Bujorii sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord. Floarea de bujor, cunoscută sub denumirea știintifică de Paeonia romanica peregrina este considerată una dintre cele mai vechi flori din România. În tară există mai multe rezervații naturale de bujori românești.

Soiuri de bujori

Există numeroase specii și soiuri de bujori. Sunt varietăți de bujori de talie mică, mijiocie sau arbustive, cu flori parfumate, simple sau bătute, acoperind o paletă largă de culori și nuanțe de la alb, roșu, purpuriu, roz, galben, chiar și violet.

Există, de asemenea, și soiuri de bujori cu flori bicolore. Indiferent de tipul florii, bujorul se face remarcat în orice gradină.

De asemenea, bujorii sun frumoși și în vază, ca flori tăiate, încântând cu parfumul și frumusețea lor destul de mult timp, dacă avem grijă să schimbăm apa cel mult o dată la două zile și să-i punem două-trei picături de miere.

Buchet de bujori in vază
Buchet de bujori in vază

Bujorii sunt plante perene, unele dintre cele mai apreciate flori de mai. Florile bujorilor de grădină sunt înalte și rezistente, frumos colorate și parfumate. Iată câteva dintre cele mai cunoscute soiuri de bujori:

 • Bujorul românesc este plantă ocrotită prin lege. Floarea, de culoare roșie are petale mai puține decât bujorul de gradină. Îl întâlnim în Parcul National Comana, în pădurile de câmpie sau la marginea acestora, în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei.
Flori de bujori
Bujorul românesc
 • Paeonia humilis este un soi de bujor ce are frunzele lucioase, înflorește primăvara, florile sunt mari, de culoare roșie sau galbenă.
 • Paeonia lactiflora poate ajunge la 90- 100 de cm, înălțime. Tufa este ramificată în partea superioară, frunzele sunt de culoare verde închis, iar florile au un parfum deosebit.

Plantare bujori

În mod obișnuit, bujorii se plantează toamna, din septembrie până în octombrie. Astfel, bulbii vor avea suficient timp la dispoziție să se aclimatizeze. În plus, bujorii sunt plante perene rezistente la frig și suportă bine temperaturi de până la – 27 °C.

Cu toate acestea, bujorii înfloresc la fel de frumos și dacă sunt plantați în primăvară.

Pentru a planta bujori este bine să fie alese spaii largi, însorite, locuri ce permit plantei să se desfășoare liber. Locurile umbrite sau cele din apropierea copacilor sunt total nepotrivite stilului de viață al bujorului.

Adâncime plantare bujori

După ce se aleg bulbi de bujori sănătoși, care să nu fie uscați sau prea moi, următorul pas esențial este săparea unei gropi de plantare potrivită. Se recomandă ca adâncimea gropii pentru plantarea bujorilor să fie de 40 x 40 cm. Se pune stratul de drenaj pe fundul gropii de plantare. Stratul de drenaj poate fi format din argilă expandată, nisip de râu sau gunoi de grajd.

Apoi se adaugă sol fertil, iar, la final, bulbii de bujori se așază în groapă la o adâncime de 5-7 centimetri. Acoperă bulbul cu un strat subțire de pământ și udă abundent zona.

Îngrijirea bujorilor

Bujorul nu este o plantă pretențioasă, este destul de rezistentă și, odată plantat, va înflori ani la rând.

Este bine ca bujorii să fie udați frecvent mai ales în perioada iulie – august, când bujorii își formează mugurii incipienți pentru anul viitor. Un alt aspect important este curățarea buruienilor din jurul plantelor.

Se recomandă fertilizarea anuală abujorilor cu mraniță sau pământ de frunze descompuse.

Tăierea bujorilor

Nu se taie frunzișul bujorului după înflorire. Daca tufa de bujori este bine îngrijită, frunzele sunt chiar estetice mult timp, iar hrănirea rădăcinilor este asigurată continuu, fortificând planta. Se pot înlătură numai tijele uscate și porțiunile ofilite sau rupte.

Boli și dăunători la bujori

Una dintre cele mai frecvente boli ale bujorului este putregaiul cenușiu -Botrytis paeoniae. Din cauza acestei boli, florile afectate devin maronii și putrezesc. Boala atacă nu doar florile mature ci și bobocii, care nu se mai deschid, se înmoaie și putrezesc. Pentru a combate această ciupercă, se elimină părțile afectate apoi se aplică tratament specific.

Bujorul poate fi afectat și de Pătarea brună a frunzelor, numită și Cladosporium paeoniae. Pe frunzele atacate apar pete circulare, maro cu o dungă roșie pe margine. Pe măsură ce petele se măresc, frunzele se răsucesc și se usucă. Dezvoltarea bolii este influențată de umiditatea ridicată și de oscilațiile bruște de temperatură. Pentru a combate această boală, se elimină părțile afectate apoi se aplică tratament specific.

Înmulțirea bujorilor

Înmulțirea bujorilor prin butași – această operațiune se face în luna mai, când lăstarii tineri se taie de la suprafața pământului și se pun la înrădăcinat în răsadnițe cu nisip în locuri ferite de soare direct.
Până în toamnă, plantele formează rădăcini și se realizează plantarea la locul definitiv.

Înmulțirea bujorilor prin separarea tufei – este o metodă simplă care se realizează toamna la sfârșitul lunii august. O tufă de bujor de 5-7 ani poate fi divizată în 7-8 parti, astfel încât, fiecare parte să aibă 3-4 muguri. Gropile de plantare se realizează la o adâncime suficientă, astfel încât, mugurii să rămână deasupra nivelului solului cu minimum 1 cm.

Înmulțirea bujorului prin marcotaj – această metodă se realizează în ghiveci. Primăvara, se aleg lăstarii cei mai viguroși și se trec prin orificiul lărgit al unor vase, în care se adaugă pământ pe măsură ce lăstarul se înalță. Până în septembrie, aceștia formează rădăcini și planta poate fi așezată la locul definitiv de plantare.

Curiozități și superstiții despre bujori

 • Floarea de bujor este nelipsită în cultura Feng Shui, fiind asociată cu dragostea și sentimentele pure de iubire
 • Bujorii sunt printre cele mai longevive plante perene. Unele tufe au înflorit an de an zeci de ani. În lume, există exemplare care au fost plantate cu mai bine de 90 de ani în urmă și arată perfect și azi.
 • Furnicile, fluturii și albinele iubesc bujorii pentru că polenul lor este foarte dulce.
 • Se spune că floarea de bujor aduce noroc și bogăție în casă
 • Tradiția populară spune că este obligatoriu că miresele să aibă bujori în buchet în ziua nunții. Floarea aduce dragoste sinceră și înțelegere între îndrăgostiți, fiind o promisiune pentru longevitatea cuplului
Buchet de mireasă cu bujori
Buchet de mireasă cu bujori
 • În anumite culturi, minunații, bujori poartă denumirea de ”Floare a Bogăției și a Onoarei”
 • Bujorul este floarea oficială a Chinei fiind numită Floarea Împăratului.
Flori de bujori
Bujorul este o floare apreciată în China
 • Grecii au închinat florile de bujori zeilor, mai exact, medicului zeilor, Paeon – de unde și denumirea de Paeonia officinalis
 • În antichitate, bujorii erau flori dedicate, exclusiv, împăraților. Floarea putea fi cultivată doar de către cei bogați
 • Grecii credeau în puterea magică a acestei flori. În viziunea lor, bobocii de bujori căpătau puteri nebănuite în nopțile cu lună plină, iar aceștia puteau fi utilizați în tratarea bolilor și în descântece. În antichitate, semințele de bujori erau înghițite pentru a preveni coșmarurile
 • În China, bujorii sunt folosiți în medicina tradițională pentru tratarea bolnavilor de astm dar și pentru tratarea răcelii și a durerilor de cap
 • Atunci când a văzut florile de bujori pentru prima dată,
  Marco Polo i-a asociat cu o varză

Dacă ești pasionat de flori și vrei să ai o grădină colorată sau un balcon plin de viață, plantează petunii, panseluțe sau, de ce nu, margarete ori crini imperiali!

Citeşte şi:

Magnolia – plantare, îngrijire, semnificație și curiozități

Totul despre trandafiri – plantare, îngrijire, curiozități

Ghiocei – plantare, îngrijire și curiozități despre ghiocel, vestitorul primăverii

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Playtech.ro
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Observatornews.ro
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele