Atenţie, şoferi! De la 1 mai cresc amenzile!
Amenzile de circulaţie se calculează în puncte, iar un punct reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Cum acesta va creşte de la 1 mai 2016, înseamnă că şi şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar dacă încalcă regulile de circulaţie rutieră.
Mai exact câte 125 de lei pentru fiecare punct încasat. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, sancţiunile încep de la 250 de lei şi pot ajunge la 2.500 de lei. Sunt, potrivit Codului Rutier, în total patru clase de contravenţii, fiecare amendată gradual, în funcţie de cât de serioasă este fapta.
Mai exact, dacă încalcă regulile de circulaţie cuprinse de clasa I, şoferul este penalizat cu 2 sau 3 puncte-amendă, la clasa a II-a, penalizarea este de 4 sau 5 puncte, la clasa a III-a – de la 6 la 8 puncteamendă, iar la clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte- amendă. De exemplu, lipsa centurii de sigurantă va fi pedepsită cu o amendă de 250 sau 375 de lei.
Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprirea neregulamentară sau circulaţia pe “interzis”. Cu amenzi de 500 sau 625 de lei vor fi sancţionate, printre altele, staţionarea neregulamentară, depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h sau intrarea într-o intersecţie blocată.
Mai mulţi bani pentru zilieri
Conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, deşi suma plătită acestora se stabileşte prin negociere între părţi, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de acestea nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Altfel spus, de la 1 mai, zilierii nu pot fi plătiţi pe oră cu mai puţin de 7,41 de lei, faţă de 6,22 de lei – valoarea minimă acordată acum.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro