Reza Taheri, sau Sebi, așa cum îl știu toți cei din Florești, Prahova, acolo unde locuiește de vreo șapte ani, vrea acum să-și ia cetățenie română. Iar pentru asta are de învățat o mulțime de lucruri.

Poveste lui Sebi este una specială. Pentru că provine dintr-o familie înstărită în Iran, Reza a făut facultate. A devenit inginer. Cum însă era război, Reza nu a profesat, ci a ajuns pe front.

”Pentru că aveam facultate, am fost ofițer în armată. Cinci ani am făcut războiul. Și pentru că eram și sportiv de performanță, am ajuns în trupele speciale ale Iranului. Am fost și parașutist și scafandru, am făcut tot ce era mai periculos. De trei ori am fost rănit. Am și acum schije în corp de la explozii. Am stat în comă câteva săptămâni. Dar am scăpat cu viață”, povestește iranianul.

Viața l-a adus în România în 1993, iar din 1995 s-a stabilit aici. A fost om de afaceri, a făcut cam toate businessurile vremii și tot atunci a cunoscut-o și pe Marina, cea care îi este soție de aproape 20 de ani. Marina era tehnician dentar și a fost cucerită de farmecul iranianului. În 1997 s-a căsătorit, iar la puțin timp după s-a născut fiica lor, Șeherezada.

Cinci ani mai târziu a venit pe lune și Dani, băiețelul lor. Acum șapte ani familia a lăsat Bucureștiul și s-a dedicat marii pasiuni a lui Reza: animalele! La Florești, în Prahova, a ajuns întâmplător, găsind să cumpere teren și să-și construiască o casă, dar și o fermă, cum visa.

Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”
Recomandări
Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”

20161028_092042Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ferma a devenit vestită, aici iranianul crescând tot soiul de animale exotice și rare. De la porci vietnamezi, capre din rasa Alpină Franceză, struți și rațe aduse din țări exotice sau șerpi și maimuțe.

Între timp, copiii au crescut, iar tânăra cu nume celebru are acum 18 ani și este studentă în Anglia. De aici a apărut și problema lui Sebi.

”Când pleacă de lângă tine copilul e greu și încerci să fii cât mai mult în preajma lui. Eu însă nu pot intra în Anglia ca și cetățean iranian, pot doar dacă am buletin românesc”, a povestit Sebi.

Așa că, după o viață de om petrecută în România, cu soție româncă și copii români, iranianul Reza Taheri a depus dosarul pentru a primi cetățenie română.

Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi