Mergi direct la conținut »
Turiști surprinși de avalanșă în Călimani. O persoană este dispărută și alta a fost rănită
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Turiști surprinși de avalanșă în Călimani. O persoană este dispărută și alta a fost rănită

Turiști surprinși de avalanșă în Călimani. O persoană este dispărută și alta a fost rănită

O persoană este dispărută și o alta a fost rănită, duminică seară, în masivul Călimani, după ce au fost surprinși de o avalanșă.

UPDATE 23:40: Salvamontiștii din Mureș au intrat în masiv cu o echipa de șase persoane și un snowmobil, a anunțat Serviciul Salvamont. De asemenea, la Toplița este pregatită să intervină o echipa de salvamontisti harghiteni care așteapta informații de la echipele Salvamont din Mureș și Suceava.

„Salvamontiștii vor interveni din această seară și deja Salvamont Suceava se îndreaptă către zona presupusă a evenimentului cu o echipa de șase salvamontiști. Teperaturile ridicate care se manifestă și peste noapte, stratul mare de zapada, zona aflată sub cod ridicat de producere a avalanșelor, impun o atenție mărita din partea salvamontiștilor, dar, din păcate, o evaluare corectă a riscurilor e imposibil de realizat datorita întunericului. Intervenția salvamontiștilor este de risc maxim!”, se arată pe pagina de Facebook a Salvamont România.


Pe pagina de Facebook a Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont se anunță tragedia produsă în masivul Călimani. „Cu puțin timp în urmă a fost anunțat un tragic eveniment produs în masivul Calimani unde o avalanșă a surprins mai multe persoane care făceau o drumeție cu snowmobilele. Din primele informații o persoană este accidentată și o alta dispărută”, transmit salvamontiștii.

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

Salvamontiștii din Suceava, Mureș și Harghita analizează informațiile primite și după ce vor stabili de unde se va face cel mai sigur acces către zona evenimentului, se va pleca în căutarea turiștilor.

„Ținând cont că trebuie recuperată doar persoana decedata se analizează oportunitatea declanșării acțiunii în aceasta seară sau mâine dimineață”, mai arată salvamontiștii.

Meteorologii avertizează că, odată cu încălzirea vremii, crește pericolul producerii avalanșelor în zona montană. Potrivit statisticii, în marea lor majoritate, avalanșele cu victime umane au fost declanșate chiar de victime. Așadar, pentru a evita o astfel de catastrofă, există o singură cale sigură: să n-o cauți, să n-o declanșezi. Fie că schiezi, fie că faci o drumeție pe munte, în primul rând, respectă cu sfințenie avertismentele salvamontiștilor și indicatoarele turistice („traseu închis, „pericol de avalanșă etc). Salvamontiștii adaptează, permanent, indicatoarele la starea vremii, la grosimea stratului de zăpadă ș.a.m.d.

Foto: Facebook / Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont


Citește și: Un cântăreț român este victima unui furt bizar! Hoții l-au lăsat fără plăcuțele de înmatriculare, dar ce au făcut după este de neînțeles pentru polițiști

Close
Închide
  Close