Asocierea consumului de apă cu o viaţă sănătoasă este foarte frecventă în zilele noastre. Cât de importantă este calitatea apei pe care o bem? Vă răspunde specialistul Libertăţii, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto). Fie că vorbim despre apa de la robinet, fie despre cea tratată, filtrată, îmbuteliată, sau minerală, ar fi bine să aflaţi care este cea mai bună pentru consumul zilnic.
Apa de la robinet. Pentru a fi sănătoasă, apa de la robinet trebuie să fie tratată, în sensul de a se elimina impurităţile, germenii, bacteriile şi reziduurile. De asemenea, trebuie să conţină minimum de nitriţi, clor, calcar şi plumb. Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, cea mai frecventă problemă întâlnită în cazul apei de la robinet o reprezintă nitriţii, dăunători deoarece acumularea lor în organism reduce capacitatea celulelor de a asimila oxigenul. La fel de periculos este şi conţinutul de clor, ca şi cel de calcar, la care se adaugă infestarea cu pesticide şi reziduuri. „În cazul în care nu este filtrată, apa de la robinet este recomandată pentru gătit, spălat, dar este contraindicată total copiilor. Prin fierbere nu se omoară doar bacteriile, germenii şi virusurile, ci şi conţinutul de metale grele. Astfel, pentru micuţi e preferabil să cumpăraţi apă potrivită pentru consum sau prepararea alimentelor”, ne-a explicat profesorul Mencinicopschi.
Apa filtrată nu este nimic altceva decât apa de la robinet curaţată de clor, calcar şi nitriţi prin filtre speciale. „În cazul în care nu vă permiteţi să cumpăraţi apă plată sau aveţi montate pe robinete filtre de apă foarte bune, puteţi consuma cu încredere apă filtrată. Atenţie, însă, dispozitivele trebuie să fie complexe şi de calitate”, ne-a declarat Gheorghe Mencinicopschi.
Citiţi pe etichete izvorul de unde provine
Apa îmbuteliată nu înseamnă neapărat calitate. Nici această variantă nu este tocmai ideală. „Îmbutelierea propriu-zisă, transportul, sticlele folosite reprezintă serioase agresiuni asupra mediului. Înainte de a da bani pe o astfel de apă, citiţi eticheta pe care sunt specificate firma producătoare, certificatul de garanţie, dar, mai ales, sursa acesteia. Cea mai potrivită, mai ales pentru un consum de 1-2 litri pe zi, este apa plată îmbuteliată, cea fără adaos de dioxid de carbon, care să aibă o concentraţie cât mai mică de minerale.
Apa minerală naturală are un conţinut constant de minerale esenţiale. Gustul apei îmbuteliate este dat, în general, de concentraţia mineralelor pe care le conţine: săruri de sodiu, calciu şi sulf, la care se adaugă magneziu, calciu, clor în cantităţi mici. Este indicat să o consumăm în cazul în care acestea ne lipsesc.
Apa medicinală. Există o diferenţă foarte clară între apele de masă, cu adaos sintetic de dioxid de carbon şi minerale, şi adevărata apă medicinală, pe care o găsim în staţiuni. Aceasta conţine şi ea minerale, aduse de izvoare din adâncul pământului. Apa medicinală se recomandă în cazul unor afecţiuni, de cele mai multe ori la indicaţia medicului.