De Cristian Anton,

O rachetă Falcon 9 a decolat fără incidente de la baza Cape Canaveral din Florida, la ora 14:56 GMT, transportând la bordul său 60 de sateliţi, potrivit unei transmisiuni în direct a lansării pe pagina de internet a companiei create de Elon Musk.

SpaceX a difuzat în direct lansarea rachetei Falcon 9 care transporta 60 de sateliți

SpaceX doreşte să facă parte din viitoarea piaţă a internetului furnizat din spaţiu, la care aspiră numeroase companii concurente precum startup-ul OneWeb sau gigantul Amazon, care a făcut deja paşi importanţi în acest domeniu (proiectul Kuiper).

Elon Musk speră ca, pe termen lung, să câştige între 3% şi 5% din piaţa mondială a internetului, o cotă evaluată la 30 miliarde de dolari anual, adică de zece ori mai mult decât sumele câştigate cu lansatoarele sale spaţiale.

Scopul companiei este de a finanţa astfel dezvoltarea rachetelor şi navelor spaţiale. Patronul SpaceX visează la colonizarea planetei Marte.

Societatea cu sediul în California a obţinut de la autorităţile americane autorizaţia de a lansa 12.000 de sateliţi, repartizaţi pe mai multe orbite, dar a solicitat frecvenţe pentru 30.000 de sateliţi suplimentari.

Astronomii cred că sunt prea mulți sateliți

Constelaţia Starlink are drept scop furnizarea de internet de mare viteză pe Terra. Mini-sateliţii vor fi plasaţi la o altitudine relativ joasă (550 de kilometri în cazul primilor sateliţi) pentru a oferi un timp de răspuns rapid.

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro
Recomandări

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro

SpaceX a lansat primii 60 de sateliţi în luna mai, iar constelaţia va fi operaţională, potrivit companiei, începând cu anul viitor pentru Canada şi nordul SUA.

Potrivit companiei, sunt necesare 24 de lansări pentru a asigura acoperire şi pentru restul regiunilor de pe planetă.

Rachetă Falcon 9 transportând sateliți SpaceX

În prezent, pe orbita Pământului, există peste 2.100 de sateliţi activi, iar perspectiva plasării a încă 42.000 creează o dublă îngrijorare.

Potrivit astronomilor, aceste constelaţii de sateliţi ar putea compromite observaţiile realizate cu ajutorul telescoapelor de pe Terra.

Iar în al doilea rând, aglomerarea orbitelor terestre joase (până la 1.500 sau 2.000 de kilometri) creşte riscul coliziunii între sateliţi.

Citeşte şi:

Rezultatele finale din primul tur al alegerilor prezidențiale: Klaus Iohannis – 37,82 %, Viorica Dăncilă – 22,26%, Dan Barna – 15,02%

Jaful de la RADET. Risipă de 15,6 milioane de lei pe materiale ținute în depozite, unele nefolosite niciodată! Există lucrări neterminate nici după 9 ani

UPDATE | Gafă de proporții: Cornel Dinu, „transformat” din dinamovist în stelist. Primăria Capitalei și-a cerut scuze

Dana Budeanu, dată pe spate de Becali: "E singurul bărbat din România care știe. E de neegalat în România!" Ce a încântat-o
GSP.RO

Dana Budeanu, dată pe spate de Becali: "E singurul bărbat din România care știe. E de neegalat în România!" Ce a încântat-o

Horoscop 10 decembrie 2019. Gemenii au parte de momente tensionate
HOROSCOP

Horoscop 10 decembrie 2019. Gemenii au parte de momente tensionate