"Statul ar trebui să se implice mai mult decât în a deschide nişte centre, care nu acoperă decât o nevoie stringentă şi imediată a unui părinte care se confruntă cu această problemă. Ar trebui să se dea o lege ca să se deconteze nişte terapii. E greu de făcut o terapie acasă, şi e greu din punct de vedere psihic, în primul rând, pentru că părintele e atât de copleşit de toate problemele, încât nu mai are liniştea să gândească la rece şi să o ia pe nişte date logice, ce ar trebui să facă pentru a-i fi bine copilului", a declarat, vineri, Manuela Hărăbor, în timpul conferinţei "În lumină", organizată la Alba Iulia.
Potrivit Agerpres, Manuela Hărăbor a spus că, în urmă cu două decenii, s-a confruntat cu numeroase probleme, într-o societate în care nu se ştia mai nimic despre autism. Ea a dezvăluit că au fost necesari aproape 4 ani pentru ca fiul său să fie diagnosticat de medici.
„Și în prezent sunt foarte multe cazuri când diagnosticarea se amână aşa, în virtutea inerţiei”, a spus actrița, precizând că „ar trebui să se dea o lege ca să se deconteze nişte terapii, să intre în nomenclatorul muncii nişte terapeuţi specializaţi în această terapie”.
‘Nu e de-ajuns să facem centre, pentru că nu se rezolvă decât la suprafaţă probleme. (…). Terapia este continuă. Pentru un copil diagnosticat cu autism nu se dă o terapie de recuperare cum este, de exemplu, o terapie de recuperare motorie. E o terapie continuă, zilnică, pe decursul întregii vieţi”, a spus Manuela Hărăbor, adăugând că, în medie, costul lunar al unei terapii este de minimum 1.500 de euro.
Manuela Hărăbor are un băiat, Andrei (21 de ani), care a fost diagnosticat cu autism în primii ani de viață.