Anul trecut, veteranul cinematografiei românești știa deja că zilele îi sunt numărate și plănuia să-și doarmă somnul de veci aproape de cea pe care a iubit-o nespus și pe care moartea i-a răpit-o prematur, Luminița Besoiu, cea de-a patra nevastă a lui. Și-a pregătit mormântul și și-a trecut numele pe cruce, lângă cel al Luminiței, la căpătâiul cavoului de pe Aleea Artiștilor, din cimitirul Bellu. Iar ieri,s-a dus…

va fi inmormantat ion besoiu (1)1Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Ion Besoiu a murit lăsând în urmă multă durere și suferință în rândul celor care l-au iubit și l-au apreciat. Maestrul s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu și, cu toate că a fost făcut cetățean de onoare al orașului natal, nu a păstrat nicio proprietate acolo. Potrivit apropiaților, de câte ori ajungea la Sibiu, trăgea la un anume hotel de patru stele.

Moartea Luminiței i-a zdruncinat credința

Besoiu_Ion_L_05

S-a stins la București și va fi înmormântat alături de femeia despre moartea căreia a spus la un moment dat că i-a zdruncinat credința în Dumnezeu.

„Era un om extraordinar, de o frumusețe fizică și spirituală ieșită din comun, cu o imensă influență benefică asupra mea. Avea mare grija ce să fac și la ce să renunț. A lucrat în televiziune. Era sufletul meu”, o descria Besoiu pe Luminița.

Luminita Besoiu s-a prăpădit în 2007. Era, la bază, profesoară de franceză și italiană. A lucrat în presa scrisă și apoi în televiziune, în spatele camerelor de filmat. Apropiații lui Besoiu suțin că era o femeie discretă pe care mulți ajunseseră să o cunoască din poveștile maestrului. S-a îndrăgostit de ea la maturitate, când avea 61 de ani, și a curtat-o asiduu.

Pe ea, ce-a de-a patra nevastă, actorul a iubit-o enorm, deși înaintea ei au mai fost trei femei de care și-a legat destinul.

S-a însurat prima oară la 23 ani

Ion Besoiu s-a căsătorit prima oară când avea numai 23 de ani. Cea care l-a convins să renunțe la burlăcie, fără prea mari eforturi, a fost o cântăreață foarte talentată, de care s-a despărțit însă foarte curând după nuntă. Cu aceeași lejeritate a trecut și prin cel de-al doilea mariaj, și prin cel de-al treilea, ajungând deja, la al patrulea, să facă haz pe această temă. ”Când o prezint (pe Luminița, n.r.) unei cunoștițe, zic: «Ea este penultima mea soție»”, glumea cu ani în urmă actorul, vorbind despre cea care avea să rămână iubirea vieții lui, Luminița Besoiu.

Ion Besoiu a avut patru neveste și un singur copil

Actrița Emilia Dobrin (68 de ani) a fost cea de-a treia soție a lui Ion Besoiu, singura femeie care l-a făcut tată pe căpitanul Lupan din ”Toate pânzele sus”.

emilia_dobrin

Ioana Besoiu (36 de ani), fiica Emiliei Dobrin și a lui Ion Besoiu, o femeie foarte frumoasă, a fost ținta tabloidelor din cauza relație tumultoase pe care o are cu Marius Ciocodan, un băiat de bani gata care nu i-ar fi tocmai fidel și pe care paparazzii l-au fotografiat de mai multe ori în ipostaze compromițătoare. Cu toate acestea, i-a oferit tatălui ei cea mai mare împlinire: l-a făcut bunic și i-a dat ocazia să-și strângă în brațe nepoții gemeni înainte să moară.

Ioana Besoiu

Ioana Besoiu

Revenind la cea de-a treia soție a lui Besoiu și mama Ioanei, Emilia Dobrin este în prezent căsătorită cu regizorul Alexandru Dabija.

Învățat brutal să respecte femeile

Pe toate cele patru soții le-a iubit și, în special, le-a respectat, pentru că respectul față de femei a fost cea mai usturătoare lecție pe care mama lui i-a dat-o.”O verişoară de-a mea născuse şi mama m-a dus la ea la spital, să vedem copilul. Am trecut prin faţa sălii de travaliu şi am auzit nişte urlete îngrozitoare. Mama m-a ţinut acolo mult timp, deşi mi-era frică. Mi-a zis atunci să învăţ de ce trebuie să respect o femeie. Pentru mine, femeile sunt ceva extraordinar. Oamenii greu găsesc sufletul-pereche. Şi dacă îl găseşti trebuie să ştii să-l ţii lângă tine”, declarat actorul cu câțiva ani în urmă, pentru revista Taifasuri.

Rodica Popescu Bitănescu: ”Avea un farmec personal aparte!”

Rodica Popescu Bitănescu a aflat cumplita veste a morții lui Ion Besoiu de la noi și abia și-a putut ține lacrimile. „Nu știam. Eram la repetiții. Îmi pare rău, ce pot să spun altceva în astfel de momente. Ion Besoiu a fost special. Avea un farmec personal pe care nu l-am văzut la nimeni altcineva, la un alt actor. Era un profesionist adevărat, cu o mare experiență în lumea teatrului. A avut noroc să joace în lumea bună a treatului. Este o mare pierdere, Dumnezeul să-l odihnească! teatul nu va muri. Asta e viața, toți ne ducem”, ne-a declarat actrița.

Dan Chișu: ”Este prea trist”

Regizorul și producătorul Dan Chișu a avut onoarea să-i ofere un ultimul rol lui Ion Besoiu înainte ca maestrul să plece în eternitate. La 83 de ani, marele actor s-a descurcat exemplar pe platourile de filmare ale peliculei „București Nonstop”, demonstrând că vârsta nu și-a pus amprenta pe talentul lui. „Este prea trist. Nu am cuvinte. Nu știu ce să spun. După Mircea Albulescu, acum Ion Besoiu. Cu amândoi am făcut ultimele lor filme. Besoiu a fost magistral în București Nonstop”, ne-a declarat regizorul Dan Chișu.

Rolurile care i-au marcat cariera

Ieri, în ziua morții, toată lumea și-a luat rămas bun de la căpitanul Anton Lupan din ”Toate pânzele sus”. Nu a fost însă cel mai important rol al său, pentru că, în 60 de ani de carieră, a strâns un palmares absolute impresionant. Printre personajele de căpătâi se numără: Domnitorul Mihai Tomșa în ”Neamul Șoimăreștilor” (1965), Căpetenia de haiduci Amza în ”Haiducii” (1966), Sigismund Bathory în ”Mihai Viteazul” (1970), Prefectul Zăvoianu în ”Un comisar acuză” (1974), Colonelul Constantinescu în ”Ultima noapte de dragoste” (1980), Vasile în ”Tristețea Vânzătorului de sticle goale” (1981), Bunicul în ”Loverboy” ( 2011) sau Profesorul Panait în ”Poarta Albă” (2014).

Urmărește-ne pe Google News
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
PARTENERI - GSP.RO
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
"Vai de viaţa mea! Unu-i mort aici!" S-au întrecut în liniuţe spre moarte. Trupurile tinerilor au fost aruncate pur şi simplu pe câmp
Observatornews.ro
"Vai de viaţa mea! Unu-i mort aici!" S-au întrecut în liniuţe spre moarte. Trupurile tinerilor au fost aruncate pur şi simplu pe câmp
Horoscop 23 ianuarie 2022. Peștii sunt foarte concentrați, ceea ce e un avantaj major, pentru că nu mai pierd timpul inutil
HOROSCOP
Horoscop 23 ianuarie 2022. Peștii sunt foarte concentrați, ceea ce e un avantaj major, pentru că nu mai pierd timpul inutil
După Ucraina, încă o țară se teme de un posibil atac al Rusiei. Reacția unui înalt oficial
Știrileprotv.ro
După Ucraina, încă o țară se teme de un posibil atac al Rusiei. Reacția unui înalt oficial
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale