Mulți locuitori ai planetei întâmpină Anul Nou cu liste de rezoluții, care mai de care mai ambițioase, pentru următoarele 12 luni, iar pentru majoritatea un stil de viață mai sănătos sau renunțarea la un viciu sunt printre priorități.
Cercetătorii britanici propun astfel campania de abstinență de la alcool ”Ianuarie pe uscat”, lansată anual începând din 2013, pentru a încuraja oamenii să se gândească mai atent la relația lor cu alcoolul, întrucât consumul excesiv poate afecta organismul pe termen lung.
Totuși, ce se întâmplă în corpul uman atunci renunți la alcool timp de 30 de zile sau chiar mai mult de atât?
Ficatul are timp să se refacă
Se știe deja că alcoolul provoacă leziuni hepatice, iar consumul excesiv de alcool poate să provoace ficatului afecțiuni care pot pune viața în pericol.
Prin consum excesiv de alcool se înțelege ca mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și mai mult de o băutură pentru femei.
Eliminarea alcoolului din dietă timp de patru săptămâni poate ajuta și la îmbunătățirea funcției ficatului, deoarece ficatul va începe elimine excesul de grăsime. Dacă funcția hepatică nu este afectată prea mult de alcool, se poate recupera în patru până la opt săptămâni.
Dr. Niall Campbell a declarat pentru Metro.co.uk:
Reduce riscul de cancer
Riscul unei persoane de a dezvolta cancer din cauza alcoolului crește odată cu consumul mai mare și în mod regulat.
De asemenea, există legături între consumul de alcool și următoarele tipuri de cancer: sân, colorectal, esofagian, tumoare cerebrală, și cancer la ficat, iar o pauză poate oferi organismului timp să se recupereze.
Risc scăzut de boli cardiovasculare
Atunci când o persoană cosumă mult alcool, o enzimă numită dehidrogenaze se metabolizează într-o enzimă diferită. Această enzimă oxidează colesterolul rău (LDL), iar atunci când LDL este oxidat formează blocaje. Aceste blocaje pot provoca boli cardiovasculare grave, care la rândul lor pot duce la atacuri de cord.
Poți pierde în greutate
Un singur shot de rom conține până la 185 de calorii, iar o halbă de bere are aproximativ 204 calorii. Dacă elimini aceste băuturi calorice din viață și alegi să consumi apă, care are 0 calorii, poți slăbi după sărbătoarea de Crăciun fără ca măcar să îți propui asta.
Dezavantaje: simptome de sevraj
Trecerea la o detoxifiere este în mare parte pozitivă, dar nu este lipsită de dezavantaje. Tranziția de la a bea în fiecare zi la absolut deloc va fi un adevărat șoc pentru sistem, iar corpul poate prezenta temporar unele simptome de sevraj. Simptomele care trebuie luate în considerare sunt: anxietate, mâini tremurate, cefalee, greață, vărsături, insomnie, transpirație.
Dacă într-adevăr vă confruntați cu unele dintre efectele secundare negative ale sevrajului la alcool, trebuie apelat la un medic de familie sau la un farmacist. Aceștia ar putea oferi îndrumare și sprijin, precum și prescrierea de medicamente care ar putea ajuta, cum ar fi benzodiazepinele.
Pași pentru a urma campania
Renunțarea la alcool poate fi un șoc pentru organism, dar există câțiva pași care pot fi luați în considerare pentru a finaliza cu succes ”Ianuarie pe uscat”.
- Aruncă alcoolul. Cel mai bun mod de a nu claca este să ții alcoolul departe de a fi la îndemâna ta.
- Elaborați un plan pentru când veți fi în apropierea băuturii alcoolice. Faceți un plan și respectați-l dacă vă întâlniți cu prietenii într-un pub sau restaurant.
- Răsfățați-vă. Este important să nu vă gândiți la sobrietate ca la o pedeapsă. Luați banii pe care îi veți economisi de la băut și recompensați-vă.
- Creați un grup de asistență. Indiferent dacă este vorba de alți prieteni care fac ”Ianuarie pe uscat” sau de un prieten de gimnastică, puteți face ceva care nu este legat de băut.
- Umple golul cu distracție. Rezervă-ți timpul petrecut în mod normal în pub sau club și descoperă un nou hobby.
Foto: Profimedia