Cercetătorii germani au descoperit o mutație genetică care reduce riscul de infecție severă cu COVID-19 cu aproximativ 22%.
Mutația a fost găsită în toate probele ADN prelevate de la neandertalieni și în aproximativ 30% din probele de la oameni de origine europeană și asiatică.
Regiunea genetică implicată afectează răspunsul imun al organismului la virusurile ARN precum coronavirusul, dar și virusul West Nile sau cel al hepatitei C, au anunțat cercetătorii, marți, în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Această regiune genetică poate codifica proteinele care activează enzimele ce devin importante în timpul infecțiilor cu virusuri ARN, au scris cercetătorii.
Poate fi una dintre acele mutații transmise de-a lungul mileniilor care au ajutat oamenii să supraviețuiască, au raportat Svante Paabo și Hugo Zeberg de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania.
„Am arătat că un haplotip pe cromozomul 12, care este asociat cu o reducere de aproximativ 22% a riscului de a dezvolta o formă severă atunci când te infectezi cu SARS-CoV-2, este moștenit de la neandertalieni”, au scris cercetătorii germani.
Riscul de a avea nevoie de terapie intensivă este redus cu aproximativ 22% la cei ce prezintă haplotipul neandertalian. Acest haplotip este prezent în toate regiunile lumii în afara Africii. Este prezent la populațiile din Euro-Asia și din America la frecvențe purtătoare care adesea depășesc 50%
Cercetători germani:
Descoperirea ar putea ajuta la explicarea de ce pacienții de culoare cu coronavirus au mult mai multe șanse să sufere de o infecție severă.
Neandertalienii, dispăruți acum aproximativ 40.000 de ani, au trăit alături și uneori s-au încrucișat cu oamenii moderni din Europa și Asia, dar nu și din Africa, iar oamenii de origine pur africană nu poartă ADN-ul neandertalian.
Studiile estimează că aproximativ 2% din ADN la persoanele de origine europeană și asiatică pot fi urmărite până la neandertalieni.
Echipa de studiu a folosit probe prelevate de la mai mult de 2.200 de persoane care au prezentat cazuri severe de coronavirus. Așa ei au descoperit o regiune genetică care a afectat susceptibilitatea la boli severe.
Apoi au verificat ADN-ul preluat din scheletele a patru oameni de neandertal, care au trăit în urmă cu 120.000, respectiv 80.000, 70.000 și 50.000 de ani în urmă.
Eșantioanele au fost prelevate din Croația, una, și din Siberia, Rusia, trei. Toate cele patru probe au purtat aceleași versiuni ale acelei secvențe genetice.
Anul trecut, Paabo și Zeberg au identificat o mutație genetică moștenită de la neandertalieni care a crescut riscul de boli grave.
La fel ca în majoritatea trăsăturilor, susceptibilitatea la boli și la rezultate grave este afectată de o varietate de diferențe genetice.
FOTO: EPA