- Nu dormi suficiente ore pe noapte.
Un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pentru a se simți odihnit a doua zi. În astfel de condiții, nevoia de a bea cafea ar trebui să dispară.
- Folosești perne numai sub cap.
Dacă dormi pe spate, ar trebui să îți pui o pernă sub genunchi. La fel și dacă dormi pe o parte și în orice altă poziție imaginabilă. Coloana trebuie să stea cât mai dreaptă, iar pernele te ajută să o menții astfel.
- Dormi pe burtă.
Această poziție poate determina apariția unor probleme cu respirația. Totodată, cei care obișnuiesc să doarmă așa au tendința de a-și întoarce capul pentru a putea respira, lucru care poate afecta coloana și gâtul.
- Bei alcool înainte de culcare.
Deși un pahar de vin te poate ajuta să dormi mai bine, limita poate fi foarte ușor depășită. O cantitate de alcool nepotrivită te va face să te trezești de mai multe ori pe noapte pentru a bea apă sau a merge la toaletă, tu nemaireușind să te odihnești.
- Nu ai o oră de culcare.
Dacă marțea adormi la 9, iar joia stai până la patru dimineața la seriale, organismul tău nu va ști să-și stabilească o oră la care să intre în repaus, implicit, la care să te trezească. Prin urmare, diminețile tale vor fi groaznice în continuare.
- Dormi până târziu în weekend.
Diferențele majore între programul de somn din weekend și cel din timpul săptămânii pot afecta serios capacitatea de concentrare.
- Te culci cu stomacul plin.
Această greșeală pe care o face aproape toată lumea duce la indigestie. Dacă tot simți nevoia de o gustare înainte de culcare, încearcă să eviți prăjelile, alimentele grase sau picante.
- Dormi pe o saltea mai în vârstă decât tine.
Saltelele nu au o durată de „viață” mai mare de 5-10 ani. În cazul în care a ta are gropi în care simți că aluneci atunci când stai în pat, e cazul să o arunci. Nu de alta, dar coloana ta are de suferit.
Așa nu:
Aşa da:
- Pijamalele şi lenjeria ta de pat sunt făcute din fibre sintetice.
Aceste tipuri de fibre generează temperaturi greu de suportat pe timpul nopţii. Încearcă să îţi achiziţionezi, în schimb, lenjerie şi articole vestimentare din fibre naturale precum bumbacul.
De asemenea, ca şi pernele, saltelele trebuie să aibă o suprafaţă destul de fermă.
- Dormi cu telefonul, televizorul sau computerul deschis.
Toate aceste dispozitive emit o lumină albastră care îţi afectează somnul. Chiar şi înainte de a adormi, e bine să-ţi aloci o oră în care să stai liniştit(ă) în pat.
- Dormi într-o cameră în care e prea cald sau prea frig.
Se pare că temperatura ideală este de 18 grade Celsius.
- Dormi cu picioarele murdare.
În primul rând, murdărești lenjeria de pat. Iac! În al doilea rând, o baie sau măcar un duș înainte de somn îți reglează temperatura corpului și îți pregătește organismul de somn.
- Dormi cu animalul de companie.
63% dintre oamenii care au animale de companie au parte de un somn prost sau chiar nu dorm deloc.
Scuze, am greșit gif-ul.
Ăsta e:
Sursă foto: hepta.ro.
Sursă gif-uri: giphy.com.
Iată și câteva curiozitati despre somn.