Pare un anunt de la rubrica de matrimoniale de la mica publicitate. in realitate, este portretul-robot al „clientilor” Parchetului National Anticoruptie (PNA), asa cum reiese el din bilantul pe 2003 al institutiei, prezentat de curand de procurorul general al PNA, Ioan Amarie.
Cu alte cuvinte, cei mai multi dintre cei etichetati drept corupti si trimisi in judecata de procurorii de la PNA sunt barbati cu varste cuprinse intre 35 si 54 de ani, cu ocupatii care mai de care mai interesante si functii de raspundere. Aproape 40 la suta din cele 548 de persoane care au fost trimise in boxa acuzatilor in anul 2003 au studii superioare.
Locul de frunte din topul coruptilor cu functii – peste 300 la numar – este ocupat de cei 136 de politisti si jandarmi ajunsi in fata instantelor de judecata. Pe locul doi, la mare distanta, se afla administratorii de firme, prin cei 90 de reprezentanti ai lor, iar ultima treapta a „podiumului” este ocupata, fara cinste ori medalii, de 42 de directori si inspectori.
Clasamentul continua cu 20 de ofiteri si subofiteri de la Ministerul Apararii Nationale. Vamesii au rezervat locul cinci, dat fiind ca 10 dintre ei au fost trimisi in fata instantei. Pe locul sase, la egalitate, se afla cinci comisari de la Garda Financiara si cinci consilieri juridici. Lupta e stransa si pentru pozitia cu numarul sapte, unde s-au instalat – nu stim cat de comod – doi consilieri de la Secretariatul General al Guvernului, doi experti contabili si doi profesori universitari. „Codase” sunt functiile cu cate un singur reprezentant in clasament: un fost ministru, un director al agentiei SAPARD, un procuror, un judecator (presedinte de tribunal), un primar de municipiu si – ultimul, dar nu cel din urma – un avocat.
„Vedetele” incontestabile ale clasamentului sunt – prin functiile pe care le-au detinut – fostii consilieri guvernamentali Fanel Pavalache si Virgil Teodorescu si ex-ministrul agriculturii Ioan Avram Muresan. Procesul lui Pavalache, acuzat ca a cerut un milion de dolari pentru a interveni in stoparea procedurii de lichidare a Bancii Religiilor, implineste un an in martie. in cazul lui Virgil Teodorescu, celalalt subordonat al lui serban Mihailescu, fostul secretar general al guvernului, trimiterea in judecata s-a produs in decembrie trecut, procesul fiind abia la inceput. Teodorescu este acuzat ca a primit de la omul de afaceri Octavian Ionescu o „atentie” de 95.000 de dolari, precum si alte cadouri.
Consilierul trebuia „doar” sa intervina pentru obtinerea garantiilor de finantare a proiectului turistic „Valea Cerbului-Omu”. Tot in decembrie a fost finalizat si dosarul lui Ioan Avram Muresan, acuzat ca in perioada cand era ministru al agriculturii a deturnat 29 de miliarde de lei, bani primiti de la guvernul Statelor Unite ale Americii.
Locul intai este ocupat de politisti si de jandarmi
VIP-urile clasamentului intocmit in urma bilantului PNA pe 2003
Fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului, Fanel Pavalache (foto), a fost primul nume cu greutate din dosarele Parchetului National Anticoruptie. Acuzat ca a cerut un milion de dolari pentru a stopa falimentul Bancii Internatioanle a Religiilor, Pavalache este judecat in stare de arest. El a recuzat instanta si a cerut sa fie eliberat pe cautiune. Suma fixata de judecatori a fost 50 de milioane de lei.
Virgil Teodorescu (foto), fost consilier guvernamental ca si Pavalache, a fost reclamat la PNA de fostul fotbalist Octavian Ionescu. Ionescu sustine ca, in schimbul promisiunii ca il va ajuta sa puna mana pe un proiect turistic in Busteni, ex-consilierul l-a „taxat” cu peste 90.000 $ si alte „plocoane”, cum ar fi o excursie in Elvetia. Teodorescu este internat acum la „Sf. Pantelimon”, cu serioase probleme cardiace.
Lui Ioan Avram Muresan (foto) i se imputa faptul ca a deturnat 29 de miliarde de lei, un ajutor nerambursabil primit de la Guvernul SUA. Procesul fostului ministru al agriculturii abia a inceput, iar pe lista acuzatiilor se afla deturnarea de fonduri, abuzul in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata de fals intelectual. Fostul ministru se considera nevinovat.