Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Robert Fico a fost anunțată duminică după-amiază de propagandistul Pavel Zarubin, care realizează o emisiune dedicată Kremlinului. Zarubin a difuzat o înregistrare video în care Putin poate fi văzut la întâlnirea cu Fico însoțit de consilierul său pentru politică externă, Iuri Ușakov.
Deplasarea lui Fico la Moscova fusese anunțată, în mod surprinzător, de președintele sârb Aleksandr Vucici, potrivit căruia ar fi trebuit să aibă loc luni. Totuși, a avut loc duminică și s-a încheiat fără o conferință de presă.
Întrebat despre această întâlnire neanunțată în prealabil, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „era planificată de acum câteva zile”.
Fico s-a dus la Kremlin la doar trei zile de la un schimb de replici tăioase cu Zelenski, în marja summitului UE de la Bruxelles.
Ukrainska Pravda notează că Robert Fico este al treilea lider de stat din UE care îl vizitează pe Vladimir Putin de la lansarea invaziei ruse la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022. Premierul austriac Karl Nehammer l-a vizitat pe Putin în primele zile ale invaziei, în timp ce premierul ungar Viktor Orban s-a dus la liderul de la Kremlin pe 5 iulie anul acesta, la doar câteva zile după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE.
Peskov a evitat să dea informații despre vizita lui Fico la Moscova, presupunând doar că s-ar putea discuta pe tema gazelor rusești.
Chestiunea gazelor rusești preocupă Slovacia în condițiile în care expiră acordul de tranzit între Gazprom și Ucraina. Conducerea de la Kiev nu vrea un nou acord, ceea ce deranjează Slovacia și Ungaria, dependente de gazele rusești și ale căror lideri, considerați „cai troieni” ai Moscovei în UE și NATO, sunt dispuși mai degrabă să critice Ucraina și UE decât să caute soluții.
„Nu vom permite ca alte miliarde să fie câştigate cu sângele nostru”, a declarat Zelenski, în timp ce Fico a considerat „absurdă” această afirmație. Fico mai susține că Zelenski i-a propus 500 de milioane de euro din activele rusești înghețate ca recompensă, dar a refuzat propunerea, pe motiv că nu s-ar lăsa „manipulat”.
Slovacia are un contract pe termen lung cu Gazprom și estimează că aranjamentele alternative ar putea costa încă 220 de milioane de euro (228,73 milioane de dolari) în taxe de tranzit.
Premierul slovac a avertizat Ucraina cu „măsuri de reciprocitate” în cazul opririi tranzitului de gaze rusești. Aceste măsuri ar putea consta în întreruperea ajutorului civil al Slovaciei pentru Ucraina.
Anterior, în plină agresiune militară rusă împotriva Ucrainei și agresiune hibridă împotriva UE și NATO, Robert Fico și-a anunțat prezența la următoarea paradă de 9 mai de la Moscova, declarându-se „atașat” de „rolul jucat de Armata Roşie” în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Robert Fico, aflat de mai bine de un an în fruntea guvernului Slovaciei, a decis să suspende orice fel de ajutor militar pentru Ucraina și a făcut de multe ori declarații favorabile lui Vladimir Putin sub pretextul că este un promotor al păcii.
În timp ce pledează pentru pace, Fico nu-i cere lui Putin să-și retragă soldații, ci insinuează ca Ucraina să cedeze în fața revendicărilor părții agresoare, o poziție preluată de la premierul ungar Viktor Orban. O capitulare a întregii Ucraine este văzută însă ca un pericol pentru securitatea întregii Europe, mai ales că liderul de la Kremlin a dat de înțeles în repetate rânduri că ținta sa este NATO.