Peste un milion de dolari au fost alocati de la bugetul SUA pentru un proiect medical dedicat activitatilor de cercetare in domeniul regenerarii tesuturilor umane. Initiatorul acestui proiect, senatorul american Rick Santorum, spera ca soldatii care si-au pierdut parti ale corpului in razboi sau au suferit arsuri grave sa aiba posibilitatea ca prin metode medicale sa scape de handicap.
Din cauza numarului mare de soldati raniti si mutilati in razboaiele din Irak si Afganistan, a fost infiintata o noua institutie americana intitulata Soldier Treatment and Regeneration Consortium (STRaC). Aceasta va elabora metode medicale prin care sa “creasca” inapoi parti ale corpului pentru victimele unor mutilari si sa regenereze eficient tesuturile afectate in cazul arsurilor grave, informeaza AP. Specialisti din cadrul Centrului Medical al Universitatii din Pittsburgh cred ca rezultatele acestui studiu pot avea un impact benefic dincolo de necesitatile din medicina de razboi.
Proiectele elaborate in cadrul STRaC urmaresc recuperarea cat mai fidela a structurilor vasculare, nervoase, musculare, osoase si chiar cartilaginoase pierdute in accidente. “Este un inceput care ne va permite sa ne organizam cat mai eficient si sa lansam tratamentul regenerativ pentru unul sau doi pacienti cu rani de razboi, inainte de a patenta aceste metode”, a declarat Alan J. Russell, directorul Institutului McGowan pentru Medicina Regenerativa din cadrul Universitatii din Pittsburgh si conducatorul proiectului.
Cercetatorii spera ca in urmatorii cinci ani sa poata crea primul deget natural si complet functional din lume. Doctorul Anthony Atala a precizat ca deja cercetatorii americani pot crea tesuturi umane simple. Succesul acestui proiect depinde de combinarea tesuturilor simple pentru a forma unele mai complexe, cum ar fi un deget sau lobul unei urechi. Specialistii spera ca intr-un viitor nu foarte indepartat pierderea unui picior sau a altei parti a corpului sa nu necesite decat cateva luni de tratament regenerativ.