MENIU CAUTĂ

Un diplomat al Vaticanului a fugit din Italia temându-se pentru viața lui, după ce l-a acuzat pe Papa Francisc că a ascuns abuzurile sexuale din SUA

Distribuie

Un diplomat al Vaticanului a fugit din Italia temându-se pentru viața lui, după ce l-a acuzat pe Papa Francisc că a ascuns abuzurile sexuale comise de prelați din Statele Unite. Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano a spus că suveranul pontif știa despre acuzațiile împotriva unui cardinal american timp de cinci ani înainte de a-i accepta demisia, scrie BBC News.

Într-o scrisoare de 11 pagini publicată duminică, arhiepiscopul Carlo Maria Vigano a spus că Papa Francis știa despre acuzațiile împotriva care i se aduceau cardinalului american Theodore McCarrick, și cu toate acestea a anulat sancțiunile pentru acesta.

Bloggerul italian Aldo Maria Valli spune că arhiepiscopul i-a spus înainte să apară scrisoarea că „are cumpărat deja un bilet de avion” și că va părăsi țara temându-se pentru viața lui. ”A zis că nu poate să-mi spună unde merge, nu trebuie să îl caut, vechiul său număr de telefon mobil nu va mai funcționa. Ne spunem la revedere pentru ultima oară”, a declarat bloggerul.

Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano fost ambasador al Vaticanului la Washington l-a acuzat sâmbătă într-o scrisoare publică pe papa Francisc, de anularea sancţiunilor împotriva cardinalului american Theodore McCarrick, în pofida acuzaţiilor de „comportament imoral grav” lansate împotriva acestuia.

„Vaticanul nu are niciun comentariu imediat”, a reacţionat duminică un purtător de cuvânt al Vaticanului, contactat de jurnaliştii de la bordul avionului care îl transporta pe papă la Sanctuarul de la Knock din Irlanda.

„Corupţia a atins vârful ierarhiei Bisericii”, scrie Vigano, cerând inclusiv renunţarea papei. Scrisoarea de 11 pagini a apărut simultan în mai multe publicaţii catolice americane de tendinţă conservatoare sau ultraconservatoare, precum şi într-un cotidian italian de dreapta.

Scrisoarea a fost dată publicităţii în a doua zi a vizitei apostolice a papei în Irlanda, unde chestiunea abuzurilor sexuale ale bisericii ocupă un important spaţiu mediatic. Monseniorul Vigano, 77 de ani, care a fost nunţiu la Washington între 2011 şi 2016, afirmă că Benedict al XVI-lea impusese sancţiuni canonice împotriva cardinalului McCarrick la sfârşitul anului 2000.

Devenit ambasador la Washington, Monsenior Vigano susţine că i-a comunicat în scris în 2006 superiorului său de la Roma despre comportamentul lui McCarrick, sugerând „un tratament medical” la adresa acestuia. Vigano povesteşte că a fost chestionat de noul papă după numirea sa, în iunie 2013, despre personalitatea cardinalului McCarrick.

Potrivit lui, papa Francisc a preferat să ignore avertismentele şi a anulat sancţiunile predecesorului său Benedict al XVI-lea. În scrisoarea sa acidă, fostul nunţiu apostolic denunţă şi un număr de prelaţi din Curia romană, precum Pietro Parolin, pe care îl acuză de tăcere complice privind comportamentul lui Theodore McCarrick.

Papa Francisc a acceptat până la urmă în iulie demisia din colegiul cardinalilor a lui Theodore McCarrick, în vârstă de 88 de ani, arhiepiscop emerit al Washingtonului. Fostul prelat va rămâne închis într-o casă de rugăciune pentru a duce o viaţă de pocăinţă şi penitenţă.


Citește și: FOTO | Imagini din ultima vacanță de vară a lui Vladimir Putin. Președintele Rusiei nu s-a mai pozat la bustul gol


 

Citește mai multe despre Papa Francisc și Vatican pe Libertatea.

Comentarii