Mergi direct la conținut »
Venezuela: Maduro dublează salariul minim, la echivalentul a 33 de lei pe lună
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Venezuela: Maduro dublează salariul minim, la echivalentul a 33 de lei pe lună

Venezuela: Maduro dublează salariul minim, la echivalentul a 33 de lei pe lună

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a decis să dubleze salariul minim în ţară, pe fondul crizei economice fără precedent şi a hiperinflanţiei care a devalorizat moneda naţională, transmite Agerpres, care citează AFP. Salariul ajunge astfel la echivalentul a numai 32,8 de lei pe lună.

De Ștefan Pană,

Salariul de bază era în Venezuela de 18.000 bolivari (echivalentul a 3,46 dolari sau 14,7 lei). Acum, în urma creşterii sale cu mai bine de 100%, a ajuns la 40.000 de bolivari (7,69 dolari sau 32,8 lei). Este a doua creştere a salariului minim din acest an.

Locuitorii Venezuelei vor primi şi bonuri alimentare de 25.000 de bolivari (echivalentul a 20 de lei pe lună).

Un ONG care măsoară costul vieţii, Cenda, a anunţat însă că acest nivel al salariului minim acoperă doar o zecime din coşul alimentar de bază. Măsura va fi oricum anulată în scurt timp de către inflaţia galopantă din ţară.

Hiperinflaţie de 10.000.000%

Fondul Monetar Internaţional are o prognoză sumbă pentru Venezuela: inflaţia va fi de 10.000.000% anul acesta.

Salariile au crescut de şase ori anul trecut, la ordinul preşedintelui Nicolas Maduro, însă puterea de cumpărare a tot scăzut. În luna august, Maduro a lansat un program de reforme anticriză şi a anunţat o devalorizare cu 96% a monedei, care ulterior a pierdut alte 98,8 procente.

Criza din Venezuela se poate adânci şi din cauza embargoului american asupra petrolului, care va intra în vigoare duminică.

Nicolas Maduro a anunţat că sancţiunile au provocat deja pierderi de 30 de miliarde de dolari economiei naţionale. Venezuela îşi asigură 96% din venituri din petrol.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

Criza din Venezuela a început în 2010, în timpul preşedinţiei lui Hugo Chavez. Ea s-a adâncit însă în timpul preşedinţiei lui Nicolas Maduro, pe fondul scăderii preţului la barilul de petrol şi a infrastructurii de extragere precare. Guvernul a ignorat însă criza şi nu a luat măsuri de reducere a cheltuielilor. Rezultatul a fost creşterea rapidă a inflaţiei, care a dus aproape întreaga populaţie în pragul sărăciei crunte.

Un raport ONU arată că 94% din locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, iar foametea este atât de mare încât trei sferturi din populaţie a pierdut 8 kilograme din cauza lipsei mâncării.

Citeşte şi: Ipoteză șocantă în cazul primului criminal în serie din Cipru, care a ucis și două românce. Nikos Metaxas ar fi omorât cel puțin 30 de femei străine, cunoscute online

Close
Închide
  Close