Mergi direct la conținut »
Venezuela: Maduro dublează salariul minim, la echivalentul a 33 de lei pe lună
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Venezuela: Maduro dublează salariul minim, la echivalentul a 33 de lei pe lună

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a decis să dubleze salariul minim în ţară, pe fondul crizei economice fără precedent şi a hiperinflanţiei care a devalorizat moneda naţională, transmite Agerpres, care citează AFP. Salariul ajunge astfel la echivalentul a numai 32,8 de lei pe lună.

De Ștefan Pană,

Salariul de bază era în Venezuela de 18.000 bolivari (echivalentul a 3,46 dolari sau 14,7 lei). Acum, în urma creşterii sale cu mai bine de 100%, a ajuns la 40.000 de bolivari (7,69 dolari sau 32,8 lei). Este a doua creştere a salariului minim din acest an.

Locuitorii Venezuelei vor primi şi bonuri alimentare de 25.000 de bolivari (echivalentul a 20 de lei pe lună).

Un ONG care măsoară costul vieţii, Cenda, a anunţat însă că acest nivel al salariului minim acoperă doar o zecime din coşul alimentar de bază. Măsura va fi oricum anulată în scurt timp de către inflaţia galopantă din ţară.

Hiperinflaţie de 10.000.000%

Fondul Monetar Internaţional are o prognoză sumbă pentru Venezuela: inflaţia va fi de 10.000.000% anul acesta.

Salariile au crescut de şase ori anul trecut, la ordinul preşedintelui Nicolas Maduro, însă puterea de cumpărare a tot scăzut. În luna august, Maduro a lansat un program de reforme anticriză şi a anunţat o devalorizare cu 96% a monedei, care ulterior a pierdut alte 98,8 procente.

Criza din Venezuela se poate adânci şi din cauza embargoului american asupra petrolului, care va intra în vigoare duminică.

Nicolas Maduro a anunţat că sancţiunile au provocat deja pierderi de 30 de miliarde de dolari economiei naţionale. Venezuela îşi asigură 96% din venituri din petrol.

Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
Recomandări
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
 

Criza din Venezuela a început în 2010, în timpul preşedinţiei lui Hugo Chavez. Ea s-a adâncit însă în timpul preşedinţiei lui Nicolas Maduro, pe fondul scăderii preţului la barilul de petrol şi a infrastructurii de extragere precare. Guvernul a ignorat însă criza şi nu a luat măsuri de reducere a cheltuielilor. Rezultatul a fost creşterea rapidă a inflaţiei, care a dus aproape întreaga populaţie în pragul sărăciei crunte.

Un raport ONU arată că 94% din locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, iar foametea este atât de mare încât trei sferturi din populaţie a pierdut 8 kilograme din cauza lipsei mâncării.

Citeşte şi: Ipoteză șocantă în cazul primului criminal în serie din Cipru, care a ucis și două românce. Nikos Metaxas ar fi omorât cel puțin 30 de femei străine, cunoscute online

Close
Închide
  Close