finanțarea prin PNRR”, a adăugat el. 

Cea mai frumoasă școală, fisurată

La Celei, localitate componentă a orașului Tismana, aflată în estul județului, amplasamentul școlii este unul ideal. Pe un deal, într-o pădurice, departe de zgomot și, până la cutremur, și de griji.

Nu e nimeni lângă amplasament, care are fisuri vizibile. Conform aceluiași comunicat al Prefecturii, structura de rezistență a fost afectată, pereții transversali sunt deplasați și există fisuri multiple pe orizontală și la 45 grade. 

Mai mult, planșeul de zidărie a fost desprins, pereții exteriori sunt fisurați iar un colț de clădire e fisurat și deplasat în zona de nord. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Playtech.ro
Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Viva.ro
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
PUBLICITATE
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
Gina Pistol, probleme mari de sănătate. Afecțiunea de care suferă soția lui Smiley: ”A fost nevoită să trăiască în chinuri”
FANATIK.RO
Gina Pistol, probleme mari de sănătate. Afecțiunea de care suferă soția lui Smiley: ”A fost nevoită să trăiască în chinuri”
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Știrileprotv.ro
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Ce spun vecinii despre femeia găsită moartă, într-un sac de plastic din lada patului. Mirosul era deja insuportabil în blocul din Sectorul 4. Primele ipoteze
Observatornews.ro
Ce spun vecinii despre femeia găsită moartă, într-un sac de plastic din lada patului. Mirosul era deja insuportabil în blocul din Sectorul 4. Primele ipoteze
BREAKING NEWS | Promovarea a adus încă doi acţionari la Dinamo! Conducerea a confirmat că vor investi: "Au făcut business în România"
Orangesport.ro
BREAKING NEWS | Promovarea a adus încă doi acţionari la Dinamo! Conducerea a confirmat că vor investi: "Au făcut business în România"
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Unica.ro
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Horoscop 5 iunie 2023. Vărsătorii au ocazia să vadă cam cum vor arăta următoarele luni pentru ei, în special în domeniul relațiilor de parteneriat
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2023. Vărsătorii au ocazia să vadă cam cum vor arăta următoarele luni pentru ei, în special în domeniul relațiilor de parteneriat