MENIU CAUTĂ

6 lucruri pe care să le spui cât mai des copilului

Distribuie

Fie că suntem sau nu conştienţi, vorbele pe care le spunem copiilor au un mare impact asupra lor. Micuţii au nevoie să ştie că părinţii lor le sunt aproape, că îi apreciază, că sunt mândrii de ei, să le respectă opiniile şi că îi respectă şi pe ei, aşa mici cum sunt.

Aşadar este foarte important să le spunem copiilor cuvinte care să le dea încredere în ei şi în noi, părinţii lor. Bineînţeles, nu este indicat să-i lăudăm dacă nu este cazul şi nici să exagerăm cu lauda dacă nu e vorba despre o reuşită ieşită din comun. E bine să fim sinceri şi ei vor aprecia asta şi, mai mult, sinceritatea părinţilor va fi un bun exemplu de urmat pentru ei. Pentru că nu există exemplu mai bun şi mai important pentru un copil decât cel al propriilor părinţi. Sunt probabil multe lucruri frumoase pe care le putem spune copiilor noştri, fiecare părinte îşi cunoaşte cel mai bine micuţul şi ştie ce îl bucură, ce îl întristează, ce-i dă încredere şi ce îl sperie. Sunt totuşi cuvinte pe care este bine să le audă orice copil, cât mai des. Iată care sunt acestea:

Îmi pare rău!

Să ne cerem iertare, să ne cerem scuze în faţa copiilor atunci când greşim este foarte important. Faptul că noi ne recunoaştem greşelile în faţa lor şi că ne cerem iertare pentru ele le arată copiilor noştri cât de mult îi respectăm, cât de mult ţinem la părerea lor şi mai ales la sentimentele lor. Ei vor şti la rândul lor să facă acelaşi lucru când greşesc, iar teama de reacţia părintelui atunci când copilul va recunoaşte că a greşit se va diminuna semnificativ, poate chiar va dispărea. Faptul că noi suntem adulţi nu înseamnă că avem întotdeauna dreptate şi este o dovadă de maturitate din partea noastră să recunoaştem că am greşit, mai ales în faţa copiilor noştri.

Citeste tot materialul aici

Comentarii