Cuprins:
Ce este cholado
Nu există multe delicatese mai surprinzătoare decât cholado columbiană. Este un preparat răcoritor, ieftin, hidratant, dar și nutritiv, pentru că, de cele mai multe ori, conține numeroase fructe.
Cholado este o combinație vibrantă de fructe și lapte condensat, de obicei servită în pahare transparente.
Băutura, sau desertul mai bine zis, are mulți fulgi de gheață, un cocktail de fructe, siropuri de fructul pasiunii (maracuyá) și mure (mora), apoi straturi de fructe proaspete (banana, căpșuni, soursop, mango și lulo sunt preferate) și lapte condensat. Pentru un pic de textură uscată și crocantă, vânzătorii își decorează creațiile colorate cu așchii de nucă de cocos sau o prăjitură de napolitană. Întregul preperat este adesea acoperit cu o cireșă maraschino.
Servit într-un pahar cu un pai și lingură, rezultatul este un amestec satisfăcător de fructe, crocante, cremoase și, cel mai important, răcoroase. Toppingurile și siropurile variază de la furnizor la furnizor, așa că este bine sp fiși atenți ce vi se pune în cholado. Unii vânzători ambulanți își pot acoperi cupele cu frișcă sau chiar cu brânză mărunțită.
Veți găsi acest preparat înghețat și fructat colombian unic vândut ca o mâncare stradală populară în toată țara.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_0073da614ea9b903324f0e56da3800f7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/ce-este-cholado.jpg)
Când a fost inventat cholado
Este greu de spus exact când au apărut cholados pentru prima dată în Columbia, dar se crede că apariția acestui desert a fost influențată de preparate similare cu gheață și fructe din alte țări din America Latină, cum ar fi raspados în Mexic și granizados în Peru și Costa Rica.
Cholados a câștigat popularitate în Columbia la mijlocul secolului al XX-lea și de atunci au devenit un răsfăț pentru oamenii de toate vârstele.
În ultimii ani cholados au devenit cunoscute și dincolo de granițele Columbiei și se găsesc și în alte țări ca preparate stradale pe timp de vară.
Cum se prepară cholado
Din fericire, cholados sunt relativ ușor de făcut, deoarece implică doar câțiva pași și necesită doar câteva ingrediente versatile.
De exemplu, puteți folosi orice fructe proaspete pe care le aveți în bucătărie și majoritatea oamenilor au gheață la îndemână. Laptele condensat îndulcit este disponibil pe scară largă și destul de ieftin.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d2f8bc1b885be46eb8024ee2ee2bf519.jpg)
Cholado cu zmeură și mango
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/cholado-cu-mango.jpg)
Ingrediente:
1 ceașcă de mango feliat
1 ceașcă de zmeură
1 banană matură
1/4 cană de zahăr brun
1/4 cană de sirop de mere
1/4 cană de lapte condensat
1/2 cană de gheață zdrobită
1/4 ceașcă de nucă de cocos rasă
Mod de preparare
Puneți mango, zmeură, banană, zahărul brun și siropul de mere în blender și amestecați până la omogenizare. Adăugați laptele condensat și gheața zdrobită și amestecați din nou până când se obține o textură omogenă și cremoasă. Turnați amestecul în pahare, decorați cu nucă de cocos rasă și serviți imediat.
Cholado cu nectar de pasiflora și fructul pasiunii
Ingrediente:
2 cești de nectar de pasiflora
1/2 ceașcă de pulpa de maracuyá (fructul pasiunii)
1 banană matură
1/4 cană de zahăr brun
1/4 cană de lapte condensat
1/2 cană de gheață zdrobită
1/4 cană de fulgi de cocos
Mod de preparare
Puneți nectarul de pasiflora, pulpa de maracuyá, bananele, zahărul brun și laptele condensat în blender și amestecați până la omogenizare. Adăugați gheața zdrobită și amestecați din nou până se obține o textură cremoasă. Turnați amestecul în pahare, decorați cu fulgi de cocos și serviți imediat.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d823653b7c6bbf25643f44153ca50036.jpg)
Cholado cu sirop de mure făcut în casă
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/cholado-cu-sirop-de-mure.jpg)
Ingrediente
- 15 căpșuni tăiate în bucăți mici.
- 1 lingurita zahar alb
- 2 banane tăiate în bucăți mici.
- 1 mango tăiat în bucăți mici.
- 2 kiwi tăiați în bucăți mici.
- Gheata cuburi aprox. 2 cani pentru fiecare pahar.
- Sirop de fructe
- Lapte condensat.
- 4 fursecuri napolitane
- 4 bucăți de mango.
- 4 bucăți de măr.
Siropul de mure
- 2 căni de mure
- ½ cană de apă
- ¾ cană zahăr
Mod de preparare
Puneți bucățile de căpșuni într-un recipient mic și adăugați zahărul. Amestecați bine și lăsați să macereze în timp ce tăiați restul fructelor. Zdrobiți gheața într-un robot de bucătărie sau blender. Apoi, acoperiți interiorul fiecărui pahar cu lapte condensat. Umplem ¾ din fiecare pahar cu gheață. Adăugați siropurile pe gheață. Terminați de umplet fiecare pahar cu ¼ din cantitatea fiecărui fruct. Acoperiți fructele cu mai mult lapte condensat. Și terminați de decorat paharele cu bucățile de prăjituri de mango, mere, napolitană. Pentru a servi se adauga paie si linguri.
Siropul de mure: Combinați apa, pulpa de fructe și zahărul într-o cratiță mică. Aduceți amestecul la fierbere la foc mediu-înalt. Continuați să gătiți amestecul până când zahărul se dizolvă și obțineți un amestec gros. Lăsați siropul să se răcească la frigider înainte de a-l folosi.
Cholado cu kiwi și banane
Ingrediente
- 2 banane tăiate bucăți
- 2 kiwi tăiate bucăți
- 1 mango tăiat bucăți
- 1 ananas tăiat bucăți
- 2 căni de gheață zdrobită
- 1 ceașcă de sirop de zahăr (sau zahăr)
- Sucul de la 1 lime
- 1/2 ceașcă de lapte condensat
- Inghețată de nuci sau înghețată de vanilie (opțional)
Mod de preparare:
Amestecă fructele tăiate bucăți și zdrobește-le ușor cu o furculiță.
Adaugă gheața zdrobită, siropul de zahăr și sucul de lime și amestecă bine.
Adaugă laptele condensat și amestecă din nou.
Serviți cu înghețată de nuci sau înghețată de vanilie, dacă doriți.
Cholado de ciocolată
Ingrediente
- 1 ceașcă de gheață zdrobită
- 1/2 ceașcă de ciocolată rasă
- 1/2 cană de sirop de zahăr (sau zahăr)
- 1 ceașcă de lapte condensat
- 1 lingură de esență de vanilie
Mod de preparare:
Amestecă gheața zdrobită, ciocolata rasă și siropul de zahăr într-un blender.
Adaugă laptele condensat și esența de vanilie și amestecă din nou.
Cholado de cafea
- 1 ceașcă de gheață zdrobită
- 1/2 cană de sirop de zahăr (sau zahăr)
- 1 ceașcă de lapte condensatt
- 1 lingură de esență de vanilie
- 1/2 ceașcă de cafea puternică
- înghețată de vanilie (opțional)
Mod de preparare:
Amestecă gheața zdrobită și siropul de zahăr într-un blender.
Adaugă laptele condensat, esența de vanilie și cafeaua puternică și amestecă din nou.
Cholado cu brânză rasă
- 2 banane tăiate bucăți
- 1 cană de căpșuni tăiate bucăți
- 1 cană de ananas tăiat bucăți
- 1/2 cană de sirop de zahăr (sau zahăr)
- 1 ceașcă de lapte condensat
- 1/2 cană de brânză rasă
- 2 cești de gheață zdrobită
Mod de preparare:
Amestecă fructele tăiate bucăți într-un bol și adaugă siropul de zahăr peste ele. Lasă-le să se odihnească timp de 5-10 minute pentru a se îmbiba cu siropul de zahăr.
Într-un blender, amestecă laptele condensat, jumătare din brânza rasă și gheața zdrobită până la obținerea unei consistențe netede și cremoase.
Încorporează amestecul de fructe în amestecul cremos de brânză și lapte și amestecă bine.
Serviți în pahare și decorați cu brânza rasă rămasă.
Cum faci lapte condensat de casă
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/lapte-condensat.jpg)
Laptele condensat, cunoscut și sub denumirea de lapte condensat îndulcit, este lapte de vacă obișnuit, care a fost concentrat și îndulcit cu zahăr. Laptele condensat neîndulcit se numește pur și simplu lapte evaporat.
Odată ce laptele este pasteurizat, este introdus într-un evaporator, unde este concentrat. Se adaugă zahărul înainte ca laptele să fie sigilat sub vid în cutii.
Laptele condensat îndulcit este foarte gros și dulce – de fapt, conține aproximativ 45% zahăr – așa că funcționează bine ca ingredient pentru desert. Datorită procesului de conservare și zahăr adăugat, are o perioadă de valabilitate de aproximativ doi ani.
Laptele condensat se găsește în majoritatea magazinelor, însă el poate fi făcut cu ușurință și acasă și păstrat în sticle sau borcane la frigider o perioadă mai îndelungată.
Ingrediente
- 500 ml lapte de min. 2% grasime
- 150 grame de zahăr granulat
- un praf de bicarbonat de sodiu
Mod de preparare
Pune laptele într-o cratiță antiaderentă și adaugă zaharul.
Amestecă constant cu o spatulă de lemn, în timp ce laptele e pe foc.
Lasă laptele să dea în clocot pe focul mediu, apoi dă focul mic și continuă să amesteci.
Pentru a obține lapte condensat, compoziția trebuie să își reducă volumul la jumătate, lucru care se întâmplă în 20-30 de minute.
Nu lasă laptele nesupravegheat, căci după cum bine știi, poate da în foc.
După ce laptele și-a redus volumul și și-a schimbat culoarea într-una mai închisă, adaugă praful de bicarbonat de sodiu și da cratița de pe foc.
Lasă laptele condensat să se răcească și pune-l într-un borcan pentru mai tărziu, sau folosește-l pe loc.
Descoperă și cum poți să faci dulceață de lapte sau dulce de leche acasă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_728d1bec6fbbce9c8955ae421516fa90.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_4b879b8e794a65b43fc941e217c43188.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_707d925a06fd8c74f7fb97028fb2b30e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_30d3ae8ded9583d132fba31edca1bad6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_d1b546cc8666bc1bd101d22c5bf0f04a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_e3407a4bd9e14df1fe15af9a78492680.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_0d74d3754878b5d5117d911fb9052f5e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_a55fd97a1e93d2a996678a78f2e0a17e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_12e4c66f1909a6fac7b1d6590294dfc6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_34730a94a5462de3ea17eb17455b72bc.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.