UPDATE ora 16.10 Ministerul Justiţiei va prelua două imobile, aflate în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a le transforma în spaţii de cazare destinate persoanelor private de libertate, potrivit unei hotărâri adoptate, miercuri, în şedinţa de Guvern.
Cele două imobile sunt compuse din construcţii şi suprafeţe de teren, se arată într-un comunicat al Executivului.
„Cele două imobile sunt acum dezafectate ca urmare a procesului de reorganizare şi restructurare a Armatei Române şi se află în comunele Măgura şi Unguriu, din judeţul Buzău. Ministerul Apărării Naţionale este de acord cu transmiterea acestora din administrarea sa în cea a Ministerului Justiţiei pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Menţionăm că spaţiile de cazare pentru persoanele private de libertate vor fi realizate efectiv în cadrul unui imobil, deoarece în al doilea imobil sunt amplasate elementele care constituie sursa de alimentare cu apă a primului imobil”, menţionează sursa citată.
„Cu bucuria de rigoare, ca să nu spun stupoare că nu ştiu ce se întâmplă, înţeleg că dăm drumul la un penitenciar nou”, a declarat premierul, în ședința de Guvern.
Tudorel Toader a arătat că, în vederea îndeplinirii cerinţelor hotărârii pilot a CEDO, se dorește ”preluare a două unităţi militare de pe raza comunei Unguriu, judeţul Buzău, unităţi militare aflate, evident, în patrimoniu, în administrarea MApN”.
”Este o suprafaţă de teren foarte generoasă, are clădiri care sunt solide, bune de folosit pentru Administraţia Penitenciarelor şi acolo avem în vedere să vă propunem construcţia unui nou penitenciar, un penitenciar modern, la standarde europene, care, împreună cu penitenciarul de la Berceni, unde s-a dat drumul la studiul de fezabilitate, să asigurăm capacitatea de cazare la cei patru metri pe deţinut, astfel cum ne obligă Convenţia Europeană, cum ne obligă jurisprudenţa CEDO”, a spus Toader.
„Felicitări, dar haideţi să închidem subiectul, că ne pasc penalităţi”, a răspuns Tudose.
Tudorel Toader a mai spus că săptămânal vorbește cu judecători și cu cei din conducerea de la Curtea Europeană. ”În luna noiembrie venim cu foaie de parcurs, o foaie care este şi în prealabil agreată, pe care o vom supune aprobării dumneavoastră. Adică să nu aşteptăm luna ianuarie, scadenţa termenului, chiar în noiembrie să ne prezentăm la Curtea Europeană şi să nu prezentăm numai declaraţii, cu foaia de parcurs, ci chiar şi cu rezultate concrete”, a mai declarat Toader.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/Extravaganta Iulia Albu este o mamă strictă și serioasă. ”Mikaela trebuie să primească niște lecții de viață”
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!