1. Care dintre următoarele cuvinte este antonimul adjectivului „fortuit”?
a. accidental
b. prevăzut
c. facultativ


2. Care dintre următoarele construcţii este scrisă corect?
a.Scenaristul avea la dipoziţie decât 11 zile pentru a termina piesa
b.Băiatul al cărei pisică a dispărut îşi caută animalul de cinci zile
c.Elevul a intrat la oră odată cu profesorul


3. Atunci când vorbim de o unitate de măsură, pluralul de la „lux” este:
a. luxe
b. luxuri
c. lucşi


4. Două cuvinte care se scriu identic, dar se pronunţă diferit se numesc:
a. omofone
b. paronime
c. omografe


5. Alegeţi seria ale cărei cuvinte se trag din limba latină:
a. viaţă, corp, minte, sănătate
b. casă, masă, preot, pantof
c. castron, furculiţă, covor, scaun


6. Alegeţi enunţul greşit dintre următoarele:
a. La farmacie, a cerut un medicament pentru ameliorarea durerii
b. Întrucât copilul dormea, a fost nevoită să dea sonorul la minimum
c. Cel mai bine plătită sportivă este o jucătoare de tenis de câmp


7. În construcţia „Cartea este de citit”, numele predicativ este un verb la modul:
a. infinitiv
b. participiu
c. supin


8. În fraza „Pentru că mergem la ţară, nu mai putem veni la meci”, „pentru că” este:
a. adverb
b. locuţiune conjuncţională
c. conjuncţie


9. Câte cazuri are substantivul?
a. 4
b. 5
c. 6


10. Cum se desparte corect în silabe cuvântul „augmentativ”?
a. aug-men-ta-tiv
b. a-ug-men-ta-tiv
c. a-u-gmen-ta-tiv


Răspunsurile corecte:

1. b

2. c

3. c

4. c

5. a

6. a

7. c

8. b

9. b

10. a

Dacă ţi-a plăcut această provocare, încearcă şi testele de mai jos, propuse de libertatea.ro zilele trecute:

TEST de INTELIGENŢĂ distractiv. 5 întrebări-fulger, câte reuşeşti să rezolvi?

TEST de CULTURĂ GENERALĂ. 10 întrebări, de la SIMPLU la foarte GREU

TEST de INTELIGENŢĂ. 2 probleme pentru cei cu gândire LOGICĂ

FOTO | Splendoare pe Ghencea » Apariție răvășitoare la meciul CSA Steaua - Astra
PARTENERI - GSP.RO
FOTO | Splendoare pe Ghencea » Apariție răvășitoare la meciul CSA Steaua - Astra
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
Playtech.ro
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Știrileprotv.ro
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută