Ministerul Economiei intenționează să anuleze procedura prin care au fost selectate firmele câștigătoare din programul de granturi pentru investiții, după ce presa a scris că există suspiciuni de fraudă la accesarea fondurilor, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.
Acestea au spus că, în cazul în care programul va continua în modul actual, România va avea probleme în a explica Comisiei Europene de ce jumătate din fonduri vor ajunge în imobiliare.
„Ministerul Economiei a ridicat deja problema către premierul Florin Cîțu. Se așteaptă decizia acestuia”, au arătat sursele.
Potrivit Digi24, premierul a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei, pentru a verifica listele.
Prin programul în cauză au fost puse la dispoziție 550 de milioane de euro din fonduri europene firmelor care doresc să facă investiții. O firmă putea accesa maximum 200.000 de euro bani nerambursabili.
Înscrierile în program au demarat în data de 3 decembrie 2020 și s-a încheiat pe 29 ianuarie 2021.
68% din firmele câștigătoare au depus proiecte în ultimele două zile
Contactat de Libertatea, Claudiu Năsui a spus că 68% din firmele câștigătoare la nivel național sunt înscrise în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, iar peste 50% sunt achiziții imobiliare.
Năsui a mai spus că atunci când a fost sesizat de faptul că terțe persoane au acces la informațiile privind cofinanțarea a oprit accesul la date.
Năsui a spus că a făcut acest lucru în data de 27 ianuarie, însă comunicatul Ministerului Economiei pe această temă a fost dat în data de 28 ianuarie.
Termenul final de înscriere a fost 29 ianuarie.
„Tot ce știam era numărul de cereri. Media până la tăierea accesului era de 271 de cereri pe zi, aceasta a crescut la 6.285 pe zi în ultimele zile”, a declarat Năsui.
Ministrul a recunoscut anterior, pentru Hotnews, că a aflat cu puțin timp înainte de expirarea termenului că entități exterioare, mai exact băncile, au avut acces la datele privind cofinanțarea.
Acesta a mai declarat că va discuta și cu STS – cel care a realizat platforma de înscriere, și că va cere o investigație.
Jumătate din firme bagă banii în imobiliare
Claudiu Năsui a scris, vineri, pe Facebook că măsura nu își atinge scopul pentru care a fost creată, adică de a ajuta firmele după criza declanșată de pandemia de coronavirus, deoarece jumătate din companiile câștigătoare cumpără imobile.
„Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă COVID, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”.
Claudiu Năsui:
Acesta nu a scris clar ce se va întâmpla cu programul, dar a precizat că a avut deja discuții cu premierul Florin Cîțu.
„Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții. Vă voi ține la curent”, a mai arătat oficialul.
Cum au fost „măsluite” cifrele
Libertatea a scris că există acuzații de fraudă la depunerea de proiecte.
Mai exact, unii antreprenori au avut informații din interior despre procentul de cofinanțare necesar pentru ca proiectul să fie declarat câștigător.
În regiunea Cluj, peste 80% din firmele eligibile au depus proiectele în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, adică 28 și 29 ianuarie, iar procentul minim de cofinanțare a fost de 61%.
Un om de afaceri din Cluj a explicat, sub protecția anonimatului, mecanismul. Acesta a arătat că antreprenorii au avut acces la datele privind cofinanțarea, iar proiectele depuse în ultimele zile au fost modificate astfel încât procentul de cofinanțare să fie peste minimul necesar de 61%.
Omul de afaceri a mai spus că aceste proiecte, fie nu se susțin din punct de vedere economic, fie au au achiziții „umflate‟ ca să scadă costurile reale.
„De ce consider că proiectele depuse cu cofinanțări de peste 61% în ultima zi sunt toxice? Pentru că nici un antreprenor nu va merge real cu aceste cofinanțări, pentru că sunt nesustenabile și consider că marea parte a lor au devizele de lucrări și ofertele «umflate» sau achiziții de imobile la prețuri exagerate, astfel încât procentul real de contribuție al beneficiarului să fie unul mult mai mic, beneficiarii fiind ajutați în aceste demersuri de consultanți și angajați ai Oficiului pentru IMM-uri Cluj”, a mai declarat antreprenorul.