Mergi direct la conținut »
Superstiţii şi obiceiuri în luna octombrie. Ce să faci să-ți meargă bine
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Superstiţii şi obiceiuri în luna octombrie. Ce să faci să-ți meargă bine

Superstiţii şi obiceiuri în luna octombrie. Ce să faci să-ți meargă bine

Nu toată lumea crede în supersitiţii, dar istoria ne-a demonstrat că există un adevăr în toate obiceiurile străvechi. Cele mai multe superstiţii din luna octombrie sunt legate de vreme, dar sunt câteva lucruri care se referă la sănătate şi bogăţie.

Anul viitor va fi unul extrem de roditor dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede. De asemenea, dacă în această lună cade multă brumă şi zăpadă, luna ianuarie va fi moale şi călduţă.

Se spune că dacă nu plouă de la începutul toamnei până la Cuvioasa Parascheva, sfântă sărbătorită pe 14 octombrie, atunci va veni iarna curând. Se mai crede că vremea este identică în zilele de Sf. Parascheva şi de Sf. Dumitru (26 octombrie), potrivit superstitii.ro.

De Sfânta Parascheva ciobanii caută dimineaţa să vadă cum s-au culcat oile. Dacă sunt adunate grămadă, iarna va fi grea, iar dacă-s împrăştiate, va fi uşoară.

Tot pe 14 octombrie, oamenii care țin cont de superstiții nu lucrează pentru a nu se îmbolnăvi. Bătrânii spun că riscă să fie trăsniţi, să facă boli de ochi sau să-şi piardă minţie cei care cosesec în această zi. Din 14 până pe data de 27 octombrie nu se seamănă secară, fiindcă cine-o face e-n primejdie de moarte.

Pe 25 octombrie,  în ziua de dinainte de Sf. Dumitru, se face focul lui Sumedru, un foc mare peste care copiii sar ca să fie sănătoşi, iar tinerii, ca să se căsătorească anul care vine.


O româncă va deveni prima doamnă a Cataloniei, dacă provincia își va câștiga independența! Cum arată vasluianca Marcela Topor, soția președintelui Cataloniei


 

Close
Închide
  Close