In perioada verii alimentele se altereaza mult mai repede decat de obicei si exista riscul imbolnavirii din cauza consumului produselor care nu au fost tinute la rece. Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va spun la ce trebuie sa fiti atenti pentru a nu face intoxicatii alimentare.
La achizitionarea alimentelor trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
– nu cumparati mancare din locuri neautorizate;
– acordati o atentie deosebita starii de curatenie din restaurant, supermarket, fast-food, terasa etc.;
– verificati daca produsul ales se afla in perioada de valabilitate si refuzati cumpararea celor care sunt expirate sau care nu au perioada de valabilitate inscrisa pe ambalaj;
– studiati modul de prezentare al ambalajului. Daca acesta este murdar, lovit sau nu e inchis etans renuntati sa il cumparati;
– consultati lista ingredientelor pentru a fi siguri ca nici unul dintre componente nu va dauneaza sanatatii;
– verificati daca este respectata temperatura la care trebuie depozitat produsul si respectati aceasta temperatura si acasa;
– nu decongelati si recongelati un produs alimentar inainte de a-l consuma. Acest lucru este valabil si pentru inghetata. La decongelare produsele alimentare trebuie sa aiba mirosul si gustul nemodificate;
– la restaurant, analizati modul de prezentare a personalului de servire (echipamentul de protectie, curatenia mainilor etc.), observati daca paharele si tacamurile sunt spalate, precum si calitatea mancarii;
– spalati-va pe maini de fiecare data inainte de masa;
– nu uitati sa spalati si alimentele consumate proaspete (fructe, legume, verdeata etc.);
– la cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a proba provenienta produsului, in cazul in care vi se face rau si vreti sa faceti o reclamatie.
Daca aveti suspiciuni, evitati sa cumparati si sa consumati produsele alimentare respective si sesizati neregulile la oficiile judetene pentru protectia consumatorilor de care apartineti.
In acest sens, puteti primi consiliere de la reprezentantii ANPC, la numarul de telefon 0800.080.999.
Care sunt simptomele si ce e bine de facut
‘Toxiinfectiile alimentare sunt boli infectioase acute, cu manifestari in principal digestive, aparute dupa ingurgitarea alimentelor ce contin germeni patogeni sau toxinele lor in cantitate mare’, ne-a spus Laurentiu Luca (foto), directorul Centrului Medical PULS. Acestea pot aparea in trei situatii: daca mancam produse contaminate in procesul de fabricatie, daca nu ne spalam pe maini inainte de masa sau daca ingeram alimente alterate. ‘Toxiinfectia se manifesta prin dureri de stomac, varsaturi, diaree, febra, dureri de cap sau ameteli si poate fi periculoasa in special pentru copii, batrani si bolnavii cronici. Masurile care trebuie luate inca de la primele simptome sunt provocarea vomei si deplasarea de urgenta la medic’, a adaugat specialistul.