“Trăim cele mai bune timpuri, trăim cele mai cele timpuri”, spune faimoasa scriitoare. “Perioada prin care trecem, criza și toate incertitudinile provocate de pandemia COVID-19, este și bună, și rea simultan. Depinde de noi cum o trăim și cum înclinăm balanța înspre partea pozitivă nu doar acum, ci și în viitorul care ne așteaptă după ce criza va fi trecut, indiferent de cum va arăta lumea atunci”.
Cavalerul călare, castelul medieval și dușmanul
Atwood apelează la o imagine din povești pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine situația în care se află întreaga populație a lumii. Scriitoarea ne spune că noi, cei de acum, suntem ca un cavaler călare pe un cal alb în fața unui castel medieval. Calul și călărețul sunt alergați din urmă de un mare dușman; în cazul nostru, desigur, dușmanul e coronavirusul. Pentru a scăpa de primejdie, trebuie să ajungă în castel. Podul de peste șanțul plin cu apă, pentru protecție, începe să fie ridicat, ușa să se închidă. Calul și cavalerul își iau avânt și fac un salt uriaș pentru a sări peste șanț. Vor reuși să sară peste podul mobil la timp, să intre la adăpostul castelului?
În acest moment, fiecare dintre noi și noi toți la un loc suntem acel călăreț suspendat în aer, care încă nu știe dacă va reuși să se salveze.
În acest timp, sperăm să reușim să trecem de partea cealaltă, la adăpost, unde viața va reveni la normal. Ce-ar trebui să facem cât ne aflăm între acum și mâine, între primejdie și viitorul mai bun?
Gândiți-vă la toate lucrurile pe care sperați să le găsiți în castelul viitorului atunci când reușim să traversăm și să ajungem la el. Apoi, faceți ce puteți acum, pentru a vă asigura că aceste lucruri vor exista în viitor.
Margaret Atwood:
Locuri și lucruri pentru viitor
În afară de sistemul medical și oamenii care muncesc pentru sănătatea tuturor, despre care scriitoare spune că e de la sine înțeles că sunt esențiali pentru viitor și trebuie să investim în ei, Margaret Atwood a împărtășit publicului locurile și lucrurile pe care le vrea în viitor și cum pot fi susținute în această perioadă, pentru a le asigura existența:
Restaurantele și cafenelele
“E ciudat cum presupunem că aceste locuri fericite vor fi mereu acolo, iar noi putem să intrăm și să ieșim când avem chef”, spune Atwood. Pentru a le veni în ajutor în această perioadă, scriitoarea ne recomandă să comandăm mâncare a domiciliu de la restaurantul nostru preferat sau să cumpărăm vouchere de la acestea pe care să le oferim cadou sau să le oferim mai târziu. În România, pe cadou.ialoc.ro găsiți acest serviciu pentru zeci de restaurante.
Librăriile locale
Multe dintre ele oferă livrare la domiciliu sau ridicare a comenzii fără contact. Scriitoarea amintește de edituri și de autori care au nevoie de susținere în egală măsură, mai ales că multe dintre lansările programate pentru această primăvară au fost anulate. Fie că e vorba de lansări atipice sau de evenimente virtuale, susțineți comunitatea literară locală cum puteți, chiar dacă nu vă sunt prieteni, spune Atwood, căci, chiar dacă sunt nesuferiți, sunt nesuferiții noștri. În România, de exemplu, editurile au creat reduceri și pachete speciale, unele dintre ele lansând chiar formate speciale: Editura Humanitas a lansat întreaga colecție de scriitori români contemporani în format ebook, iar Editura Nemira a lansat o antologie de povestiri originale despre pandemie scrise de 20 de scriitori români faimoși.
Ziarele și revistele
“Democrația se află sub o presiune din ce în ce mai mare, căci nu e nici un pretext mai bun ca o criză pentru un regim autoritar să înlăture libertățile cetățenilor și drepturile omului. O parte din procesul acesta de înlăturare e și înăbușirea dezbaterilor publice și libera circulație a informațiilor. E vital să ne asigurăm că formele noastre de comunicare publică rămân independente și deschise”, spune Atwood. Ea încurajează oamenii să-și cumpere sau să ofere cadou abonamente la ziare și reviste, să susțină site-urile care luptă cu știrile false și pe cele care luptă pentru libertatea presei, să doneze pentru orice formă de presă consumă, de la ziare la radio. “Nu lăsați virusul să ne taie limbile”, spune scriitoarea. Despre importanța protejării democrației și atenția la abuzurile guvernelor în această perioadă a vorbit și Edward Snowden într-un interviu online recent.
Instituțiile artistice
Prin artă ne exprimăm umanitatea, în toate formele ei. Prin artă, coborâm în miezul naturii umane, ne ridicăm pe culmile cele mai înalte și toate măsurile dintre ele”, spune scriitoarea canadiană.
Teatrul, muzica, dansul, festivalurile, galeriile de artă – toate au fost nevoite să anuleze show-uri și acum au de suferit. Pentru a le ajuta, scriitoarea îndeamnă cititorii să doneze acestor organizații, să cumpere vouchere sau bilete pentru reprezentații online. “Fără spectatori nu există artă. Fiecare dintre voi poate fi parte din spectatori”. În România, unele teatre independente, cum e unteatru, s-au mutat în online cu spectacole adaptate la acest mediu, iar altele fac tot ce pot pentru a supraviețui, festivalul TIFF de la Cluj s-a mutat în online.
Planeta
“Mulți au spus că, pe durata pandemiei, emisiile globale și poluarea globală au scăzut. Vom trăi diferit, pentru a face această realitate posibilă în Castelul Viitorului? Vom folosi energie și mâncare din surse mai bune? Sau vom reveni pur și simplu la ce era înainte?”, se întreabă Atwood. Scriitoarea îndeamnă cititorii să doneze ONG-urilor care luptă pentru protejarea mediului. Despre legătura dintre pandemie și mediu a vorbit și scriitoarea Naomi Klein într-o transmisie online alături de Greta Thunberg.
În final, Margaret Atwood îndeamnă la păstrarea speranței. “Da, acest moment ne înspăimântă și e neplăcut. Oamenii mor. Oamenii își pierd locurile de muncă și senzația de control asupra propriilor vieți. Dar dacă nu sunteți bolnavi, vă aflați într-un loc bun, prin comparație”, spune scriitoarea.
Puteți să vă bucurați de aceste vremuri, chiar dacă într-un ritm mai puțin isteric față de atunci când lucrurile erau «normale». Mulți se întreabă – unde ne grăbeam? – și decid să trăiască diferit.
Margaret Atwood:
Margaret Atwood are 80 de ani. A scris peste 50 de cărți, a primit numeroase premii literare faimoase, dintre care, cel mai recent, Premiul Booker 2019 pentru romanul “Testamentele”, care continuă povestea romanului “Povestea slujitoarei”. “Testamentele” va apărea la Editura Art în curând, în acest moment putând fi precomandat pe site-ul editurii.