MENIU CAUTĂ

Stela Popescu despre prima zi de școală: Bursieră cu haine din foaie de cort

Distribuie

Actriţa Stela Popescu a povestit pentru agenția de presă News.ro că îşi reaminteşte primele zile de şcoală cu tristeţe, din cauza sărăciei de atunci.

”Eu am o amintire destul de tristă din prima mea zi de şcoală. Din prima mea zi la liceu, de fapt, că, aşa, din prima zi de şcoală primară, eram în Basarabia, eram foarte mică, nu ştiu multe lucruri. Însă din prima zi de liceu pot să spun, că era imediat după război şi era sărăcie mare şi eu stăteam la Braşov şi ploua, şi era frig, şi era greu. Iar mama, pentru că era foarte grijulie şi lucra singură, pentru că era profesoară de lucru manual şi se pricepea, a zis să îmi facă şi mie o pelerină de ploaie, dar în 1944 – 1945 găseşti tu material de pelerină? Aiurea, nu avea din ce să facă. A găsit o foaie de cort nemţească, pătată cu ulei, o nenorocire! Şi mi-a făcut o pelerină cu glugă de ploaie. Eram… Nu pot să spun ce disperată, cât eram de necăjită şi de tristă că mă timite la şcoală cu vaxul ăla de pelerină”, a povestit Stela Popescu.

Tot ce trebuie să știi despre anul școlar 2016-2017

Din fericire, a avut parte și de experiențe care să îi dea curaj. ”Dar pentru că Dumnezeu este undeva şi ne ascultă, când am ajuns la şcoală, se afişaseră pe uşa şcolii rezultatele examenelor de bursă pentru intrarea în liceu. Se uitau fetele de la Braşov, erau la Liceul Principesa Elena. Erau fete din familie bună, îţi dai seama cum erau îmbăcate. Se uitau la pelerina mea ca la un… M-am dus să mă uit şi eu acolo, să mă uit cine a reuşit la bursă şi era una Emilia Barbu prima şi a doua era Stela Popescu. Şi toate din jur se uitau cine e asta Stela Popescu care a luat pe locul doi bursă? Aia eram eu. Când au aflat, nu s-au mai uitat aşa urât la mine. Şi mi-a trecut şi supărarea cu pelerina (râde, n.r)”, a povestit actriţa.

Ea îi sfătuişte pe elevi să nu sară peste anii de şcoală: ”Le urez răbdare elevilor, ca să cunoască misterul extraordinar, minunea extraordinară a învăţăturii, pentru că asta te pregăteşte pentru viitor şi te ajută să fii curajos şi mai putenic în viaţă. Nu trebuie să sari peste anii de şcoală cezând că asta este inutil. Şcoala te pregăteşte pentru viaţă serios”.

Citește și: 

Citește mai multe despre Anul școlar și prima zi de scoala pe Libertatea.

Comentarii