MENIU CAUTĂ
19 Sep. 2016 23:30

Adela vă sfătuiește în sex și iubire. ”De când ia tratament, nu mă mai înțeleg deloc cu el”

Distribuie

De când lumea si pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Adela, specialista noastră în probleme de cuplu, îți stă la dispoziție.

adela-1

Scrie-i Adelei pe adresa [email protected]ea.ro şi citește în Libertatea sfaturile ei.

 

Dragă Adela,

Mă numesc Florina și am o problemă cu prietenul meu pe care nu mai reușesc să-l înțeleg. Suntem de 4 ani și jumătate împreună, iar de vreo 2 ani a început să ia tratament medicamentos pentru stări de anxietate și atacuri de panică. Parcă de când are problemele astea de sănătate, nu ne mai înțelegem de fel, are ieșiri incontrolabile, nu-i mai place nimic din ce fac, se ceartă din te miri ce fleac… Și asta nu doar cu mine.. Este la fel cu toți cei din jurul lui, chiar și cu cei străini intră foarte ușor în conflict… Atunci când încerc să-i spun că nu e normal felul în care procedează, mă acuză pe mine că sunt rea și că nu îmi pasă de el, că eu nu îl apreciez, că doar alții sunt buni… Am încercat să vorbesc cu el calm, frumos, fără să-l acuz, am încercat să-l înțeleg și să-i caut scuze că e bolnav, însă am ajuns la capătul puterilor, nu mai vorbesc despre vorbele urâte pe care le folosește aproape tot timpul, mai ales dacă nu faci cum spune sau cum vrea el.Te rog frumos să-mi dai un sfat… Mulțumesc anticipat!

 

Adela răspunde:

 

Dragă Florina,

 

Dacă el crede că acele pastile chiar îl ajută, atunci ar trebui să se poarte ca un om normal. Prin urmare, și tu tratează-l ca și cum n-ar avea nicio boală. Nu-i mai permite să se comporte urât sub scuza că e bolnav. Atrage-i atenția cu fermitate, iar dacă îți reproșează că nu ai grijă de el, spune-i că probabil este necesar să-și schimbe medicația. Cu siguranță că îl iubești și este important pentru tine dar, dacă ai ajuns să suferi în această relație, să nu ajungi să ai și tu nevoie de medicamente. Stările pe care le descrii pot fi, și ele, interpretate ca anxioase, așadar îi poți spune că și el ar trebui să aibă grijă de tine. Dacă nu reacționează la argumente raționale, atunci pur și simplu schimbă tonul cu el. El este convingător pentru că ție ți-e frică să nu se supere. Dacă renunți la această frică și devii un pic tăioasă, atunci el va fi acela care se va teme. Însă tot jocul acesta nu mai seamănă cu iubirea, din păcate. Întreabă-l către ce direcție intenționează să evolueze relația cu tine. Dacă o să aveți parte numai de frecușuri din acestea, poate mai bine te reorientezi. Nu-i obligatoriu să-ți petreci toată viața cu un om care își ascunde răutatea sub masca unui bolnav. Dacă ar vrea să se vindece, s-ar vedea.

 

 

Comentarii