MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Lupășteanu

Viorel Hrebenciuc ar putea afla marți decizia în cazul retrocedării a 43.000 de hectare de pădure

Distribuie

Judecătorii ICCJ sunt așteptați, marți, să  stabilească prima decizie în dosarul de corupție al lui Viorel Hrebenciuc, după ce au amânat de patru ori până în prezent pronunțarea în acest caz, în care mai sunt judecați fostul deputat Ioan Adam și fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu, legat de retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure lui Gheorghe Paltin Sturdza.

În 23 februarie judecătorii au finalizat ascultarea pledoariilor acuzării și ale apărării și au amânat pentru 9 martie luarea unei decizii.

La data respectivă magistrații au decis că le trebuie mai mult timp pentru stabilirea primei decizii în acest caz și au amânat pentru marți pronunțarea.

Pedepse maxime pentru „dispreț față de lege”

În cazul majorității inculpaților procurorul DNA a cerut condamnarea pentru fapta de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, al cărei maximum de pedeapsă prevăzut de legea penală în vigoare este de zece ani.

O altă faptă pentru care procurorul DNA a cerut condamnarea în cazul lui Viorel și Andrei Hrebenciuc, dar și a altor inculpați din acest caz, este cea de spălare a banilor și complicitate sau instigare, condamnarea maximă ce poate fi dată pentru fapta principală de spălare fiind de 12 ani de închisoare.

Procurorul DNA le-a spus judecătorilor că în dosar este vorba despre cea mai mare retrocedare din România. De asemenea, procurorii au susținut că „pe durata unor ani inculpații au corupt și disprețul lor față de valorile ocrotite de legea penală trebuie sancționat”.

Citește și Editorial de Claudiu Săftoiu. Klaus Iohannis – pentru ultima oară scutul lui Kovesi

Citește mai multe despre viorel hrebenciuc, Corupție, DNA - Direcția Națională Anticorupție și iccj pe Libertatea.

Comentarii