Acestea sunt recipiente din țesătură cu laturi moi pentru cultivarea plantelor. Țesătura este ușoară și poroasă, asemănătoare cu materialul utilizat în țesătura pentru amenajarea spațiilor verzi. Materialul nu conține compusul chimic numit BPA și poate fi utilizat în grădinăritul organic și în culturile alimentare.

Ghiveciul textil – De ce plantele cresc mai bine în ghivece din material textil

Toți grădinarii doresc să crească plante mai sănătoase. Iată câteva dintre beneficiile utilizării unui ghiveci din țesătură față de recipientele din ceramică sau plastic și de ce funcționează atât de bine pentru a crește ierburi în ghiveci și alte plante.

Lasă rădăcinile să respire și le menține răcoroase

Rădăcinile vor rămâne mai răcoroase, deoarece țesătura este poroasă. Căldura se acumulează în containere, mai ales în lunile mai fierbinți de vară. Ghiveciul din material textil rezolvă acest lucru, permițând plantelor să respire.

Ghivece textile sau ghivece inteligente - Imagine cu plante în ghivece din material textil.
Ghiveciul din material textil permite plantelor să respire
Dosarul Mineriadei. Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, la Parchetul General. Iliescu ar putea fi audiat acasă. UPDATE
Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, la Parchetul General. Iliescu ar putea fi audiat acasă. UPDATE

Cel mai natural mod de creștere a plantelor este în pământ. Pământul menține rădăcinile plantelor mai răcoroase în mod natural. Dar atunci când crești plantele într-un ghiveci de plastic, plasticul se încălzește în căldura verii, creând un mediu nesănătos pentru plantele și florile tale.

Gândește-te la asta în felul următor. Ce ai dori să porți într-o zi caniculară? Un tricou de bumbac sau unul impermeabil, de plastic? 

Lucrurile vii au nevoie să respire.

Pătrunderea aerului creează o structură sănătoasă a rădăcinilor

Pătrunderea aerului la rădăcinile florilor previne ca plantele din containere să se înrădăcineze. Într-un ghiveci de plastic, atunci când o plantă începe să își depășească recipientul, rădăcinile vor începe să crească în cerc în partea de jos.

Dar în ghivecele din material textil, aerul va tăia în mod natural rădăcinile plantei, menținându-le sănătoase. Atunci când rădăcinile ajung la partea de jos sau laterală a ghiveciului, vârful rădăcinii încetează să mai crească și în schimb se ramifică pentru a crea un ghem de rădăcini fibros natural. 

Un sistem radicular fibros permite plantei să preia apa și nutrienții mult mai eficient decât dacă rădăcinile sunt strâns legate în cerc.

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

Împiedică udarea excesivă

O problemă frecventă în cazul cultivării plantelor în containere este udarea excesivă. Acest lucru este valabil mai ales pentru plantele aromatice, deoarece vei vedea menționat de mai multe ori că anumitor plante aromatice, cum ar fi rozmarinul și cimbrul, nu le plac rădăcinile umede.

Deoarece recipientul este fabricat din țesătură, apa curge în mod natural prin partea de jos, astfel încât planta nu va sta niciodată în apă. Acesta este un beneficiu uriaș, deoarece poate fi dificil să îți dai seama câtă apă se află pe fundul recipientului.

Ghivece din material textil sau ghivece inteligente - O plantă de piper într-un ghiveci din material textil.
Ghiveciul din material textil poate fi manevrat cu uşurinţă

Pe de altă parte, este posibil să fie nevoie să uzi planta mai des. Iar dacă te decizi să îți aduci plantele în interior, va trebui cu siguranță să folosești o farfurie sub fiecare ghiveci, altfel apa se va vărsa pe tejghele și pe podele.

Un alt beneficiu al ghivecelor din material textil este că poți folosi și un pământ mai greu sau mai bogat. De multe ori folosim pământ foarte ușor în containere pentru ca acesta să nu se compacteze prea mult. Cu ghivecele din material textil, nu trebuie să îți faci griji că pământul va rămâne prea umed și compactat, sufocând planta.

Politico: De ce Klaus Iohannis are șanse să preia șefia Comisiei Europene. Lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen
Recomandări
Politico: De ce Klaus Iohannis are șanse să preia șefia Comisiei Europene. Lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen

Flexibilitate

O caracteristică interesantă a utilizării unui recipient din țesătură este că îți poți crea propriile buzunare în partea laterală a ghiveciului, similar cu ghivecele pentru căpșuni. Acest lucru este perfect pentru cultivarea ierburilor care se răspândesc, cum ar fi menta sau cimbrul.

Pentru a adăuga buzunare în ghiveciul tău inteligent, taie mici X-uri acolo unde vrei să adaugi o deschidere. Acest lucru se poate face înainte sau după umplerea ghiveciului. Poți adăuga chiar și o deschidere în partea de jos, dacă vrei să agăți ghiveciul.

Economisește spațiu de depozitare

Dacă ai un spațiu de depozitare limitat în grădină sau pe balcon, ghivecele din material textil sunt o soluție excelentă. Natura ușoară a țesăturii face ca acestea să fie ușor de depozitat la sfârșitul sezonului de creștere. Poți stivui zece sau douăzeci de astfel de ghivece în același spațiu în care ai putea încadra un recipient tradițional.

Cum se folosesc ghivecele din material textil în grădină

Una dintre utilizările practice pentru ghiveciul din material textil este să îl folosești la transplantări. Atunci când plantele tale devin supraaglomerate, este timpul să faci loc și să le muți în alte zone ale grădinii. Problema este că nu întotdeauna ai ales locul perfect.

Ghivece din material textil sau ghivece inteligente - Roşii cultivate în ghivece de material textil
Ghiveciul din material textil poate fi folosit la transplantări

Ghiveciul din material textil reprezintă o modalitate excelentă de a adăuga o locuință temporară pentru plantele tale. Le poți așeza în diferite zone ale grădinii înainte de a săpa gropile pentru a te asigura că primesc cantitatea potrivită de soare, apă și că se dezvoltă bine alături de celelalte plante.

Mută plantele bolnave

Ghivecele din material textil reprezintă o modalitate ușoară de a muta plantele bolnave din patul de grădină și de a le îngriji pentru a le readuce la viață.

Poți dezgropa o singură plantă și replanta într-un ghiveci din material textil. De asemenea, o poți muta temporar într-o zonă mai puțin însorită a grădinii sau mai umedă, în funcție de condițiile perfecte pentru acea plantă.

Cum se curăță un ghiveci din material textil

Există două moduri de a curăța un ghiveci din material textil. Cel mai simplu mod este să golești punga, să o lași să se usuce și să îndepărtezi cu peria excesul de murdărie. Acest lucru este bun pentru majoritatea utilizărilor.

Dacă folosești ghivecele din material textil pentru a adăposti plante bolnave, atunci ar trebui să le sterilizezi înainte de a le refolosi. Spală-l în chiuvetă sau în cadă și lasă-l să se usuce la aer.

De ce mărime de ghiveci inteligent ai nevoie?

Mărimea la maturitate a plantei va determina dimensiunea ghiveciului de care vei avea nevoie.

Cât timp durează ghivecele din material textil?

Ghivecele din material textil pot dura până la șase luni sau un an. Cel mai mare avantaj pe care îl are un astfel de ghiveci față de ghivecele din piatră, plastic sau lut este că nu se crapă și nu îngheață în lunile de iarnă.

Ce poți cultiva într-un ghiveci din material textil?

Cam orice cu rădăcini! Poți cultiva plante aromatice, dar le poți folosi și pentru trandafiri și alte plante ornamentale.

Dacă îți place să cultivi plante în ghivece, asigură-te că le încerci. S-ar putea să nu te mai întorci niciodată la cumpărarea de recipiente tradiționale.

Ghiveciul inteligent cu sistem de udare, ultima tendinţă în grădinărit

Cultivarea plantelor în ghivece inteligente este cea mai recentă tendință în grădinăritul în containere. Ghivecele inteligente au început să fie din ce în ce mai folosite, datorită practicabilității lor. 

Plantele de apartament au o problemă. Ele depind de îngrijitorii umani pentru a le oferi apă, lumină, nutrienți, gestionarea dăunătorilor – în esență, tot ceea ce au nevoie pentru a supraviețui. 

Dar oamenii sunt inconsecvenți și poate fi dificil de dedus exact câtă apă trebuie să dai plantei tale la un moment dat. De fapt, udarea excesivă este cel mai mare motiv pentru care plantele de apartament pier. 

Ghivecele cu sistem de autoudare elimină această problemă, permițând plantelor să se ude singure. 

Asigurarea unei îngrijiri consecvente pentru plante este o muncă istovitoare. Nu poți controla exact câtă lumină primesc dacă nu folosești exclusiv o lampă de cultură, așa că cerințele lor de apă se schimbă în mod constant. 

Ghivece din material textil sau ghivece inteligente - Un tânăr care lucrează la un laptop având pe biroul său plante într-un ghiveci inteligent.
Ghivecele inteligente pot fi cu autoiluminare

Două căni de apă într-o săptămână ar putea fi prea multă sau prea puțină în următoarea. Și acesta este problema cu care se confruntă plantele de apartament. 

Ele tânjesc după singurul lucru pe care majoritatea îngrijitorilor lor nu sunt în măsură să îl ofere: consecvența. Suntem ocupați și uităm să udăm într-o săptămână, iar în săptămâna următoare supracompensăm oferindu-i plantei un „pahar în plus”. 

Ne dăm seama apoi, o săptămână mai târziu, că solul este încă foarte umed și că am udat prea mult, așa că mai reținem apa încă o săptămână și apare un ciclu negativ. 

Cum se folosesc ghivecele inteligente

Ghivecele cu udare automată elimină inconsecvența udării, permițând plantei să bea dintr-un rezervor în funcție de necesități. 

De asemenea, asigură o umiditate mai constantă a solului pentru o perioadă mai lungă în interiorul ghiveciului. În calitate de îngrijitor, este mai simplu să știi când trebuie să uzi, deoarece tot ce trebuie să faci este să umpli rezervorul atunci când acesta este gol.

Ghivecele cu autoudare folosesc sub-irigarea pentru a furniza apă direct la rădăcinile plantelor.

Ghivece din material textil sau ghivece inteligente - Ghiveci inteligent cu indicator de apă.
Ghivecele cu udare automată elimină inconsecvența udării

Rezervorul de apă din partea de jos a ghiveciului permite plantei să bea în ritmul propriu și arată vizual îngrijitorilor când este timpul să ude, cu un rezervor gol. 

Majoritatea speciilor de plante tropicale preferă niveluri constante de umiditate în sol și accesul la un rezervor de apă, astfel încât să aibă control asupra ratei de transpirație.

Chiar și plantele cu sisteme radiculare superficiale, cum ar fi cactușii, și suculentele, pot avea succes în ghiveciul cu udare automată, atât timp cât primesc lumină adecvată.

Orice tip de ghiveci ai alege, ia în considerare că plantele nu pot să trăiască singure. Ele au nevoie de atenție constantă și cu puțină grijă te vei bucura de ele mult timp.

Citeşte şi: Pulverizează apă oxigenată pe plantele din ghiveci, iar efectul va fi uimitor. Soluția care îți salvează florile din casă

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

Dori.l   •   11.12.2023, 13:37

Mereu invatam cate ceva...

Liviu015   •   07.12.2023, 11:28

Nu arata prea bine... parerea mea.

Andrissima   •   09.11.2023, 14:22

Foarte interesant acest articol.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI