”Self Portrait as Charles Darwin”, ulei pe pânză, fusese estimat între 2.000.000 şi 3.000.000 de lire sterline, licitaţia oprindu-se la 3.252.500 de lire sterline.
Lucrarea provine dintr-o colecţie privată americană, a fost creată în 2011 şi este una dintre cele mai reuşite ale lui Adrian Ghenie, aşa cum apare în catalogul licitaţiei Sotheby’s.
În multe aspecte, subiectul tabloului este centrat pe cariera lui Ghenie. În 2013, prima expoziţie a lui Adrian Ghenie, de la galeria Pace din New York, s-a axat în principal pe dialogul darwinian, iar în 2015, Ghenie a reluat tema pentru expoziţia de la Bienala de la Veneţia, ediţia 56.
A doua pânză, ”Memories”, semnată Ghenie 2007, nu a fost adjudecată, conform News.ro. Lucrarea are o estimare stabilită de Sotheby’s între 350.000 şi 550.000 de lire sterline.
”Eisberg”, datat 1982 de Gerhard Richter, a fost adjudecat cu cel mai ridicat preţ, 17,7 milioane de lire sterline, fiind urmat de ”Untitled (One Eyed Man or Xerox Face)”, de Jean-Michel Basquiat, vândut cu 11,9 milioane de lire sterline.
Un tablou pictat de Adrian Ghenie, vândut în octombrie 2016 pentru suma record de 9 milioane de dolari
Un tablou al pictorului român Adrian Ghenie a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate la începutul lunii octombrie 2016, la Londra.
Tabloul „Nickelodeon”, pictat în 2008 și vândut de casa de licitaţii Christies, a stabilit un record pentru pictorul român.
Tabloul lui Adrian Ghenie a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Preţul estimativ al casei de licitaţii era de 1 – 1,5 milioane de lire sterline (1,25 – 1,85 milioane de dolari).
Ce spune Adrian Ghenie despre averea sa
Adrian Ghenie a participat, în luna august, la un eveniment din Alexandria, ce avea ca temă „povești de succes”. El le-a vorbit liceenilor despre artă și succesul lui peste graniță, însă și despre „așa-zisa” lui avere.Pictorul român susține că și-a luat „țeapă” cu tablourile lui, că alții le vând pe milioane, iar el le-a dat pe nimic, fără a păstra drepturi de autor.
”Mi-am dat acele lucrări pe degeaba sau pe foarte puţin. Acum cumpărătorii şi le vând între ei, la diverse case de licitaţii”, a explicat Ghenie în cadrul evenimentului.
Totodată, el a cerut presei din România să nu îi mai calculeze averea, pentru că lucrurile stau diferit față de cum cred jurnaliștii, fără să specifice cât de mare este, de fapt, averea sa.