Mergi direct la conținut »
Un miliard de euro alocat pentru zona montană din România. Daea: "Să mobilăm muntele"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Un miliard de euro alocat pentru zona montană din România. Daea: "Să mobilăm muntele"

Un miliard de euro alocat pentru zona montană din România. Daea: „Să mobilăm muntele”

Petrea Daea a declarat, luni, că Ministerul Agriculturii va aloca un miliard de euro pentru dezoltarea zonei montane din România, aceste programe fiind "prioritare şi necesare pentru viaţa satului românesc".

„După 27 de ani, lucrurile nu sunt cum trebuie în zona montană. Sunt locuri unde te întristează privirea și este obligată să renunțe la peisajul zilnic. Trebuie să închizi ochii să te gândești dacă este real ca în anumite zone ale țării să existe o situație ca aceasta. (…) Sunt în fiecare zi în țară, peste tot, și văd lucruri excepționale cu atâta dorință de face și de a realiza, cum n-am mai putut-o găsi de-a lungul vieții. Este, dacă vreți, motorul care îmi dă viteză de a lucra, non-stop aproape, în vederea împlinirii aspirațiilor pe care le au oamenii de la sate. Din nefericire, nu putem face peste tot, dar un început trebuie să apară. Motiv pentru care am introdus în programul nostru un miliard de euro pentru zona montană, pentru a putea face ceea ce putem să facem obiectiv, în așa fel încât să menținem oamenii acolo, să mobilăm muntele, să atragem speranța tinerilor pentru aceste zone excepționale pe care România le are din belșug, comparând cu alte state. Mă gândesc numai la 4,8 milioane hectare de pajiști, cât Elveția, Olanda și Belgia la un loc”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea la o dezbatere privind satul românesc desfășurată la Academia Română, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii a mai spus că oamenii muntelui sunt „extrem de mult legați” de această zonă și „refuză categoric din privire” să plece din acele locuri, chiar dacă li se promite îmbunătățirea vieții în altă parte.

„Zona montană pentru noi este o zonă prioritară, în programul de guvernare, în activitatea mea de ministru și în preocupările noastre de zi cu zi. Programele din zona montană sunt prioritare, necesare și extrem grele pentru viața satului românesc, la aceste altitudini. Oamenii sunt extrem de mult legați de aceste zone. Aproape nu poți să îl dezlipești chiar dacă i-ai acorda o altă șansă în altă parte, spunându-i că viața lui se va îmbunătăți, dacă va părăsi zona respectivă. Refuză categoric din privire, ceea ce înseamnă că noi trebuie să ne ducem cu ceea ce trebuie către el și nu pe el să-l forțăm să se disloce din acele zone”, a mai spus Daea, potrivit sursei citate.

Daea a mai spus că la Ministerul Agriculturii există harta aceasta a muntelui, „pentru a intra în retina fiecăruia”, în vederea valorificării acestei „resurse formidabile” din zona montană.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

„Am pus în Ministerul Agriculturii harta aceasta pentru a intra în retina fiecăruia. Cine suntem, ce suntem și ce trebuie să facem ca să putem injecta sume, proiecte, idei, preocupări zilnice, pentru a valorifica această resursa formidabilă, pentru a se putea folosi de această resursă formidabilă, în special două specii, specia ovină și taurina de carne. Evident că o parte dintre dumneavoastră puteți vedea greșelile mele și poticnelile mele în exprimare, poate și greșelile de parcurs, dar ele au o singură țintă: de ajunge în vârful muntelui cu sprijinul necesar pentru a putea valorifica aceste resurse formidabile”, a menționat Daea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea și-a asigurat un loc în „analele” presei după declarațiile pe care le-a dat în legătură cu oaia. Știți de ce merge oaia cu capul în jos? Îi este rușine de televiziuni, de ce vorbesc despre ea. Se jenează. Ar trebui să stopăm discuțiile despre această specie extrem de importantă pentru țară, necesară și foarte foarte valoroasă pentru cei care se ocupă cu asemenea activitate”, a declarat pentru Libertatea, Petre Daea.

Acesta a mai povestit reporterilor Libertatea, că dragostea pentru agricultură i-a fost insuflată de părinții lui, el considerându-se un copil de țară.


Cum a devenit Bucureşti cel mai aglomerat oraş din Europa. Şoferii pierd, în fiecare an, 9 zile din viaţă stând blocaţi în traficul din capitala României

Close
Închide
  Close