18 Iul. 2018 21:00

OAMENI ȘI BULDOZERE. Ultimele zile în containerul numit casă

Distribuie

OAMENI ȘI BULDOZERE. 'Nu pot să mai vorbesc acum, că a venit iar poliția și n-am voie să fiu aici'. Timp de aproape o lună, romii din Camping River, o tabără de lângă Roma, s-au luptat cu autoritățile. De la sfârșitul lunii iunie, de când a venit primul buldozer, până acum, când tot ce a rămas sunt resturi de containere-casă și aproape 400 de oameni care dorm pe pământ. Nu au plecat și majoritatea nici nu au unde să plece, pentru că mulți dintre ei locuiesc în Camping River de 10 ani, au copii și au o viață deja acolo. Cocco este unul dintre ei, un rom iugoslav care s-a văzut cu o soție și trei copii, toți rămași fără acoperiș. Primăria din Roma a oferit alternative, mai mult sau mai puțin viabile, și și-a dus la final planul stabilit în urmă cu doi ani: evacuarea taberei pe care chiar autoritățile au pus-o pe picioare pentru ei.

Cu Cocco vorbim de aproape o săptămână. În fiecare zi, câte 6, 8, 30 de secunde, atât cât se poate. E prins printre resturi de containere, pe câmp, printre polițiști, noaptea și ziua. A reușit să-și trimită cei trei copii în grija unui activist, până când se rezolvă problema evacuării. El a rămas acolo, dormind sub cerul liber. Alți vecini de-ai lui au făcut rost de corturi.

'Nu pot să mai vorbesc acum, că a venit iar poliția și n-am voie să fiu aici'. Asta ne-a spus acum câteva zile, pe la 8 dimineața. Era fix în ziua în care Virginia Raggi, primarul Romei, dădea ultimul aviz: 'în 48 de ore plecați voi sau vă evacuăm noi'.

'Mâine se face evacuare și noi nu știm ce să facem mai departe'. Cocco a revenit, cu o deznădejde în glas. Stă de cinci ani în Camping River, lângă Roma, și acum e dat afară.

'Ia uitați-vă ce ne-au făcut! Ia uitați-vă! Uite containerele…'.

Comentarii