Elevii care dau admiterea scapă de geografie şi de istorie
Începând cu acest an, elevii de clasa a VIII-a vor intra la liceu în urma unei repartizări computerizate, la fel ca şi până acum, însă testările pe baza cărora se stabileşte nota de admitere se modifică! Iată cum se va calcula media: 50% – media claselor V-VIII, 25% – teza cu subiect unic din clasa a VII-a, susţinută anul trecut, şi 25% – evaluarea de tip internaţional pe care elevii o vor da la clasă.
La această testare din urmă se va ţine cont de toate cunoştinţele dobândite de elev pe parcursul gimnaziului. Testul va conţine întrebări de limba română, de limba maternă şi probleme de matematică. Sunt eliminate astfel testările la geografie sau la istorie.
Probe eliminatorii înainte de Bac
Noul tip de bacalaureat, care va fi “testat” pe elevii ce termină anul acesta, liceul va avea două etape.
• Pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificări orale, competenţele de comunicare în limba română şi, după caz, în limba maternă. Tot în timpul ultimului an de liceu vor fi susţinute două examene de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului şi de limbi moderne. Aceste evaluări sunt eliminatorii.
• La sfârşitul clasei a XII-a se vor susţine trei, respectiv patru probe, în cazul celor care au studiat în limba maternă. Disciplinele de examen vor fi limba română, o probă obligatorie corespunzătoare profilului – matematică sau istorie, şi una la alegere. La aceasta, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege între chimie, fizică, biologie şi informatică, iar cei de la uman, între economie, geografie, logică, psihologie şi filosofie.
Statul va oferi fiecărui copil, la naştere, 500 €
Fiecărui copil i se va deschide la naştere un cont de depozit, în care statul va depune suma de 500 de euro. Părinţii pot direcţiona aici 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii. Dacă banii nu vor fi folosiţi pentru educaţie, se consideră infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an.
Mai multe împrumuturi la CAR
Începutul şcolii le-a golit portofelele românilor! Ba mai mult, i-a băgat şi în datorii! La Casa de Ajutor Reciproc din Bucureşti (CAR), numărul persoanelor care au solicitat un împrumut, de la începutul acestei luni, a crescut cu 20%. “Majoritatea celor care au nevoie de bani se vaită că nu au cu ce să le cumpere nepoţilor uniforme sau rechizite”, zic reprezentanţii instituţiei.La sumele luate, pensionarii plătesc o dobândă de cel mult 10%.
Vrea să dea examenele ca fraţii mai mari
Debora (foto dreapta), din Bucureşti, e, de azi, şcolăriţă. Abia aşteaptă să înceapă şcoala, să îşi cunoască învăţătoarea şi colegii. Toată vara s-a pregătit pentru ziua cea mare, însă, de când tatăl ei i-a spus că va da examene din doi în doi ani, fata e supărată foc! “Văleu, câte examene m-aşteaptă! Eu de ce nu dau doar două, până termin liceul, cum au dat fraţii mei mai mari?”, s-a plâns ea.