De Ștefan Pană, Dumitru Angelescu (foto), Alex Grigore (video),

Jurnaliştii Libertatea au ieşit pe străzile din Capitală, luni, încă de dimineaţă, în prima zi de ridicare a mașinilor care blochează traficul sau sunt parcate în locuri în care blochează accesul. Platformele erau la lucru din timpul nopţii, însă.

Șase utilaje

a pus la dispoziţie Primăria Capitalei pentru ridicarea maşinilor parcate ilegal.

Autorităţile s-au concentrat pe marile artere, pe unde circulă mijloacele de transport în comun, dar şi pe străzile din jurul instituţiilor, în special a spitalelor.

Au fost câteva ridicări în zori, ne-a spus unul dintre şoferii autoutilitarelor, care aparţin Companiei Municipale de Management al Traficului. Apoi, după ora 9.00, activitatea a scăzut.

Poliţia Locală a dat asigurări că nu vânează şoferii. În schimb, dacă, în timpul patrulării, observă autoturisme staţionate în locuri în care încurcă circulaţia, vor anunţa prin dispecerat, care va trimite platformele.

Şoferii, mai rapizi ca Primăria

Un astfel de apel a venit în jurul orei 12.30. Platforma staţiona în giratoriul de la Piaţa Obor. De acolo, am pornit către Piaţa Română şi am ajuns în zona în care mulţi şoferi îşi lasă maşinile încurcând circulaţia, în staţia de autobuz din faţa Academiei de Studii Economice.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 
Prima zi de ridicare a maşinilor parcate ilegal. Polițist local în trafic
Poliția a pus gând rău celor care parchează în locuri interzise

Anunţul a fost făcut de un echipaj al Poliţiei Locale, dar până să ajungă platforma la destinaţie, şoferul venise să îşi ia maşina. A scăpat astfel de taxa de recuperare a autovehiculului.

Nu după mult timp, a venit un nou apel. Am plecat către o altă zonă în care sunt frecvente blocaje în trafic din cauza parcărilor haotice: rondul de la Piaţa Mihail Kogălniceanu. Pe breteaua pe care se află şi staţia de autobuz erau mai multe maşini parcate ilegal. Una era pe trecerea de pietoni. Poliţia Locală identificase şi un alt şofer care îşi părăsise maşina, aşa că în zonă au venit două din cele şase utilitare.

Unul dintre şoferi a scăpat. A venit să îşi ia maşina înainte ca platforma să intre în acţiune.

A scăpat de ridicarea mașinii, dar a fost amendat pentru blocarea traficului

Al doilea şofer nu a fost la fel de norocos până la final, deşi a reuşit să îşi salveze autoturismul de la ridicare.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 
Polițist pe motocicletă, în misiunea de ridicat mașini parcate ilegal

Chiar în timp ce platforma Primăriei se poziţiona pentru a-i ridica maşina, parcată pe trecerea de pietoni, șoferul a apărut la faţa locului. După ce a schimbat câteva cuvinte cu poliţiştii, ridicarea maşinii a fost abandonată.

În astfel de cazuri, oamenii legii au două variante: fie îl amendează pe şofer pentru staţionare în loc nepermis, fie îi dau doar un avertisment.

Acest şofer nu a scăpat nesancţionat: trebuie acum să plătească 725 de lei pentru că a blocat traficul.

A scăpat mai uşor, însă, pentru că a apărut la timp. Dacă maşina lui era ridicată, ar fi ajuns la unul dintre cele două puncte din Capitală unde sunt aduse aceste vehicule: pe Bulevardul Metalurgiei sau pe Bulevardul Timişoara. Atunci, pe lângă amendă, şoferul ar fi trebuit să plătească şi o taxă de cel puțin 500 de lei pe zi.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

“Nu ai voie să mă oprești, ce ai!”

Şoferul care a parcat ilegal şi-a acceptat situaţia. Nu la fel a făcut un alt șofer, care voia să intre pe o stradă cu sens unic de lângă trecerea de pietoni blocată. În timp ce platforma se poziţiona pentru a ridica autoturismul, şoferul a început să claxoneze şi să-i certe pe poliţişti că blochează circulaţia.

În acel moment, un poliţist local i-a cerut şoferului să tragă pe dreapta.

“Dumneata nu ai voie să mă opreşti pe mine, ce ai! Este lege că Poliţia Locală nu are voie să mă oprească. Nu aveţi cum să faceţi treaba asta”, a spus şoferul.

El a ignorat indicaţia poliţiştilor de a ocoli platforma pe o altă stradă.

Prima zi de ridicare a maşinilor parcate ilegal. Șoferi revoltați
Șoferii s-au revoltat când li s-a ridicat mașina

“Să vină un echipaj de Poliţie Rutieră să mă legitimeze”, a continuat să protesteze şoferul, afirmând, eronat, că Poliţia Locală nu are astfel de atribuţii.

În ciuda protestelor, nu a fost lăsat să plece şi a trebuit, în cele din urmă, să se legitimeze.

Cât plătești ca să îți recuperezi mașina

Șoferii cărora le sunt ridicate maşinile le pot recupera de pe Bulevardul Timişoara nr. 161-163, sector 6 şi de pe Bulevardul Metalurgiei nr. 69-71, sector 4, la orice oră, contra cost.

Ca să le recupereze, șoferii care au mașini sub 5 tone vor plăti minimum 500 de lei, respectiv 350 de lei pentru ridicare şi transport și câte 150 de lei pentru fiecare zi în care autoturismul este depozitat.

Cei care au mașini peste 5 tone ajung să plătească cel puțin 620 de lei, respectiv 470 de lei pentru ridicare și transport, plus 150 de lei pe zi pentru depozitare.

021.9544 / 021.9752

sunt numerele de telefon unde șoferii pot suna să afle unde le-a fost dusă mașina

Municipalitatea spune că este nevoie de această măsură pentru a-i disciplina pe şoferi să nu mai blocheze traficul și menționează că, anul trecut, Poliţia Locală a primit 24.000 de sesizări privind cazuri de autovehicule oprite sau staționate neregulamentar, unele care blocau intrări în spitale, în sediile unor instituții publice, treceri de pietoni, linii de tramvai sau locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități.

Citeşte şi:

Un bărbat din Botoșani a sunat la 112 pentru că se plictisise în spital. Motivul uluitor pentru care un alt botoșănean a anunțat că e o bombă la stadion

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.