„UE a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând aproape 200 de nave din flota sa fantomă. Noile măsuri abordează, de asemenea, ameninţările hibride şi (încălcarea – n.r.) drepturilor omului”, a anunțat Kaja Kallas pe contul său de X în marja unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE, la Bruxelles.

„Alte sancţiuni împotriva Rusiei sunt în pregătire. Cu cât Rusia își prelungește războiul, cu atât mai dur va fi răspunsul nostru”, a adăugat Kallas.

Flota-fantomă a Kremlinului, în vizorul Occidentului

UE şi aliaţii săi au luat măsuri progresive împotriva flotei fantomă a Kremlinului, formată din petroliere şi alţi actori care încearcă să eludeze sancțiunile impuse pentru ţiţeiul rusesc.

Exporturile de petrol şi gaze sunt una dintre principalele surse de venit ale Rusiei și de finanțare a războiului din Ucraina.

În același timp, Marea Britanie a anunţat marţi noi sancţiuni extinse care vizează sectoarele militar, energetic şi financiar ale Rusiei, sporind presiunea asupra regimului de la Moscova în coordonare cu UE, notează Reuters.

Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua șapte: Iranul ia în calcul închiderea Strâmtorii Ormuz / „Khamenei nu mai poate fi lăsat să existe”, spune un oficial israelian

Londra a adoptat propriile sancțiuni în coordonare cu UE

Guvernul britanic a precizat că sancţiunile împotriva a 100 de noi ţinte vin după atacurile masive cu drone efectuate în weekend de ruși împotriva unor oraşe ucrainene.

Noile măsuri vizează lanţurile de aprovizionare ale sistemelor de armament ruseşti, inclusiv rachetele Iskander, operaţiunile de manipulare a opiniei publice întreprinse de Kremlin şi instituţiile financiare care ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor.

Vladimir Putin, presat să pună capăt războiului din Ucraina

„Îl îndemnăm (pe liderul rus Vladimir Putin – n.r.) să accepte imediat o încetare totală şi necondiţionată a focului, astfel încât să poată avea loc discuţii privind o pace justă şi durabilă” în Ucraina, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy.

„Am fost clari că întârzierea eforturilor de pace nu va face decât să ne redobândim hotărârea de a ajuta Ucraina să se apere singură şi de a folosi sancţiunile noastre pentru a limita maşinăria de război a lui Putin”, a subliniat şeful diplomaţiei britanice.

Premierul britanic Keir Starmer şi liderii principalelor ţări din UE au cerut împreună Washingtonului să li se alăture în înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei pe fondul refuzurilor lui Putin de a accepta un armistițiu în Ucraina.

Ce cred economiștii despre creșterea taxelor agreată de coaliția de guvernare: România va intra în recesiune. În 2027 o luăm de la capăt cu impozite noi
Recomandări
Ce cred economiștii despre creșterea taxelor agreată de coaliția de guvernare: România va intra în recesiune. În 2027 o luăm de la capăt cu impozite noi

Preşedintele american Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu Vladimir Putin care nu s-a încheiat cu niciun acord de încetare a focului, ci doar cu un anunț din partea liderului de la Kremlin privind elaborarea unui „memorandum” pentru un „posibil viitor tratat de pace”.

Discuții privind reducerea plafonului pentru petrolul rusesc

Noile sancţiuni impuse de Londra vizează totodată Social Design Agency, un organism de dezinformare care încearcă să incite la proteste în ţările europene. Social Design Agency acționează sub comanda lui Serghei Kirienko, adjunctul șefului de cabinet al lui Vladimir Putin.

Patruzeci şi şase de instituţii financiare care ajută Kremlinul să încalce sancţiunile au fost, de asemenea, afectate, inclusiv Bursa de valută din Sankt Petersburg şi Agenţia rusă de asigurare a depozitelor bancare.

Alte 18 nave din flota fantomă au fost adăugate pe lista sancţiunilor, precum și persoane asociate ei, printre care un cetățean britanic implicat în achiziții de nave și doi căpitani ruși de petroliere.

Marea Britanie colaborează, de asemenea, cu partenerii internaţionali pentru a reduce plafonul de 60 de dolari pentru barilul de petrol rusesc.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.