Florea Popescu are 58 de ani si e pensionat pe caz de boala dupa ce a lucrat ca tehnician in constructii. ,,De la 35 de ani sforai. Pe langa sforait mai sufar si de apnee in somn, adica nu pot sa respir cateva secunde, mi se opreste respiratia in somn. Medicii spun ca din cauza asta inima ,,munceste,, mai mult in secundele alea. Va dati seama ca in ani de zile acest efort suplimentar a dus la slabirea inimii. Asa m-am imbolnavit de cardiopatie ischemica si chiar am facut un infarct cand aveam 43 de ani. Nu am fumat si nu am baut niciodata bauturi alcoolice si nu am avut alte probleme de sanatate,,, povesteste Florea Popescu. A incercat toate metodele sa scape de sforait, in 1988 s-a operat si de polipi si de deviatie de sept, medicii spuneau ca astfel va scapa de acest ,,deranj nocturn,,. Insa situatia nu s-a rezolvat, ,,daca nu-i de moarte, nu-i nimic, asa se pune problema la noi,,, spune Florea Popescu.
Norocul lui a fost ca fiica e medic. Simona Bogdan a luat legatura cu niste medici germani si britanici: ,,Sforaitul si sindromul de apnee in somn apar in toate tratatele noastre de medicina. Se cunosc efectele asupra inimii, dar nu exista tratament la noi. Imi este greu sa-l duc pe tata in Germania, dar am descris diagnosticul lui. Acolo exista un aparat care costa cam mult, in jur de 3.000 de euro, dar este foarte eficient. Daca ar avea acel aparat, nu va mai fi nevoie ca tata sa fie operat pe cord de schimbare de valva,,.
Simona Bogdan spune ca a creat ,,un adevarat curent de opinie printre colegi,, incercand sa atraga atentia asupra sforaitului ca boala si asupra efectelor sale asupra inimii. ,,Sunt atatia oameni care sforaie si nu dau atentie acestui fapt pentru ca nici medicii nu baga de seama acest lucru. Incerc sa rezolv problema asta cu tata, ca poate ii mai ajut si pe altii care sunt in aceeasi situatie. De ce in alte state europene precum Germania aceasta boala este tratata cu seriozitate si la noi nu? Aparatul acesta nemtesc e foarte util, dormi toata noaptea cu masca pe nas si nu mai sforai. In plus nu se mai produc acele pauze de respiratie in timpul somnului, iar inima si creierul sunt oxigenate cum trebuie. Astfel tata n-o sa se mai trezeasca dimineata obosit de parca ar fi alergat toata noaptea,,, spune Simona Bogdan.