Tehnici pentru un blat de tort pufos

Asigură-te că temperatura este corectă

Pentru ca tortul să fie pufos, temperatura corectă a fiecărui ingredient joacă un rol important. Făina și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, în timp ce untul trebuie să fie cald.

Adaugă făina încet

În timp ce încorporezi făina în amestec, fă cu spatula cifra 8 în mișcare. Pentru un blat super pufos, trebuie să te asiguri că nu amesteci prea mult, deoarece acest lucru ar distruge bulele și ar face blatul tare.

Folosește lapte bătut 

Datorită conținutului ridicat de acid din laptele bătut, tortul devine mai moale, deoarece laptele bătut descompune glutenul din făină. Dacă folosești lapte bătut în rețeta care nu folosește bicarbonat de sodiu, este indicat să adaugi și puțin bicarbonat de sodiu împreună cu lapte bătut.

Tipul de făină

Blaturile de tort care au făină specifică pentru prăjituri sunt mult mai ușoare și mai pufoase decât prăjiturile care au făină universală. Făina pentru prăjituri are în ea amestecată amidon de porumb care face blatul mai pufos.

Cerne Ingredientele uscate 

Cernerea adaugă aer și face amestecul mai ușor. Prin urmare, este recomandabil să cerni făina și bicarbonatul de sodiu înainte de a le adăuga în amestec dacă ai nevoie de un tort super pufos.

Bate ouăle încet

Bătând ouăle într-un mod greșit poate face ca blatul să devină mai greu. Modul corect este să adaugi 1/3 din ou în amestecul de unt și zahăr și să bați cu ajutorul mixerului electronic. Urmează procedura cu restul amestecului până când acesta are un aspect vâscos.

Bate bine untul și zahărul pentru cremă

Să bați untul și zahărul împreună este un sfat esențial pentru a face blat de tort pufos și umed. Bate untul și zahărul timp îndelungat până când amestecul devine galben pal și pufos din cauza încorporării aerului. Vei obține o cremă clasică de tort cu care poți fie să îmbraci întregul tort, fie să o folosești între straturi. 

Rețetă de blat de tort pufos

Ingrediente

  • 335g de unt sărat, la temperatura camerei
  • 465g de zahăr
  • 4 albușuri de ou
  • 3 lingurițe de extract de vanilie
  • 390g făină de prăjituri
  • 1/4 liguriță de bicarbonat de sodiu
  • 2 3/4 lingurițe de praf de copt
  • 360 ml de lapte sau lapte bătut dacă folosești bicarbonat de sodiu în loc de praf de copt

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează trei forme de tort mici cu hârtie pergament în partea de jos și tapetează pereții cu unt și făină.

Bate untul și zahărul într-un castron mare la viteză medie aproximativ 2 minute, până când devine ușor și pufos. Se răzuiește de pe pereții bolului.

Adaugă albușurile de ou și vanilia și bate la viteză medie timp de aproximativ 1 minut, nu mai mult. Textura aluatului se va schimba și va deveni mai groasă și poate părea puțin închegată.

Combină făina, bicarbonatul de sodiu și praful de copt cernute într-un castron de mărime medie.

Adaugă aproximativ o treime din amestecul de făină în aluat și bate la viteză medie până când se încorporează.

Adaugă aproximativ jumătate din lapte și bate la viteză medie până când se încorporează.

Continuă să adaugi alternativ ingredientele uscate și cele umede, răzuind pe pereții bolului la nevoie și bătând până la încorporare după fiecare adăugare. Ar trebui să fie trei adaosuri totale de ingrediente uscate și două adaosuri totale de lapte. Termină cu ingredientele uscate. Aluatul va fi gros și lucios.

Împarte aluatul în mod egal între formele de tort și întinde-l uniform.

Se nivelează straturile de tort și se pun pe rafturile cuptorului, astfel încât niciun strat să nu fie direct peste altul. 

Coace timp de 30-35 de minute sau până când o scobitoare introdusă în mijlocul prăjiturilor iese curată.

Scoateți blaturile din cuptor și lasă-le să se răcească timp de 15 minute. 

Scoate blaturile din tăvi pe grătar de răcire și lasă-le să ajungă la temperatura camerei înainte de a le însiropat și de a asambla cu cremă.

Blat de tort cu vanilie

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 180 g zahăr
  • 180 g făină
  • 1 lingurită extract de vanilie
  • 30 ml ulei
  • 1 praf sare

Mod de preparare

Se bat ouăle cu praful de sare până când se vor deschide la culoare și vor crește în volum de aproximativ 3 ori. Cu cât se bat ouăle mai mult, acestea vor încorpora mai mult aer.

Adăugăm treptat zahărul timp în care mixăm continuu. Mixăm timp de 3-4 minute după care adăugăm extractul de vanilie.

Oprim mixerul după 10-15 secunde. Urmează să adăugăm uleiul treptat și amestecăm ușor cu ajutorul unui tel cu mișcări ample de sus în jos prin răsturnare.

Adaugăm făină cernută treptat și la fel, amestecăm ușor cu ajutorul unui tel pentru a o încorpora. Adaugăm făina în reprize mici.

Avem compoziția pentru blat pregătită și folosim o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt, tavă cu diametrul de 23 de cm.

Turnăm compoziția în tavă, dăm de 2-3 ori cu tava de masă după care o băgăm în cuptorul preîncins la 170 C pentru aproximativ 40 de minute.

Scoatem tava de la cuptor și ca să se răceasca blatul îl vom scoate din tavă. Când este răcorit se poate secționa în 2 sau 3 părți, depinde câte rânduri de cremă doriți. (sursa: adygio.com)

Blat de tort cu cacao

Ingrediente

  • 10 ouă
  • 250 grame zahăr
  • 200 grame făină
  • 50 grame cacao
  • un praf de copt
  • Un praf de sare
  • arome

Mod de preparare

Separăm albușurile de gălbenuș, batem albușul spumă cu un praf de sare și cu zahărul. Apoi adăugăm treptat gălbenușul la viteza mică, după adăugăm făină, cacao și praful de copt, tot la viteza mică.

După ce am amestecat toate ingredientele, se toarnă compoziția în tava dorită, tapetată cu hârtie de copt și punem la cuptorul încins timp de 40 min la 180 °C. (sursa: cookpad.com)

Blat de tort genovez fără zahăr

Ingrediente

  • 6 ouă mari
  • 150 g făină integrală cernută
  • 2 linguri rase de stevia pudră sau 4 linguri rase de sucraloză pudră

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 170 grade cu căldură sus-jos (este recomandat să preîncălziți cu aproximativ 20 de minute înainte).

Separați gălbenușurile de albușurile ouălor, care trebuie să fie la temperatura camerei. Foarte important, ouăle trebuie să stea cel puțin două ore la temperatura camerei pentru ca totul să se amestece bine!

Într-un bol, bateţi gălbenușurile împreună cu stevia sau sucraloza. Bateţi bine, până când gălbenușurile își dublează dimensiunea (poate dura 15 minute). Pentru a fi mai uşor, puteţi folosi un mixer de bucătărie.

Adăugaţi treptat făina cernută, în mai multe etape, integrând-o bine cu o spatulă de silicon.

Într-un bol separat, bateţi albușurile la viteză mare cu mixerul electric. Atenţie! Albuşurile trebuie să fie foarte bine bătute.

Încorporaţi treptat albușurile bătute în bolul cu făină, făcând mișcări de învelire cu o spatulă, pentru ca acestea să nu se lase. Nu vă grăbiți, deoarece acest pas conferă blatului caracterul pufos.

Tapetaţi o formă de tort de 20 cm diametru cu hârtie de copt, pentru ca aluatul să nu se lipească. Turnaţi aluatul cu grijă.

Coaceţi la 170 de grade timp de aproximativ 35 de minute, cu căldură sus și jos. Pentru a ști dacă este gata, înfigeţi o scobitoare în centru, iar dacă iese curată, înseamnă că blatul este copt.

Lăsaţi-l să se răcească câteva minute, scoateţi-l cu grijă din formă și lăsaţi-l să se răcească complet pe un grătar. Dacă se bombează, puteţi să-l lăsaţi să se răcească cu fața în jos, pentru a se aplatiza. (sursa: dulcesdiabeticos.com)

Cum se păstrează blatul de tort proaspăt

Blaturile de tort congelate, făcute din aluat fraged sau din pandișpan, rezistă timp de până la trei luni. Este suficient să înfășori produsele de patiserie în folie de aluminiu și să le pui în congelator.

Sursa foto: 123rf.com

 Cum se face caramelul. Cea mai ușoară rețetă

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

anneyx 18.10.2023, 17:36

Mulțumim pentru sfaturi sunt de mare ajutor!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.