În 2019, am scris un articol despre „scenariul apocaliptic al dolarului”, în care o schimbare fundamentală a globalizării și trecerea la un sistem post-Bretton Woods ar duce la o scădere atât a valorii dolarului american, cât și a activelor în dolari. Acest lucru ar duce la creșterea randamentelor obligațiunilor, precum și a prețului aurului și al diverselor valute străine.

Și iată-ne aici. Indicele S&P poate crește și scădea în funcție de schimbările zilnice de dispoziție ale președintelui Donald Trump, dar zarurile pentru o nouă eră au fost aruncate.

Deși nu m-am priceput niciodată să prevăd momentul schimbărilor majore de pe piață – fiind copil de imigranți, tind să reduc riscurile prea devreme –, am o viziune puternică asupra lumii. Rămân ferm convins că întreaga paradigmă a investițiilor se schimbă și că este importantă reechilibrarea în detrimentul pieței americane. Acest lucru se va întâmpla cu sau fără un război comercial. Chiar dacă Kamala Harris ar fi astăzi la putere, ne-am afla într-o lume post-consensul de la Washington (Casa Albă a lui Biden a afirmat acest lucru). De asemenea, ne-am îndrepta, deși mai lent decât în prezent, către o lume multipolară în care dolarul și activele în dolari nu mai sunt singurele monede de schimb.

Puține povești de succes în domeniul investițiilor durează mai mult de un deceniu, iar SUA se află în fruntea clasamentului de mult mai mult timp. Modelul extrem de financiarizat, concentrat și bazat pe datorii care a dus la această situație este epuizat în moduri care depășesc cu mult personalitatea lui Trump și comportamentul său excentric. Aș sublinia trei probleme fundamentale, începând cu dependența excesivă de creșterea economică determinată de prețul activelor.

Aproape toate deciziile economice majore ale SUA din ultima jumătate de secol au vizat susținerea prețurilor activelor – de la dereglementarea dobânzilor la sfârșitul anilor 1970, la legalizarea răscumpărării acțiunilor și la „remunerarea pe performanță” favorizată fiscal în acțiuni, care a creat averea imensă pe hârtie a Silicon Valley.

Trump și consilierii săi vorbesc despre faptul că Main Street nu se interesează de prețul acțiunilor. Dar faptul că creșterea prețurilor activelor a depășit cu mult creșterea veniturilor înseamnă că suntem cu toții mai dependenți de piețele de capital.

Expunerea gospodăriilor americane la acțiuni este aproape de un nivel record (acțiunile și fondurile mutuale reprezintă 26% din totalul activelor gospodăriilor), ceea ce implică o vulnerabilitate mult mai mare la orice recesiune a pieței, atât pentru indivizi, cât și pentru economia în ansamblu.

Având în vedere că, din 1995, „acțiunile au devenit motorul marginal al veniturilor fiscale federale ale SUA”, potrivit unei prezentări din ianuarie a analistului Luke Gromen. „Dacă acțiunile scad prea mult și rămân la un nivel scăzut, cheltuielile consumatorilor americani și PIB-ul vor intra în recesiune, ceea ce va duce la creșterea deficitului”, scrie el. Acest lucru ar avea loc într-un moment în care inflația rămâne o preocupare, iar primele de risc pe care investitorii le cer pentru activele americane sunt în creștere.

Indiferent de existența sau nu a tarifelor, majoritatea analiștilor consideră că va urma o corecție mai mare a prețurilor acțiunilor din SUA. Acțiunile americane sunt încă supraevaluate în comparație cu cele ale altor țări. Iar ultimul raport al FMI privind stabilitatea financiară a identificat acest lucru ca un risc major pentru piețele globale.

O altă preocupare semnificativă pe care o am în legătură cu piețele americane este creșterea bruscă a datoriei și a gradului de îndatorare a sectorului privat în ultimii ani. Împrumuturile corporative de pe piețele de credit private au înregistrat o creștere spectaculoasă, în special din partea companiilor care ar fi fost considerate prea riscante pentru împrumuturi bancare.

Multe dintre fondurile de credit private care acordă împrumuturi au scadențe, adică o perioadă în care nu mai pot reînnoi împrumuturile, care vor ajunge la scadență între momentul actual și 2027. Așa cum mi-a subliniat Corey Frayer, fost consilier senior al SEC pentru stabilitate financiară și actualmente director pentru protecția investitorilor la Consumer Federation of America: „Dacă ar avea loc o recesiune economică în același timp cu scadența multor credite private, am putea asista la multiple falimente.” Acest lucru ar putea duce în cele din urmă nu numai la falimentul băncilor paralele, ci și la probleme în sectorul bancar formal, care este mult mai expus entităților nebancare decât era în 2008, când a izbucnit criza financiară globală.

Ultimul punct care trebuie menționat se referă la introducerea unui risc suplimentar în sistemul financiar american sub forma criptomonedelor, într-un moment în care administrația Trump a adoptat o atitudine laxă față de aplicarea reglementărilor, a redus activ personalul Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse și a desființat Biroul pentru Protecția Financiară a Consumatorilor. Atât republicanii, cât și democrații au susținut Genius Act, care ar deschide porțile utilizării criptomonedelor în economia reală, amplificând potențial riscurile menționate mai sus. Guvernul Biden a fost deja obligat să susțină de facto platforma de criptomonede Circle atunci când Silicon Valley Bank a dat faliment.

Noua legislație, care a trecut recent de primele obstacole atât în Senat, cât și în Camera Reprezentanților, ar încuraja mai mulți actori formali și informali să intre în domeniul criptomonedelor, care este, desigur, un domeniu în care atât președintele Trump, cât și consilierul său Elon Musk au interese directe. Nu prevăd neapărat că o criză a lichidității alimentată de datoriile corporative sau de criptomonede va duce la prăbușirea economiei americane – deși nu m-ar surprinde dacă următoarea criză financiară ar veni din aceste domenii. Mai degrabă, ceea ce vreau să spun este că nu trebuie să credeți că un război comercial este iminent pentru a vedea că piețele de active americane sunt din ce în ce mai riscante și încă supraevaluate. Adăugați la aceasta deficitul de încredere creat de Trump și aș spune că scenariul apocaliptic pentru dolar încă are loc să se desfășoare.

Spectrul sfârșitului dolarului încă planează. Indiferent ce se va întâmpla cu tarifele lui Trump, investitorii trebuie să se pregătească pentru altă paradigmă
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.