MENIU CAUTĂ
20 Ian. 2018 16:06 , de Text/Foto: Dragoş Sasu

FOTO&VIDEO | Francezul stabilit de 15 ani în România, care a mers pe jos din Cluj pentru protest. „Mă simt și un pic român. Am o fetiță care e aici la școală și vreau un viitor pentru ea”

Distribuie

Nevăzători și cetățeni străini, la Marșul Speranței. Demersul unor clujeni au impresionat o țară întreagă. Au pornit într-un marș care durat 10 zile. Oamenii au parcurs peste 400 de kilometri pe jos, distanța de la Cluj la București. Din grup au făcut parte un cetățean francez și patru nevăzători. Spun că mesajul pe care au vrut să-l transmită este acela că românii trebuie să ridice vocea împotriva politicienilor corupți care vor să schimbe legislația în favoarea lor. Clujenii au fost primiți cu aplauze în Capitală. 

Gestul unui francez stabilit în Cluj

Alexandre Lacaille este stabilit în Cluj de 15 ani. A fost impresionat de gestul prietenului său de a organiza un marș până la București.

'Când m-a întrebat prima oară i-am spus că este o idee foarte bună, dar greu de susținut. Totuși, 400 de kilometri pe jos este ceva greu de făcut. Am decis să fiu alături de el. De 15 ani…mă simt și un pic român. Eu trăiesc aici, ca și voi, cu condițiile din România. (…) România nu evolua pe calea bună cu problema corupției. Atunci am decis să particip. Să mă implic pentru mine. Este și scopul meu. Dacă România se dezvoltă, și eu sunt bine. Am o soție româncă, am o fetiță care e aici la școală și vreau un viitor pentru ea', ne-a declarat Alexandre Lacaille

Oamenii au trecut prin mai multe orașe mari. Pe traseu și alții s-au alăturat demersului lor. Evenimentul a fost organizat de Sorin Bobiș. El  spune că 'marșul este un gest de mobilizare. Se vrea o metodă de a-i determina pe oameni să iasă și să-și ceară drepturile. Noi am venit la mitingul care a fost anunțat în seara asta și care are ca și scop blocarea legilor justiției, cel puțin în modalitatea în care au fost votate în Parlament. Bineînțeles. extinzând aria, putem să mergem mai departe pentru legile din domeniul economiei.'

Patru nevăzători au mers pe jos de la Cluj la București

Din nucleul dur al acestui marș au făcut parte și patru nevăzători. Ei au reușit să parcurgă pe jos distanța de la Cluj la București. Au fost ajutați de mai mulți tineri care i-au însoțit permanent.

'M-am alăturat acestui demers pentru a veni aici și pentru a trage un semnal de alarmă. Să venim noi, dar, de fapt, noi veni aici ca să se adune cât mai multă lume. (…) Este un mesaj pe care vrem să-l transmitem. Nu suntem de acord cu modificarea legilor justiției', a spus Valeriu Borșan, unul dintre nevăzătorii participați la marș.

Valeriu Borșan, unul dintre nevăzătorii participați la marș

Din grup au făcut parte oameni de toate vârstele. Spun că au venit pregătiți în București și vor sta în stradă pentru a-și striga nemulțumirile indiferent de condițiile meteorologice. Susțin că venit la un protest pașnic și că descurajează orice formă de violență.

Galerie Foto:

Loading...
Comentarii