MENIU CAUTĂ

Tot ce trebuie sa stii despre transport in Malta

Distribuie

Reteaua de transport public din Malta e bine organizata si leaga in special capitala de colturile tarii. Tarifele practicate de compania de transport sunt mici, iar o harta cu rutele si orarul de functionare o poti gasi la orice hotel sau magazin de suveniruri. Poti cere informatii suplimentare chiar si soferilor autobuzelor. Intervalul intre sosiri este de maximum 10 minute, iar o calatorie costa 2,20 Euro. Este mai rentabil insa sa iti achizitionezi un card de o zi, in valoare de 2,60 Euro, sau unul valabil 7 zile, pentru care platesti 12 Euro.
Foarte interesante si musai de incercat sunt autobuzele retro. Dragalase si foarte sic, acestea vor oferi un farmec in plus vacantei tale. Apropo, ca sa cobori din autobuz nu astepta statia, foloseste sistemul (sarma de deasupra scaunelor pentru pasageri) prin care anunti soferul ca vreti sa cobori la statia cu pricina.
Daca ti-ai propus sa inchiriezi o masina pentru perioada sejurului, trebuie sa tii cont ca in Malta se circula pe stanga, dupa modelul britanic. Toate masinile au volanul pe dreapta, iar majoritatea strazilor au cate o singura banda pe sens – deci s-ar putea sa fii uneori pus in dificultate. In plus, maltezii circula cu viteza mare si, de cele mai multe ori, nu acorda atentia cuvenita regulilor de trafic (nu se prea semnalizeaza). Limitele de viteza sunt de 40 km/h in localitati si 65 km/h in afara lor. In orasele mari precum Valletta si Sliema, numarul de locuri de parcare este insuficient. Iti recomandam sa alegi cu atentie locul in care lasi masina, deoarece in Malta exista foarte multe zone unde parcarea este interzisa.
Inchirierea masinii te costa intre 16-28 Euro/zi si nu este necesara vreo asigurare auto in plus. Ca sa inchiriezi o motocicleta trebuie sa ai minimum 25 ani si permis de conducere. Folosirea castii de protectie este obligatorie. Mai poti inchiria biciclete, dar trebuie sa stii ca sunt foarte putine piste pentru ele.
Exista un serviciu de taxi cu tarif fix, operat de White Taxi catre toate zonele din Malta. In Welcomers Hall se afla o cabina de pre-plata, de la care poti cumpara biletele. Pretul este in jur de 40 Euro/zi, inclusiv asigurarea si costul total al numarului-limita de kilometri parcursi pe zi (dupa depasirea acestuia platesti pentru fiecare kilometru in plus). Ei bine, poti alege si o varianta mai rustica: o trasura traditionala, care poate fi o alternativa excelenta in locul unui banal taxi. Le poti gasi la Valletta, Mdina si in Victoria- Gozo.
Legatura dintre Malta si Gozo se face cu feribotul, intre Terminalul Cirkewwa (cel mai nordic punct al insulei Malta) si Portul Mgarr (din sud-estul insulei Gozo), iar calatoria dureaza circa 20 minute. De asemenea, din Marele Port poti aunge in 90 de minute la Pozzalo si Catania din Sicilia cu catamaranul. Pentru o libertate de miscare mai mare poti inchiria o barca (250 Euro/zi), iar o oprire la faimoasa Laguna Albastra a insulei Comino cu siguranta iti va face ziua deosebita. Daca vrei sa vezi insulele de sus, exista si un serviciu de transport cu elicopterul intre Malta si Gozo. Decolarea se face de pe aeroportul international Luqa, iar aterizarea pe heliportul Xewkija din Gozo.
Oferta sejur Malta
Hotel Soreda 4 * ( confort 3*) – de la 450 euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu all inclusive, asistenţă turistică. Mai multe detalii pe www.malta.ro si www.excursiimalta.ro.

Citește mai multe despre Destinații de vacanță pe Libertatea.

Comentarii