Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza a produs în întreaga ţară o puternică explozie de entuziasm.

Iată ce îi povestea Nicolae Grigorescu lui Alexandru Vlahuță imediat după primirea veștii privind Unirea Principatelor, “pe un ger de crăpau pietrele”, cu bătrâni care plângeau de bucurie: “Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci am văzut eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de Cuza, de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele. Da’ unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie”.

Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit unirea de la 24 ianuarie 1859, provenea dintr-o veche familie de moldoveni, din părţile Fălciului. Născut la 20 martie 1820, Cuza a învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între care și Vasile Alecsandri. După ce își ia bacalaureatul în litere, la Paris, se întoarce în țară şi intră în armată. În 1844 se căsătorește cu Elena Rosetti, iar în timpul Revoluției de la 1848 se află în primele rânduri, cerând reforme democratice.

Ad placeholder
În timp ce un sat din Deltă așteaptă de 24 de ani să aibă apă potabilă, Iohannis și Parlamentul nu se înțeleg pe o lege
Recomandări
În timp ce un sat din Deltă așteaptă de 24 de ani să aibă apă potabilă, Iohannis și Parlamentul nu se înțeleg pe o lege

Considerat de oamenii vremii sale drept un patriot cu vederi liberale, însă nu radicale, Cuza este ales, la 5 ianuarie 1859, cu unanimitatea voturilor deputaţilor prezenţi în Moldova. În drum spre Constantinopol, delegaţia Moldovei s-a oprit şi la Bucureşti, influenţându-i pe reprezentanţii Partidului National din Adunarea Electivă, astfel că în ziua de 24 ianuarie 1859 Cuza a fost ales domn și al Ţării Româneşti.

Situaţia nou creată în cele două principate este discutată la Conferinţa Internaţională de la Paris. Încă din aprilie 1859, Franţa, Rusia, Anglia, Prusia şi Sardinia au recunoscut dubla alegere, iar în septembrie, Înalta Poartă şi Austria, însă doar pe timpul domniei lui Cuza.

În 5 februarie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost oaspetele oraşului Focşani. Despărţit în două de un braţ al Milcovului, oraşul reprezenta, la vremea respectivă, situaţia celor două ţări surori. Desfiinţarea hotarului de la Focşani echivala cu Unirea celor două Principate şi punerea temeliei statului naţional unitar român.

Ad placeholder
„Să te programezi pentru testarea COVID e ca și cum ai vrea să-ți rezervi un loc la spectacolul Harry Potter”
Recomandări
„Să te programezi pentru testarea COVID e ca și cum ai vrea să-ți rezervi un loc la spectacolul Harry Potter”

Astfel se poate explica entuziasmul de nedescris cu care a fost întâmpinat domnitorul de către mii de oameni pe drumul dinspre Mărăşeşti, pe unde venea de la Iaşi. În cinstea sa, au fost ridicate pe uliţele pe unde urma să treacă şi în faţa curţilor boierești patru arcuri de triumf, împodobite cu verdeaţă şi infăşurate în pânză tricoloră. Sute de felinare improvizate în grabă au fost aşezate pe uliţe, pentru a se aprinde şi a lumina feeric oraşul. S-au ridicat în oraş mai multe piramide, acoperite cu frunze de brad şi pe care ardeau lumânări şi felinare. În aproape toate casele s-au arborat steaguri, iar porțile și ferestrele au fost împodobite cu verdeață, toate fiind dovada vie a bucuriei obștei.

Ad placeholder
Cinismul afacerii COVID. Mama i-a murit cu corona și cu trei infecții nosocomiale, iar spitalul l-a jefuit și la înmormântare
Recomandări
Cinismul afacerii COVID. Mama i-a murit cu corona și cu trei infecții nosocomiale, iar spitalul l-a jefuit și la înmormântare

Fanfare militare și tarafuri lăutărești l-au întâmpinat la hotarul dintre cele două principate pe domnitor, care a făcut gestul rămas arc peste timp: i-a chemat la el pe cei doi soldaţi care făceau de strajă la hotar, un moldovean şi un muntean, le-a spus că sunt fraţi şi i-a pus să se îmbrăţişeze. I-a trimis apoi la cazarmele lor pentru a duce vestea că “de azi înainte şi pe vecii vecilor”, Domnitorul Principatelor Unite a ridicat gărzile de la hotarul dintre români, de la Focşani.

La 11 decembrie 1861, proclamaţia data de domnitor făcea cunoscut întregii naţiuni că „Unirea este îndeplinită și Naţionalitatea Română este întemeiată. (…). În zilele de 5 si 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn. Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!”

Ad placeholder

La 159 de ani de la acel moment magistral pentru Istoria Românilor, autoritățile locale din regiunile emblematice vor organiza e serie de manifestări care să marcheze Mica Unire. Acest moment de referință din istoria românilor va fi desăvârșit la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, prin Marea Unire, când în sfârșit se înfăptuiește statul național unitar român, nașterea României Mari.

La Iași, manifestările au început marți, cu un simpozion „Armata Română, între Mica și Marea Unire”, desfășurat în Sala Voievozilor, din Palatul Culturii, Sala Voievozilor, iar seara va fi deschisă oficial Galeria Unirii și va fi prezentat albumul “Familia Regală la Iași”. Mai târziu, va avea loc vernisajul expoziției: „Unirile românilor de la Alexandru Ioan Cuza la Ferdinand I”.

Miercuri, de Ziua Unirii, punctul culminant va fi în Piața Unirii, unde vor avea loc manifestările oficiale: Te Deum, Discursurile oficialităţilor locale şi centrale, Depunere coroane de flori la statuia Domnitorului Al. I. Cuza, Parada Militară, Hora Unirii „Hai să dăm mână cu mână”, precum și un concert folkloric ăn două părți.

Ad placeholder

La prânz, ieșenii vor primi plăcinte tradiționale moldovenești, cu ceai și vin fiert, masa populară fiind organizată de Primăria Municipiului Iași și de Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Ulterior, la Mănăstirea Trei Ierarhi, unde este înmormântat Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, va avea loc o slujbă și vor fi depuse coroane de flori la mormântul acestuia.

În cursul după-amiezii de miercuri, la Muzeul Unirii, vor fi expoziții și simpozioane dedicate Micii Uniri.

Seara se va încheia în zona Pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt, unde va avea loc Retragerea cu Torțe (pe traseul Piața Unirii – pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii) și cu un spectacol de teatru.

Ad placeholder

Manifestările vor continua joi și vineri cu spectacole de teatru și cu concert special al Filarmonicii.

La Focșani, orașul Micii Uniri, festivitățile prilejuite de avest eveniment marcant au fost programate să ănceapă ăn cursul dup=-amiezii de miercuri, pentru a nu se suprapune peste cele de la Iași.

Astfel, manifestările sunt programate să înceapă la ora 15.20, cu un exercițiu de Drill Team, urmat de un spectacol folcloric. Punctul culminant îl va reprezenta trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, moment urmat de intonarea Imnului Național, în interpretarea lui Marcel Pavel, a lui Vlad Miriță și a tenorului Andrei Lazăr.

Programul manifestărilor de la Focșani va mai cuprinde un moment evocator “Unirea Principatelor Române”, prezentat de actorii Sebastian Stan, Vlad Rădescu, Ioan Isaiu, Claudiu Istudor, Ion Dichiseanu. Vor urma apoi discursurile oficialităților, iar ziua se va încheia cu Hora Unirii și cu retragerea cu torțe a militarilor din Garnizoana Focșani.

Ad placeholder

La Galați, însemnătatea Zilei Unirii Principatelor Române va fi evocată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unde oamenii vor dansa Hora Unirii. La Muzeul de Istorie va fi deschisă o expoziţie dedicată personalităţilor Unirii Principatelor, iar la Universitatea Dunărea de Jos o sută de fete din România şi Moldova vor defila costumate în ii.

Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 vor debuta miercuri la Biserica Vovidenia unde, în intervalul orar 12.00 şi 12.30, va fi Te Deum pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mama acestuia, a anunţat Prefectura Galaţi.

Cele mai multe manifestări se vor desfăşura, ca în fiecare an, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începând cu ora 13.00. În programul acestor manifestări figurează întâmpinarea oficialităților, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului de Stat al României, evocarea însemnătăţii Unirii, depuneri de buchete de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza şi un scurt moment artistic susţinut de artiștii Ansamblului „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Ulterior, în intervalul 13.35-13.45, manifestările de la statuia domnitorului se vor încheia cu Hora Unirii.

Ad placeholder

Potrivit programului, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, la secţia Lapidarium, între orele 14.10 şi 15.30 va avea loc şi vernisajul expoziției „Personalitățile Unirii Principatelor de la 1859”.

Totodată, Asociația „Iubesc Galațiul” a anunţat că miercuri seara, de la ora 19.00, în holul Universităţii Dunărea de Jos, o sută de fete din România și Moldova vor defila, costumate în ii. Prezentarea va conține 100 de costume populare autentice cu vechime cuprinsă între 70 și 140 de ani din colecția etnografică Flori de ie, din toate zonele geografice ale României.

În județul Alba, Mica Unire va fi sărbătorită în mai multe oraşe prin manifestări cultural artistice, concerte, dar şi comunicări științifice. La Alba Iulia, manifestările cuprind, marţi, o conferinţă denumită „100 ani România, Partea I, Unirea Principatelor Române”, care se va desfășura la Muzeul Principia, din municipiu, intrarea fiind liberă. Dezbaterea va fi susținută de Valer Moga și Laura Stanciu profesori la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Va urma apoi o scenetă realizată de copiii de la Centrul școlar de educație incluzivă și de avanpremiera expoziției ,,100 de chipuri românești”, realizată de fotograful Radu Chindriș. Fotograful folosește aparate foto vechi de peste 100 de ani şi fotografiază în tehnica veche cu colodiu umed.

Manifestările vor continua, miercuri dimineaţă, în Sala Unirii, unde vor avea loc alocuţiuni despre semnificaţia istorică a Unirii Principatelor Române, iar apoi programul va continua cu un spectacol susţinut de către elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” şi reprezentanţii Cercului Militar Alba Iulia. Manifestările se vor încheia cu „Hora Unirii” interpretată de Fanfara judeţului Alba, în care se vor prinde toţi participanţii.

La Sebeş, Mica Unire va fi sărbătorită printr-un spectacol artistic prezentat de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba şi solişti Maria Filimon, Cătălin Haşa, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, alături de ansamblul de dansuri populare. La finalul spectacolului, participanţii sunt invitaţi la tradiționala Horă a Unirii.

Şi la Cugir sunt organizate miercuri manifestări pentru a marca Mica Unire, iar programul artistic va cuprinde poezii şi cântece patriotice care vor fi susţinute de către Fanfara Casei de Cultură Cugir, Grupul „Mlădițe Cugirene”, aparţinând Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, Cercul de Teatru al Casei de Cultură Cugir. Programul se va încheia tot cu tradiționala Horă a Unirii.

Și Ministerul Apărării Naționale organizează miercuri ceremonii militare și religioase dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.

Astfel, la București vor fi depuse coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române. Între orele 10.00 și 14.00, la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” va fi organizată o manifestare istorico-militară cu participarea unor asociații de reconstituire care vor recrea – prin uniforme, prezentări de armament și demonstrații de instrucție de front – epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, vor fi depuse coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogălniceanu și al generalului Ioan Emanoil Florescu, aflate în curtea muzeului.

La Iași, ceremonia militară și religioasă se va desfășura, începând cu ora 11.00, la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, din Piața Unirii.

La Focșani, de la ora 16.00, în Piața Unirii vor avea loc o ceremonie militară și religioasă, un moment artistic susținut de reprezentanții Teatrului municipal și de cei ai Ansamblului ”Țara Vrancea” și defilarea Gărzii de Onoare formată din militari ai Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.

Ceremonii similare, dar și sesiuni de comunicări științifice, gale de filme documentare, expoziții și spectacole cultural-artistice, vor fi organizate, împreună cu autoritățile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

Citește și: REPORTAJ / ”Montana” atacă Cercul Polar! Locomotivele de la Craiova vor călători în Suedia, la -40 de grade Celsius (FOTO)

Uluitor cum a vorbit Anamaria Prodan despre primul ei soț, Tiberiu Dumitrescu: „E sufletul meu şi ..."
PARTENERI - GSP.RO
Uluitor cum a vorbit Anamaria Prodan despre primul ei soț, Tiberiu Dumitrescu: „E sufletul meu şi ..."
Veste șocantă în lumea interlopă! Liderul celui mai temut clan a fost eliberat. Anunțul halucinant
PARTENERI - PLAYTECH
Veste șocantă în lumea interlopă! Liderul celui mai temut clan a fost eliberat. Anunțul halucinant
Horoscop 19 septembrie 2020. Scorpionii sunt iritați discuțiile fără finalitate sau cele care îi limitează
HOROSCOP
Horoscop 19 septembrie 2020. Scorpionii sunt iritați discuțiile fără finalitate sau cele care îi limitează
Ce nebunie! Anamaria Prodan s-a cuplat cu logodnicul unei prietene bune. Este incredibil ce a urmat
Telekomsport
Ce nebunie! Anamaria Prodan s-a cuplat cu logodnicul unei prietene bune. Este incredibil ce a urmat