UPDATE: Unul dintre cei zece generali trecuți în rezervă, Elena Istode, este cea despre care presa a scris că și-a făcut concediile la Monaco și Cannes cu familia fostului deputat Cristian Rizea, judecat într-un dosar pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, deplasările fiind pătite de parlamentar.
La începutul acestui an, imagini cu Elena Istode la Monaco şi Cannes, împreună cu familia lui Cristian Rizea, au fost publicate pe blogul lui Ion Cristoiu, despre care acesta scria atunci că este ”şefa acoperiţilor din SRI”.
”Problema e că aceste fotografii, făcute, din câte se vede, cu știința și cu plăcerea de a se expune a doamnei general, au fost realizate în 2008-2009, când Elena Istode, ca șefă a Direcției de Securitate Economică a SRI, supraveghea, ca să nu fie atinse de corupție, toate contractele încheiate de statul român cu oamenii de afaceri. Și nici asta n-ar fi o problemă – vacanța de lux a unui general SRI, presupunând că Monaco și Cannes erau singurele locuri de lecuire de stresul vânării de corupți – dacă, așa cum ne arată fotografiile, Elena Istode nu s-ar fi dat în stambă împreună cu omul de afaceri Cristian Rizea și distinsa sa soție, Josette Rizea. Și nici asta n-ar fi o problemă dacă nu cumva omul de afaceri Cristian Rizea n-ar fi plătit vacanțele de lux ale doamnei general”, scria Ion Cristoiu.
Elena Istode era pe lista persoanelor ce trebuiau să fie audiate la Comisia parlamentară de control al SRI în cazul Ghiţă – Coldea.
Adrian Ţuţuianu, atunci preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, în prezent ministru al Apărării, spunea că nu este nimic ilegal în faptul că Elena Istode și-a făcut concediile cu familia Rizea, iar acest lucru fusese comunicat conducerii SRI, dar problema este una deontologică. Generalul Elena Istode a făcut cunoscută această situație conducerii SRI, argumentând că o știe pe soția lui Cristian Rizea din facultate, ele fiind colege.
Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele privind trecerea în rezervă a generalilor de brigadă cu o stea Daniel Zărnescu, Gheorghe Ceaușu, Sorin-Gabriel Cozma, Elena Istode, Viorel-Adrian Stan, Marioara Morgoș, Vasilică Babiuc, Cornel Văleanu, Emilia-Cristina Posaștiuc și Constantin-Marius Stoica, toți din Serviciul Român de Informații.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a precizat că unii dintre cei 10 generali au fost trecuți în rezervă la termen, iar alții înainte de împlinirea termenului.
”Astăzi, domnul director Eduard Hellvig a înaintat președintelui României propunerea de trecere în rezervă pentru 10 generali din cadrul SRI. Cu această ocazie, domnul Director le-a mulțumit pentru întreaga carieră și pentru modul în care au înțeles să își facă datoria față de țară și cetățeni”, a spus Marincea.
Trecerea în rezervă a celor zece generali vine în contextul discuțiilor despre modificarea legii pensiilor militare.
Guvernul îngheață pensiile speciale. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a anunțat că pensiile care nu se bazează pe principiul contributivității nu vor fi actualizate cu salariile aflate în plată, ci vor fi indexate cu rata inflației. Ea a mai anunțat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. Ordonanţa pe care o va da Guvernul săptămâna viitoare se va aplica din 15 septembrie, astfel că până atunci, cei care vor dori să iasă la pensie pe actualul sistem, o pot face până la acea dată.
Coaliția PSD-ALDE se reunește luni în ședință, pentru agenda sesiunii extraordinare, care a fost convocată pentru această săptămână, în perioada 2 – 4 august. Liderii coaliței ar putea discuta și despre modificările la Legea pensiilor speciale. Opoziția acuză interese ascunse și cere PSD să precizeze clar proiectele aflate pe ordinea de zi.
Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu a declarat că pensiile militarilor nu vor scădea. ”Asistăm la o plecare masivă din sistem, dacă legea se modifică vom propune același algoritm de calcul”, a spus ministrul, precizând că valoarea pensiei nu va depăși sută la sută din baza de calcul și nu vor fi afectate pensiile aflate în plată.
Și premierul Tudose a afirmat că celebrele pensii militare au cauzat nişte hemoragii extraordinare în sistemele militare. ”Toată lumea vrea să iasă la pensie acum, să nu se modifice legea ca să nu cumva să nu o mai prindă pe aia bună”, a spus prim-ministrul.