Ar fi deteriorat deliberat cablul de alimentare

În ziua de Crăciun 2024, lucrătorii de la compania finlandeză de electricitate Fingrid au observat că principalul cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia a fost deteriorat, reducând semnificativ alimentarea cu energie electrică a Estoniei.

În acea seară, Arto Pahkin, directorul operațional al rețelei Fingrid, a fost citat de postul național de televiziune din Finlanda: „Avem mai multe piste în anchetă, de la sabotaj la o defecțiune tehnică, și nimic nu a fost exclus încă. Cel puțin două nave s-au deplasat în apropierea cablului în momentul perturbării.”

Câteva ore mai târziu, un echipaj al pazei de coastă finlandeze aa sechestrat petrolierul Eagle S, suspectat că ar fi deteriorat în mod deliberat cablul principal de alimentare, Estlink 2.

Deteriorarea cablului Estlink 2, lung de 105 mile (170 km), este cel mai recent incident dintr-o serie de incidente în care cabluri subacvatice din regiunea baltică au fost fie deteriorate, fie secționate complet, de la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu trei ani.

În urma incidentului Estlink 2, NATO s-a angajat să consolideze prezența militară în Marea Baltică, în timp ce Estonia a trimis o navă de atac pentru a-și proteja cablul electric submarin Est 1.

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”

UE a declarat că defectarea cablului submarin a fost „cea mai recentă dintr-o serie de atacuri asupra infrastructurii critice”.

Cât de expuse sunt cablurile submarine?

Aproximativ 600 de cabluri submarine transportă energie electrică și informații prin oceane și mări. Ajungând la țărm adesea în locații discrete și secrete, toate cele 870.000 de mile (1,4 milioane de km) sunt responsabile pentru aproape tot traficul nostru pe internet.

Analiștii spun că există aceste posibilități ale unei deteriorări accidentale sau a unei erori umane, dar frecvența acestor incidente ridică întrebarea: cât de expuse sunt cablurile submarine sabotajului? De ce este îngrijorat Occidentul Nu mai trebuie spus, dar relațiile dintre Rusia și cea mai mare parte a Europei Occidentale sunt tensionate.

NATO susține că Rusia duce, pe lângă invazia Ucrainei în 2022, de asemenea, un alt război, unul nedeclarat, și că ținta este chiar Europa de Vest, cu scopul de a pedepsi sau descuraja națiunile occidentale să continue sprijinul militar pentru Ucraina.

Războiul hibrid este acela în care un stat ostil efectuează un atac anonim, de obicei în circumstanțe extreme de suspecte. Acesta va fi suficient pentru a afecta adversarul, în infrastructura critică, dar nu va fi un act de război imputabil.

Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”

„Submarinele pot tăia cabluri la adâncimi care fac reparațiile extrem de dificile”, spune Dr. Sidharth Kaushal, cercetător principal în domeniul puterii maritime la Institutul Regal al Serviciilor Unite (Rusi), cu sediul la Whitehall.

„De asemenea, ele pot atinge cabluri submarine sensibile”. „Într-un conflict cu NATO”, spune Dr. Kaushal, „deteriorarea infrastructurii maritime, împreună cu țintirea infrastructurii terestre, ar fi o parte esențială a efortului global de război al Rusiei, care vizează erodarea treptată a sprijinului popular în Occident”.

Campanie sistematică de atacuri

Alte exemple de presupuse atacuri de război hibrid sunt seria de incendii care au vizat companii de curierat din Regatul Unit, Germania și Polonia anul trecut. Procurori polonezi au declarat că incidentele au fost simulări menite să conducă către SUA și Canada.

Rusia neagă că ar fi în spatele actelor de sabotaj, dar este suspectată că ar fi în spatele altor atacuri asupra depozitelor și rețelelor feroviare din statele membre ale UE, inclusiv în Suedia și în Republica Cehă.

Aceste evenimente determină unele guverne occidentale să concluzioneze că există posibilitatea ca Rusia să se fi angajat într-o campanie sistematică de atacuri secrete asupra țărilor care au sprijină Ucraina.

Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Recomandări
Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani

„Dispun de o gamă variată de capacități”

Armata rusă are ceea ce Dr. Kaushal de la Rusi numește „o structură destul de etapizată”. Colectarea de informații și operațiunile de sabotaj la mare adâncime sunt întreprinse de Direcție principală pentru cercetarea mare adâncime (GUGI), care răspunde direct în fața Ministerului Apărării și a președintelui Putin însuși.

Potrivit Dr. Kaushal, GUGI utilizează nave de suprafață pentru supraveghere și colectare de informații, cum ar fi cartografierea locației parcurilor eoliene offshore sau a punctelor în care cablurile ajung la țărm.

Dar pentru operațiunile la mare adâncime, el spune că se folosesc „nave mamă”, foste submarine nucleare cu rachete balistice și de croazieră, precum Belgorod.

„Rușii”, adaugă el, „dispun de o gamă variată de capacități, inclusiv submarine cu carcasă din titan, care pot opera la adâncimi de mii de metri și care sunt echipate cu brațe de manipulare”.

Aceste echipaje formate din trei oameni sunt, de obicei, foști ofițeri de marină foarte experimentați, care urmează un antrenament la fel de riguros ca cel al cosmonauților.

La astfel de adâncimi, este extrem de dificil, chiar și pentru Marina SUA, să știi exact ce se află pe fundul mării.

În cele din urmă, sabotajul potențial al cablurilor ar trebui văzut „nu doar ca un fenomen izolat”, ci ca parte a „programului complex al Rusiei de a viza infrastructură de comunicații și infrastructură critică în general”, potrivit lui Keir Giles, expert în Rusia la Chatham House și autor al cărții Who Will Defend Europe?

Un alt exemplu de agresiune rusă

Cu siguranță, autoritățile din Finlanda nu sunt singurele care au suspiciuni cu privire la Rusia și infrastructura de cabluri submarine. În noiembrie 2024, nava de supraveghere rusă Yantar a fost reperată „zăbovind deasupra infrastructurii submarine critice a Regatului Unit”, potrivit ministrului apărării, John Healey.

În ianuarie 2025, se pare că s-a întâmplat din nou, Marina Regală monitorizând nava Yantar, despre care Ministerul Apărării a declarat că era utilizată „pentru colectarea de informații și cartografierea infrastructurii subacvatice a Regatului Unit”. Healey a descris acest incident drept „un alt exemplu de agresiune rusă în creștere”.

Dacă ar exista un atac de amploare asupra infrastructurii submarine a Regatului Unit, acesta ar fi probabil însoțit de alte provocări la adresa sistemelor țării, spune Giles. Ambasada Rusiei la Londra a descris afirmațiile Regatului Unit cu privire la Yantar ca fiind „complet nefondate”. Aceasta a afirmat că există „o creștere a isteriei antirusești”, despre care a spus că este folosită de Regatul Unit și de aliații săi „pentru a escalada în mod deliberat tensiunile în regiunile Mării Baltice și Mării Nordului”.

Încredere naivă

În acest an, Comitetul mixt britanic pentru strategia de securitate națională a lansat o anchetă privind vulnerabilitatea Regatului Unit la atacurile prin cablu submarin. „Rușii”, spune autorul și expertul în Rusia, Edward Lucas, „probabil că și-au amplasat deja dronele subacvatice pe fundul mării, așteptând ordine care pot veni sau nu, pentru a efectua un atac asupra cablurilor. Nava lor de supraveghere, Yantar, face Dumnezeu știe ce pe fundul mării de ani de zile”.

Întreaga rețea globală de cabluri și conducte submarine, adaugă Lucas, a fost construită pe o bază naivă de încredere.

„Nu ne-am gândit niciodată că va deveni ținta unui stat ostil, dar acum culegem recolta a zeci de ani de complacere. Singura noastră speranță este descurajarea: să le arătăm rușilor că costul afectării infrastructurii noastre submarine ar fi prea dureros pentru ei.”

Un semnal de alarmă

Aceste incidente, în ciuda faptului că Rusia neagă orice implicare, au servit drept semnal de alarmă guvernele europene cu privire la faptul că aceste linii vitale critice sunt subprotejate, chiar dacă ar fi fizic imposibil să le protejeze pe toate, la orice adâncime.

Giles spune: „Amenințarea a existat întotdeauna. Doar că, în mediul actual, actorii amenințării se simt mai încurajați să testeze, să cerceteze și să vadă ce va funcționa”.

Războiul hibrid servește, de asemenea, ca o funcție de învățare pentru Rusia: „Ei văd care este impactul, ei văd, de asemenea, care este răspunsul țării țintă, capacitatea de investigare, urmărire penală etc.”

Pe termen mai lung, capacitatea pe care o deține Rusia oferă posibilitatea de a provoca pagube foarte grave economiilor Europei și vieții de zi cu zi a cetățenilor săi. „Și asta nu se referă doar la cablurile submarine, ci și la toate celelalte modalități prin care Rusia poate afecta oamenii”, adaugă Giles.

„Este vorba de atacuri de sabotaj prin intermediari. Este vorba de atacuri cibernetice. Este vorba de ransomware în masă. Este vorba de amplasare a dispozitivelor incendiare pe avioanele de linie. Și, în cele din urmă, potențialul de a ataca cu rachete de la mii de kilometri distanță, fără război și fără avertisment. Modul în care Occidentul tratează amenințarea sabotajului cablurilor submarine este doar unul dintre numeroasele fronturi pe care să încerce să le abordeze Rusia lui Vladimir Putin”.

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Adevarul.ro
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Observatornews.ro
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Horoscop 5 aprilie 2025. Gemenii au în față o zi care aduce la lumină anumite adevăruri despre ei, despre viitorul unor intenții de-ale lor
HOROSCOP
Horoscop 5 aprilie 2025. Gemenii au în față o zi care aduce la lumină anumite adevăruri despre ei, despre viitorul unor intenții de-ale lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI