În urmă cu două zile, Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că există o posibilă legătură între cazurile de tromboză și vaccinarea cu AstraZeneca. Experții instituției au atras atenția că aceste cazuri pot fi catalogate „efecte adverse foarte rare” și că beneficiile imunizării cu acest ser sunt mult mai ridicate.
Anunțul celor de la EMA a provocat din nou o reticență în privința acestui vaccin, care a fost marcat de controverse în ultimele luni.
În total, începând cu luna martie, peste 200.000 de persoane care urmau să se vaccineze cu AstraZeneca și-au anulat programările când au început să apară discuțiile despre efectele secundare ale acestui vaccin.
Se întâmplă întotdeauna când sunt anunțate astfel de efecte adverse, chiar dacă sunt rare, pentru că însuși creierul nostru biologic este construit de asemenea manieră încât este un evaluator foarte ineficient al riscurilor reale, asta nu o spun eu, ci știința.
Vlad Mixich:
În interviul acordat SpotMedia, expertul în sănătate publică susține că „avem tendința, fiecare dintre noi, să exagerăm riscuri care sunt practic foarte mici”.
„În cazul efectelor adverse de la AstraZeneca este o astfel de situație. Dacă ne uităm la riscul real de a fi subiectul unui astfel de efect advers foarte rar, vedem că riscul este mult mai mic decât riscurile pe care ni le asumăm zilnic, cum ar fi condusul mașinii până la serviciu”, a adăugat expertul în politici de sănătate pentru spotmedia.ro.
Totuși, Mixich mai spune că „este firesc și normal că există oameni care sunt speriați sau cărora le-a crescut anxietatea în urma anunțului Agenției Europene a Medicamentului”.
El a subliniat că oamenii trebuie să apeleze la consultul medical de specialitate și că trebuie să meargă la „medicul de familie, medic specialist hematolog sau infecționist”.
„E decizia fiecărui individ, iar ce rog eu e să nu fie luată cu ochii în televizor. Nu cred că există un om întreg la minte care și-ar duce mașina la reparat la un moderator TV sau la unul dintre nenumăratele personaje care își dau cu părerea”, mai spune Vlad Mixich.
Interviul complet, pe SpotMedia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro