De ce a fost amânată decizia
Conştient că magistraţii nu vor avea timp să termine ieri ancheta judecătorească, Voiculescu i-a lăudat pe judecători, spunând că au pus doar întrebări pertinente şi că nu l-au pus în dificultate. Procedurile penale, extrem de stricte şi totodată complicate, i-au împiedicat pe judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea să anunţe aseară sentinţa lui Dan Voiculescu. Până la închiderea ediţiei, magistraţii nu apucaseră încă să asculte nici opiniile finale ale procurorului, nici ale vreunuia dintre cei 12 inculpaţi din acest dosar şi ale avocaţilor acestora.
În plus, cum finalul dezbaterilor din sala de judecată nu reprezintă şi încheierea procesului, căci judecătorii se retrag în birourile lor şi deliberează, recitind actele dosarului şi reevaluând fiecare probă administrată, procedură care poate dura de la câteva ore la câteva zile, săptămâni sau chiar luni, singura variantă la îndemâna instanţei nu rămăsese decât acordarea unui nou termen de judecată. În aceste condiţii, Dan Voiculescu se mai poate bucura în linişte de libertate încă o scurtă perioadă de timp.
Mencinicopschi nu-şi mai aduce aminte nimic
Condamnat şi el în primă instanţă la 6 ani de închisoare cu executare, profesorul Gheorghe Mencinicopschi (foto) a făcut cu greu faţă audierii de ieri. Palid şi cu vocea tremurândă, fostul director general al ICA a susţinut că se consideră “perfect nevinovat” şi că n-a avut nici un avantaj de pe urma privatizării institutului.
Acuzat că, pentru a da o aparenţă de legalitate licitaţiei în urma căreia Dan Voiculescu ar fi prejudiciat statul cu peste 60 de milioane de euro, Mencinicopschi ar fi participat în nume personal la procedurile de achiziţie cu bani pe care i-ar fi primit într-un cont bancar, doctorul a fost lovit brusc de amnezie. “Nu ştiu, am avut economiile mele. Nu ştiu cine mi-a virat acei bani”, a bălmăjit Mencinicopschi
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro