„Estimăm că aproximativ 50 de pacienți din SUA pe an ar putea beneficia de această procedură. Abilitatea de a utiliza grefe de sânge din cordonul ombilical crește foarte mult probabilitatea de a găsi donatori potriviți pentru astfel de pacienți”, a spus doctorul Koen van Besien, unul dintre medicii implicați în tratament.
Pacienta, o femeie metisă, a fost tratată folosind o nouă metodă care a implicat sânge din cordonul ombilical, care este mai ușor disponibil decât celulele stem adulte care sunt adesea folosite în transplanturile de măduvă osoasă, potrivit New York Times.
Femeia a fost numită de către oamenii de știință „pacienta din New York”, deoarece a primit tratamentul la Centrul Medical Weill Cornell din New York-Presbiterian.
În 2013, ea a fost diagnosticată cu HIV, iar patru ani mai târziu cu leucemie. Printr-o procedură cunoscută sub numele de transplant de cordon haplo, i s-a administrat sânge din cordonul ombilical de la un donator parțial potrivit pentru a-și trata cancerul.
O rudă apropiată i-a oferit și sânge pentru a-și întări sistemul imunitar pe măsură ce a fost supusă transplantului. După ce pacienții primesc un transplant de sânge din cordonul ombilical, li se administrează apoi celule stem adulte suplimentare. Celulele stem cresc rapid, dar sunt în cele din urmă înlocuite cu celule din sângele din cordonul ombilical.
Cu toate că sângele din cordonul ombilical este mai adaptabil decât celulele stem adulte, nu are un randament suficient pentru fi un tratament eficient pentru cancer la persoanele adulte.
Ca rezultat, în transplanturile haplo-cordului, transplantul suplimentar de celule stem ajută la compensarea deficitului de celule din sângele din cordonul ombilical. „Rolul celulelor donatoare adulte este de a grăbi procesul de grefare timpurie și de a face transplantul mai ușor și mai sigur”, a spus Koen Van Besien.
După transplant, leucemia s-a remis, iar tratamentul anti-HIV a fost întrerupt
După ce a suferit un transplant în 2017, leucemia a fost în remisiune mai bine de patru ani. La trei ani de la transplant, medicii ei i-au întrerupt și tratamentul anti-HIV. Paisprezece luni de atunci, pacienta nu s-a mai confruntat cu vreun alt virus cunoscut.
Potrivit oamenilor de știință, majoritatea donatorilor sunt de origine caucaziană. Ca urmare, permiterea doar a potrivirilor parțiale poate deschide calea de a trata de HIV și pacienții care provin din medii rasiale mai diverse.
„Faptul că pacienta este de rasă mixtă și că este o femeie este foarte important din punct de vedere științific și foarte important în ceea ce privește impactul asupra comunității”, a declarat, pentru Times, doctorul Steven Deeks, expert în SIDA la Universitatea din California.
Chiar dacă mai mult de jumătate din cele 35 de milioane de cazuri de HIV din lume sunt la femei, acestea reprezintă doar 11% dintre participanții la studiile de vindecare.
„Celulele stem ombilicale sunt atractive. Există ceva magic în aceste celule și poate ceva magic în sângele din cordonul ombilical în general, care oferă un beneficiu suplimentar”, a concluzionat doctorul Steven Deeks.
FOTO: EPA