Grecia, scăpată de faliment de Uniunea Europeană

15 iunie 2017 23:12

Miniștrii de finanțe ai statelor europene și creditorii internaționali ai Greciei au ajuns la un acord astfel că țara va primi un împrumut de circa 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) pentru a-și plăti facturile și a evita în acest fel falimentul, scrie Reuters.

Președintele miniștrilor de finanțe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că mărimea plăților către Atena va fi discutată în timpul unor întâlniri următoare, dar liderii europeni au stabilit că Grecia a impus toate reformele solicitate.

„Sunt convins că vom ajunge la o înțelegere privind plata următoarei tranșe”, a declarat ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble când a sosit la reuniunea miniștrilor din Luxemburg.

Pentru a evita intrarea în insolvență în iulie, când ajung la scadență unele datorii externe, Grecia ar fi avut nevoie urgentă doar de șapte miliarde de euro. Oficialii urmau să discute inițial un ămprumut de între 7,4 și 8 miliarde de euro, dar după discuțiile de joi dimineața au convenit asupra unei sume de 8,5 miliarde, despre care au spus că ar oferi bani pentru scadența datoriei și un tampon de numerar suplimentar.

La reuniune a participat și directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, care a anunțat că va cere consiliului de administrație al Fondului să aprobe participarea la cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, în valoare de 86 de miliarde de euro.

Pe 22 mai, miniștrii de finanțe din zona euro nu au reușit să adopte un punct de vedere comun și au amânat pentru iunie decizia privind o nouă tranșă de împrumut către Grecia.

Populația din Grecia a protestat în număr foarte mare în ultima perioadă. Grecii protestează faţă de un nou acord semnat cu creditorii internaţionali, care impune creşterea taxelor şi tăieri bugetare dincolo de finele anului 2018.  Fără acest acord Grecia se confruntă cu posibilitatea de a-și pierde lichiditățile pentru a-și achita datoriile în această vară, ceea ce ar ducea din nou în pragul falimentului.

 

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro