Mergi direct la conținut »
Cum afectează poluarea organismul uman. Bolile pe care le dezvoltăm pentru că trăim în medii poluate
Lifestyle Libertatea > Lifestyle > Cum afectează poluarea organismul uman. Bolile pe care le dezvoltăm pentru că trăim în medii poluate

Cum afectează poluarea organismul uman. Bolile pe care le dezvoltăm pentru că trăim în medii poluate

Oamenii de știință spun că impactul aerului poluat asupra organismului uman este mai grav decât se credea anterior și cer să se ia măsuri cât mai repede pentru reducerea nivelului de poluare. Bucureștiul este unul dintre orașele problematice din acest luct de vedere, poluarea dintr-o zonă centrală a Capitalei depășind cu peste 400% limitele maxime, în ceea ce privește praful.

În ultimele decenii, cercetările au arătat cum gaze precum dioxidul de azot și particulele minuscule, cunoscute sub numele de particule în suspensie (PM), pot ajunge în organism și provoacă probleme pe termen lung. În București, datele Ministerului Mediului arată depășiri constante pentru poluarea cu praf în Capitală ( indicii PM10 și PM2,5) unde valorile maxim admise sunt depășite și de 2-3 ori.

Crize de astm

Cele mai evidente efecte ale poluării sunt asupra respirației. Persoanele care suferă de astm și locuiesc în zone poluate simt cel mai tare acest lucru și sunt în cel mai mare pericol, deoarece aerul poluat poate provoca probleme cronice și declanșează atacuri.

De asemenea, respirația aerului murdar la vârste fragede poate avea implicații care să dureze toată viața, scrie BBC News.

Cercetările pe copii au arătat că dacă cresc în zone puternic poluate dezvoltă capacități pulmonare mai reduse decât dacă locuiesc în zone curate.

Rezistență scăzută la efort

Poluarea aerului poate provoca și alte afecțiuni respiratorii, inclusiv emfizemul pulmonar sau bronșita cronică, iar cancerul pulmonar ar fi legat de poluare, chiar dacă nu există, încă, dovezi sigure în acest sens.

Potrivit medicului Dr. Ben Barrett de la King’s College din Londra, care conduce un studiu referitor la efectele poluării, copiii născuți într-un mediu mai poluat sunt mai predispuși la boli decât ceilalți.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

El spune că nu exista o anumita boală pe care o dezvoltă, dar corpul lor este mai puțin capabil să facă față diferitelor provocări în perioada adolescenței sau după ce înaintează în vârstă.

Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă pătrunderea particulelor de praf în alveolele pulmonare, acolo unde se produce transferul oxigenului în sânge. Apare în acest fel riscul blocării arterelor, a producerii unui accident vascular cerebral precum și alte probleme cardiace, chiar și a infarctului miocardic.

Dincolo de aceasta, există dovezi că particulele pot ajunge la creier, astfel încât cercetătorii investighează efectele potențiale asupra unor probleme precum demența.

Nașteri premature și subponderabile

Un nou studiu încearcă să explice de ce mai mulți copii din zonele cele mai poluate tind să se nască prematur și subponderali față de cei născuți în altă parte.

Cercetătorii au investigat placentele mamelor mai multor copii născuți prematur și au descoperit pe acestea puncte negre care seamănă cu particulele de poluare observate în celulele pulmonare.

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

Unul dintre cercetătorii implicați în lucrare, Norrice Liu, de la Universitatea Queen Mary, a declarat că placenta ar trebui să asigure un mediu steril, astfel încât identificarea acelor puncte negre este o surpriză.

O mamă care a participat la studiu a explicat că în timpul sarcinii și-a luat toate măsurile necesare pentru a se proteja, dar nu s-a gândit niciodată că poluarea ar putea să fie o problemă. „Este destul de înfricoșător”, a spus ea.


Citește și: 

«Iohannis era zero! Rigid ca un lemn, dar a progresat enorm». Avertisment pentru adversarii președintelui în anul electoral, transmis de cel care îl antrenează de 10 ani


 

Close
Închide
  Close