Nu s-a mai văzut vreodată armată în sala de mașini a unei centrale nucleare. Este un caz fără precedent în lume să fie ocupată o centrală nucleară.

Daniel Mecineanu:

Daniel Mecineanu este inginer în energetică, cercetător în domeniul energiei, specialist în centrale electrice, rețele electrice și energie regenerabilă, cu studii în Ucraina și Franța. Este etnic român, originar din regiunea Odesa, și a reușit să-și facă o carieră pe teritoriul UE în domeniul cercetării și ingineriei electrice.

Un inginer în energetică, etnic român din Ucraina, explică de ce centrala nucleară de la Zaporojie e crucială în „războiul energiei”
Daniel Mecineanu

Frontul energetic – un alt front al războiului ruso-ucrainean

Daniel Mecineanu explică de ce, în afară de frontul militar clasic, în Ucraina există și un important front energetic. „Frontul energetic a existat înaintea războiului, chiar înainte de anul 2014 și se referă la securitatea energetică ucraineană”, subliniază specialistul.

Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”
Recomandări
Consilier militar în Ministerul Apărării al Ucrainei, pentru Libertatea: „Nu ne vom opri, nu vom ceda, chiar dacă Rusia va folosi arma nucleară”

„Ucraina este mult mai afectată de șantajul energetic rusesc decât, de exemplu, România. Frontul energetic este o armă care oricând poate fi folosită de Rusia”, declară pentru Libertatea specialistul ucrainean.

Inginerul spune că toate statele care făceau odinioară parte din Uniunea Sovietică erau strâns legate între ele prin rețele electrice și întreprinderi din diferite republici.

„În Ucraina încă funcționează întreprinderi strategice foarte importante pentru Rusia. Timp de 30 de ani, rușii le spuneau ucrainenilor că Ucraina nu se va descurca fără Rusia, însă și ei au mare nevoie de întreprinderile de pe teritoriul nostru. Ucrainenii au înțeles la un moment dat că se pot descurca foarte bine fără Rusia, sunt multiple ferestre spre UE care trebuie folosite”, precizează Daniel Mecineanu.

Deconectarea de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus în ziua invaziei  

Cu o zi înaintea invadării statului ucrainean de către militarii ruși, Ucraina și Republica Moldova au participat la un test de independență energetică prin care s-au deconectat de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus. În presă au început să fie distribuite o serie de ipoteze, potrivit cărora UE și Kievul știau ziua și ora când va începe războiul, reușind să se deconecteze de la Rusia.

LIVE | Rusia anexează oficial cele patru teritorii ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Vladimir Putin: „Ne vom apăra teritoriul cu toată puterea și cu toate mijloacele”
Recomandări
LIVE | Rusia anexează oficial cele patru teritorii ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Vladimir Putin: „Ne vom apăra teritoriul cu toată puterea și cu toate mijloacele”

Inginerul în energetică Daniel Mecineanu infirmă aceste teorii false, subliniind că procesul de deconectare de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus era planificat cu un an înainte.

În anii ’90 ai secolului trecut, Rusia, Belarus și Ucraina se gândeau să se conecteze la rețeaua electrică europeană. Odată cu venirea erei Putin în istoria Rusiei, proiectele de conectare electrică cu statele din Occident au fost abandonate. Ucraina a nimerit între două focuri, iar elita ei politică a tot balansat între proiectele energetice europene și cele rusești.

Procesul de apropiere a Ucrainei de rețeaua electrică europeană a fost lansat de operatorul național Ukrenergo în 2016 și a fost realizată o muncă enormă până în 2022, potrivit inginerului în energetică Daniel Mecineanu.

Specialistul explică că pe parcursul ultimilor 6 ani a avut loc o colaborare pe care o numește „exemplară” a ucrainenilor cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport ENTSO-E, care reprezintă 39 de operatori de sisteme de transport de energie electrică din 35 de țări din întreaga Europă, extinzându-se astfel dincolo de granițele UE. A tot fost modernizată și adaptată rețeaua ucraineană până s-a ajuns în ziua invaziei ruse, când era planificată din timp deconectarea de la Rusia și Belarus.

Biserica schimbă regulile după cazul Visarion Alexa: spovedania nu se mai face în chilii, iar duhovnicii trebuie să fie „eliberați de robia patimilor trupești”
Recomandări
Biserica schimbă regulile după cazul Visarion Alexa: spovedania nu se mai face în chilii, iar duhovnicii trebuie să fie „eliberați de robia patimilor trupești”

Rețeaua electrică moldovenească – total dependentă de Ucraina

„Ucraina a colaborat pe parcursul acestor ani cu ENTSO-E împreună cu Republica Moldova. Rețelele electrice din cele două state sunt absolut legate între ele. Dacă Ucraina își propune să se conecteze la rețeaua europeană va trebui să o facă și Moldova”, explică specialistul, precizând că rețeaua moldovenească este total dependentă de cea ucraineană, dar, dacă se va dori cândva, poate fi conectată la cea românească.

După o serie de studii, modernizări și lucrări verificate în ambele state de ENTSO-E, s-a ajuns la concluzia că în 2022 trebuie făcute două teste de 2-3 zile – una iarna și alta vara – ca din 2023, rețelele de electricitate din Ucraina și Moldova să fie conectate la cea europeană.

„La 23 februarie a început testul de iarnă planificat din timp în ambele state. În timpul lansării invaziei, rețeaua electrică ucraineană era deconectată de la Rusia și Belarus. Sistemul funcționa în regim autonom”, explică pentru Libertatea Daniel Mecineanu.

Decizia politică de a renunța la reconectarea la rețeaua Rusiei  

În contextul războiului, ucrainenii au luat decizia să nu se mai conecteze la rețeaua rusă de electricitate.

A fost o decizie politică – rușii trag în noi, iar noi să ne reconectăm la rețeaua lor! Întrebarea a fost cât va rezista Ucraina în regim autonom.  

Daniel Mecineanu:

Kievul i-a solicitat UE să urgenteze conectarea rețelei sale electrice la ENTSO-E, să devină posibilă acum, și nu în 2023. „Așa cum Europa este uimită de rezistența ucrainenilor pe front, tot așa specialiștii din UE nu înțeleg cum a rezistat sistemul ucrainean de electricitate deconectat total de la statul rus”, precizează Mecineanu.

De la conectare la export  

UE a făcut un pas în întâmpinarea Ucrainei și a permis în cele din urmă conectarea la ENTSO-E. După mai multe luni au început negocierile cu Kievul pentru exportul energiei electrice în UE.

„Consumul din Ucraina a scăzut de două ori, în timp ce UE se confruntă cu o criză energetică. Au începutul exporturile în regim de testare. Asistăm la sporirea lor până se va ajunge la limita permisă din punct de vedere tehnic”, menționează Daniel Mecineanu.

Ucraina exportă energie electrică în UE prin România  

Ucraina a început deja să exporte energie electrică spre Uniunea Europeană, prin România și Slovacia.

„Prin România, Ucraina poate exporta 250 megawați, adică o pătrime dintr-o unitate nucleară, ceea ce nu este chiar atât de mult pentru ucraineni, care au vreo 15 astfel de unități”, explică  specialistul.

În general, exportul de energie electrică în UE poate ajunge treptat la 1,5 gigawați, în contextul în care consumul din Ucraina a scăzut destul de mult.

„Pentru Ucraina, 1,5 gigawați nu este o cifră mare. Pe vremurile bune, în Ucraina se consumau peste 20 gigawați pe timp de iarnă. Pentru unele state mici din UE, energia electrică ucraineană ar fi totuși un colac de salvare în contextul crizei energetice actuale”, susține specialistul.

Apropierea Ucrainei de piețele UE de energie electrică nu este pe placul Rusiei

Daniel Mecineanu consideră că Rusia spera să ocupe Ucraina în câteva zile și să preia controlul asupra tuturor rețelelor și sistemelor energetice.

„Moscova nu a reușit nimic. Dacă Rusia reușea să blocheze Ucraina în domeniul energetic, îi era mult mai ușor să avanseze pe plan militar. Dacă rușii studiau din timp și cunoșteau cum funcționează sistemul, ei puteau apăsa butonul și țara intra în întuneric. Nici băncile nu funcționau, nici unitățile militare. Dar rușii nu au reușit acest lucru”, declară specialistul pentru Libertatea.

La Zaporojie este „terorism nuclear al Rusiei” 

Ocuparea de către Rusia a centralelor nucleare de la Cernobîl și Zaporojie este un act de terorism nuclear, consideră Mecineanu.

„Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa, are 6 reactoare și Rusia și-ar dori să o deconecteze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la cea rusă. Președintele companiei ucrainene Energoatom susține că acest lucru nu este posibil tehnologic. Dar nu este chiar așa. Pentru a conecta centrala la rețeaua rusă, Moscova are nevoie de linii de înaltă tensiune spre Rusia și Crimeea”, arată cercetătorul în domeniul energiei.

Merită  menționat faptul că ucrainenii au distrus în 2015, toate liniile de înaltă tensiune care duceau spre Crimeea. Rusia a construit nu doar podul Crimeii din Kerci, ci și linii subterane de înaltă tensiune. A fost construită și o centrală pe peninsulă. Rusia se laudă că deja a restabilit liniile de înaltă tensiune care leagă Crimeea de centrala nucleară, însă specialiștii sunt sceptici față de aceste declarații.

Care va fi viitorul centralei nucleare de la Zaporojie?

„Conectarea celei mai mari centrale nucleare doar cu Crimeea reprezintă riscuri mari. Din punct de vedere tehnic este nevoie de un triunghi, de încă două noduri. Nu cred că rușii vor risca. Alături de Zaporojie se află centrala hidroelectrică Kahovka, la fel, ocupată de Rusia. Ambele sunt legate între ele, ambele sunt sub ocupație, dar conectate la rețeaua ucraineană, deci funcționează pentru Ucraina”, declară Mecineanu, adăugând că rușii nu au ocupat în Donbas infrastructura critică necesară, nu au acces la substațiile de înaltă tensiune care le-ar permite conectarea centralei nucleare la rețeaua rusă.

Centrala nucleară este condusă de la distanță – de la Kiev sau Lvov – chiar dacă rușii sunt în interiorul centralei ei nu pot prelua controlul total asupra ei. Este nevoie de un atac cibernetic. Rușii nu pot sparge atât de simplu sistemele ucrainene de securitate informațională.

Specialistul precizează:

Frontul militar, determinat de frontul energetic

În baza acestor informații pot fi văzute altfel acțiunile militare din Donbas și prognozate evoluțiile din viitor.  

„Lângă Zaporojie, pe teritoriul controlat de Kiev, este o substație de înaltă tensiune. Rușii au nevoie de ea. O altă substație se află lângă Mariupol și încă una la intersecția regiunilor Donețk și Lugansk, unde au loc lupte. Așadar, rușii dețin centrala și substația din Mariupol, legată cu alte substații necontrolate de Moscova. Este o linie care nu duce nicăieri”, susține specialistul.

Armata ucraineană este conștientă de această situație și luptă cu înverșunare pentru infrastructura critică de acolo, consideră Mecineanu.  

Un inginer în energetică, etnic român din Ucraina, explică de ce centrala nucleară de la Zaporojie e crucială în „războiul energiei”
Centrala nucleară de la Zaporojie a intrat complet sub controlul armatei ruse. Foto: Profimedia

Lansatoare de rachete, tancuri și blindate pe teritoriul centralei nucleare

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de militarii ruși în martie. Ocupanții au transformat-o într-o adevărată bază militară. Compania ucraineană Energoatom a comunicat că militarii ruși au adus pe teritoriul centralei nucleare lansatoare de rachete, tancuri și blindate. Militarii ruși folosesc centrala ca un scut, fiind conștienți de faptul că Ucraina nu va risca să tragă asupra ei.

Nu s-a mai văzut vreodată armată în sala de mașini a unei centrale nucleare. Este un caz fără precedent în lume să fie ocupată o centrală nucleară.

Inginerul în energetică menționează:

Ucraina, fără cea mai mare centrală nucleară din Europa, va putea exporta mult mai puțină energie electrică  

La întrebarea Libertatea cât de mult vor fi afectate planurile Ucrainei de a exporta energie electrică în urma preluării de către Rusia a controlului asupra centralei nucleare din Zaporojie, inginerul în energetică Daniel Mecineanu a răspuns aritmetic: „În Ucraina sunt 15 reactoare nucleare cu o capacitate de 13,5 gigawați, dintre care 6 se produc la Zaporojie. 13,5 minus 6 – rămâne practic jumătate”.

Pe de altă parte, luând în calcul micșorarea consumului din Ucraina, autoritățile s-ar putea descurca și fără centrala nucleară de la Zaporojie, însă este pusă sub semnul întrebării perspectiva menținerii sau creșterii exportului de energie electrică în UE.

Chiar dacă va fi preluată de Rusia, centrala ar putea fi închisă peste 2 ani

„Dacă presupunem că centrala va fi conectată la rețeaua rusă, peste 2 ani se va termina combustibilul nuclear la cele două reactoare din 6. Cine poate să securizeze transportul acestui combustibil pe cale ferată din Rusia către centrală? Există un mare risc să fie bombardate vagoanele de tren de către ucraineni, care vor crede că rușii transportă arme”, analizează Mecineanu pentru Libertatea. Chiar dacă va fi preluată de Rusia, centrala ar putea fi închisă peste maximum 2 ani.

Rafael Grossi, directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat într-un interviu pentru Associated Press că situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie, aflată în mâinile rușilor, este tot mai periculoasă.

„E complet scăpată de sub control… Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios, de grav şi periculos”, a declarat Grossi.

Există „o situaţie paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul său ucrainean continuă să-şi conducă operaţiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricţiuni şi presupuse violenţe, a subliniat Grossi.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șoc în Spania, cu cine susține presa că Shakira s-ar iubi. El a divorțat anul trecut după o relație de 11 ani
GSP.RO
Șoc în Spania, cu cine susține presa că Shakira s-ar iubi. El a divorțat anul trecut după o relație de 11 ani
ȘOC! Putin, pus la pământ de SUA. Decizia istorică luată ACUM! E INCREDIBIL
Playtech.ro
ȘOC! Putin, pus la pământ de SUA. Decizia istorică luată ACUM! E INCREDIBIL
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Viva.ro
Rugați-vă pentru mine... a fost mesajul lăsat de Gina Bradea, înainte de a intra în operație. Ce s-a aflat acum despre celebra bucătăreasă
Rusia s-a apropiat de România cu 1.000 de km după anexarea celor 4 regiuni. Care vor fi urmările pe viitor
Observatornews.ro
Rusia s-a apropiat de România cu 1.000 de km după anexarea celor 4 regiuni. Care vor fi urmările pe viitor
Ultima oră. George Simion s-a ales cu dosar penal
Știrileprotv.ro
Ultima oră. George Simion s-a ales cu dosar penal
Raed Arafat a vorbit despre cele 3 planuri ale României în caz de atac nuclear: ”Mare atenţie la acest lucru”
FANATIK.RO
Raed Arafat a vorbit despre cele 3 planuri ale României în caz de atac nuclear: ”Mare atenţie la acest lucru”
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Toţi au fost în stare de şoc. Ce au găsit nemţii pe un super iaht confiscat de la un oligarh rus, prieten cu Vladimir Putin
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
HOROSCOP
Horoscop 1 octombrie 2022. Leii vor avea ocazia să se elibereze de o povară grea și inutilă pe care o duc pe umeri de mai mult timp
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase
PUBLICITATE
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase